Persoanele care au în plan să-şi achiziționeze o locuinţă mai mare şi la un preț mai mare ar avea posibilitatea să dea mult mai puţini bani ca până în momentul de față. Taxa pe valoare adăugată în cazul caselor de până la 140.000 euro va ajunge la 5 procente, în loc de 19 puncte procentuale.
Specialiştii susțin faptul că măsura urmează să-i încurajeze pe persoanele tinere să-şi cumpere propria casă.
Pentru o locuinţă în valoare de până 140.000 de euro, cel care achiziționează achită în aceste momente nu mai puțin de 27.000 de euro în plus, doar TVA, care este de 19%. Deputaţii au decis să reducă taxa pe valoare adăugată la doar 5 procente până la acest prag. Rămân aproximativ 20.000 de euro, suficienţi cât să plătim, de exemplu, un avans de 15%, pentru un credit Noua Casă.
Deputatul Petru Movilă a inițiat proiectul reducerii TVA-ului pentru imobile
Iniţiatorul proiectului, deputatul ieșean Petru Movilă, precizează faptul că mulţi dintre tinerii din România cu vârste de până la 35 de ani locuiesc cu părinţii, tocmai pentru că nu îşi pot permite să îşi cumpere o locuinţă proprie, mai mare.
„Cum spune românul, ai casa ta, tu închizi, tu deschizi. Ridicarea acestui plafon, putem crea şi condiţii de speranţă să se întemeieze familii tinere în spaţii confortabile. Chiar dacă ai un singur copil, tot îţi trebuie 3 camere, mai ales dacă ai 2-3 copii, îţi trebuie o suprafaţă mai mare. Am depus acest proiect de lege privind aplicarea unui TVA de 5 la sută (redus de la 19%) la locuințele care au ca limită maximă de achiziționare de 140.000 euro pentru a crea condiții mai pentru cei tineri care își doresc achiziționarea unei locuințe.
Proiectul aprobat ieri de Camera Deputaților, for decizional, va pleca spre promulgare și apoi spre publicare în Monitorul Oficial”, se arată în declaraţia deputatului Petru Movilă.”, a transmis deputatul Petru Movilă, iniţiatorul legii.
Prețul maximum pentru o locuință la care se aplica un TVA de 5%
Până în ziua de astăzi, preţul maximum pentru un imobil pentru care se aplică un TVA de doar 5%, era de 450.000 de lei, adică puţin sub 100.000 de euro. Scăderea taxei pe valoare adăugată în cazul locuinţelor ar urma însă să dezmorţească piaţa imobiliară.
„Sunt oameni care îşi doresc un nivel de calitate mai mare a locuirii, mai ales acum, cu pandemia, apar cerinţe în plus, terasă, birou. Va fi un impact major pe zona asta pe proiectele care au locuinţe între 100-140.000 euro. Cererea va creşte pe termen scurt, va aduce şi un apetit mai mare pentru construit”, a declarat Daniel Tudor, antreprenor în imobiliare.
Pe termen lung, statul român va avea de câştigat, susţin analiştii.
„Statul poate să fie un real beneficiar în acest context, s-a constatat că statul oricum nu încasa acei bani din 19% de peste 100.000, aşa că ideea, coroborând cu programul Noua Casă, nu se mai pot face mişmaşuri, iar statul se asigură că încasează cei 5%”, a declarat George Vulcănescu, analist economic.
Proiectul de lege a fost adoptat astăzi de Camera Deputaţilor, forul decizional, şi merge la promulgare, la preşedinte.
În Iași, tot mai multe imobile sunt construite pentru tinerii doritori să-și achiziționeze o locuință.