”Cum este să te obișnuiești cu frica într-o țară NATO? Acum, locuitorii satului românesc Plauru, de la granița cu Ucraina, știu. De câteva săptămâni, simt apropierea ” lumii ruse” de viața lor. Se pare că dronele inamice s-au simțit sufocate în Ucraina. Acum nu mai au frică să pătrundă pe teritoriul Alianței. La Bruxelles, s-a decis ca planul rusesc să fie ignorat și spun că nu văd intenționalitate în acțiunile Moscovei” se arată într-un reportaj difuzat de televiziunea ucraineană Canal 5.
”Plauru. Un sat obișnuit din sud-estul României din Delta Dunării. Viața aici, ca în orice provincie, era liniștită și calmă. Ani de zile, locuitorii au pășunat animale, au cultivat pământul și au pescuit în apele Dunării. Dar acum această viață fără griji rămâne o amintire. În noaptea de 4 septembrie, resturi de drone au căzut peste comunitate. În acest moment, Rusia a efectuat un alt atac asupra infrastructurii portuare a Ucrainei în orașele Izmail și Reni. Impactul a zguduit pereții și aproape că a spart ferestrele caselor. Vuietul de la armele inamicului a înspăimântat și animalele domestice.
Nu s-au înregistrat victime sau morți în urma atacului. Atacul rus a lăsat în urmă un crater mare și mai mulți copaci arși. Locuitorii spun: în timpul zilei, viața în Plauru este destul de obișnuită. Devine înfricoșător abia când vine amurgul. Atunci Rusia începe să atace fără milă Ucraina.
„Până acum, viața noastră a fost liniștită. Deși sirenele urlă des, avem de lucru, așa că ziua, uneori, uiți de amenințarea din jurul tău. Dar când vine noaptea, totul se schimbă. E întuneric… Nu știi unde va ateriza bomba. Sunt nopți în care nu poți dormi, nu se poate deloc”, spune un locuitor din Plauru pentru Canal 5.
Dar NATO? Liniile roșii s-au dovedit a nu fi atât de clare pentru Alianța Nord-Atlantică. Secretarul general al blocului este convins că atacul asupra teritoriului NATO a fost un accident nefericit. Rusia a făcut acest lucru aparent din întâmplare. Ținta a fost, desigur, nu România, ci Ucraina, care nu este membră NATO.
„Nu avem nicio informație care să confirme un atac deliberat al Rusiei. Și așteptăm rezultatele anchetei. Indiferent de acest rezultat, înregistrăm ostilități active, precum și atacuri aeriene în apropierea granițelor NATO. De asemenea, am avut alte cazuri, în special în Polonia și alte țări, așa că ne sporim vigilența”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Nu este prima dată când ”cadourile” rusești din cer au ajuns pe teritoriul NATO. În martie anul trecut, o dronă de recunoaștere Strizh echipată cu o bombă aeriană a ajuns în Croația. De asemenea, în Polonia, Ucraina vecină și Moldova non-membră NATO. Dar Bruxelles nu face declarații dure. Alianța nu urmărește escaladarea. În loc de acțiuni decisive, se efectuează investigații și examinări îndelungate” concluzionează televiziunea ucraineană.
Cum sună zicala aia cu cîinele, drumu’ lung și prostu’?…