Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a organizat miercuri, 16 aprilie 2025, de la ora 12.00, în Mansarda Muzeului UAIC, conferința „Gala Galaction – profesor la Universitatea din Iași (1926-1940)”. La eveniment au participat conf. univ. dr. Ionuț NISTOR – Prorector pentru activitatea didactică, formare continuă și patrimoniu muzeal al UAIC, conf. univ. dr. pr. Cezar Paul HÂRLĂOANU – Decan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a UAIC, profesori și studenți.
Conf. univ. dr. Ionuț NISTOR, moderatorul conferinței, a deschis evenimentul: „Această conferință își propune să pună în lumină o personalitate importantă a culturii românești, Gala Galaction. Conferința de astăzi face parte dintr-o serie dedicată aniversării a 165 de ani de la înființarea Universității din Iași, prin care ne-am propus să aducem în prim plan personalități cunoscute, poate mai puțin asociate cu Iașiul, dar care au fost profesori ai universității noastre.”
Prima comunicare din cadrul conferinței a fost susținută de conf. univ. dr. pr. Ilie MELNICIUC-PUICĂ, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, care a evidențiat importanța traducerii Bibliei realizată de Gala Galaction, dar și rolul său de întemeietor al Facultății de Teologie din Chișinău, ca extensie a Universității din Iași: „Este un moment fericit, întrucât teologii bibliști sunt puși în valoare, mai ales în contextul aniversării a 165 de ani de la întemeierea Universității din Iași. Am avut marea șansă ca unul dintre bibliștii importanți, Gala Galaction, a fost printre cei care au fondat, în 1926, Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Chișinău. Gala Galaction a realizat traducerea Bibliei din inima prea plină pe care o avea, iar lucrarea sa devine mai frumoasă și mai prețuită pe măsură ce timpul trece. Îl cinstim pe Gala Galaction ca pe o personalitate a Universității noastre și o personalitate a culturii românești.”
A urmat alocuțiunea susținută de conf. univ. dr. pr. Daniel NIȚĂ-DANIELESCU, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, care a trecut în revistă o serie de momente importante din biografia lui Gala Galaction, dar și o serie de însemnări ale acestuia din jurnalul personal al scriitorului.
Cea de-a treia prezentare a aparținut prof. univ. dr. Antonio PATRAȘ, de la Facultatea de Litere, care a reliefat complexitatea personalității lui Gala Galaction, a punctat câteva aspecte inedite din biografia acestuia și a subliniat importanța rolului pe care l-a avut scriitorul în evoluția literaturii românești: „Un aspect interesant este faptul că Gala Galaction a descoperit creștinismul prin literatură, pe filieră estetică, prin frecventarea cenaclului lui Alexandru Macedonski. Gala Galaction a tradus Biblia ca un scriitor rafinat, dar a avut și un talent de evocator și portretist remarcabil. Revenirea la o figură atât de interesantă și complexă precum Gala Galaction este mai mult decât binevenită, pentru că putem înțelege mult mai nuanțat istoria culturii noastră de la 1900 și până la epoca comunistă.”
Evenimentul „Gala Galaction – profesor la Universitatea din Iași (1926-1940)” face parte din seria „Conferințele UAIC” dedicate împlinirii celor 165 de ani de la fondarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care își propune să aducă în atenția publicului personalități de anvergură națională care au făcut parte din comunitatea academică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Înregistrarea integrală a conferinței „Gala Galaction – profesor la Universitatea din Iași (1926-1940)” poate fi urmărită pe canalul de YouTube al UAIC: https://youtu.be/9Dz5CuO3cSo