Prima pagină » Sanatate » Tuse și nas înfundat la copii. Află cum se tratează corect simptomele răcelii

Tuse și nas înfundat la copii. Află cum se tratează corect simptomele răcelii

25 apr. 2022, 12:15,
în Sanatate

Tusea și nasul înfundat se numără printre cele mai frecvente simptome ale răcelii la copii. Iată ce alte manifestări mai pot apărea și cum se tratează corect.

Răceala reprezintă o infecție virală ușoară a gâtului, nasului, sinusurilor și a căilor respiratorii superioare. Aceasta este adesea întâlnită la copii și se vindecă singură în decurs de o săptămână sau două. Simptomele care apar în cazul unei răceli sunt: durere în gât, nas înfundat, strănut, tuse și durere de cap. De asemenea, își pot face apariția și febra sau durerile musculare, dar acest manifestări sunt, mai degrabă, asociate gripei.

Potrivit specialiștilor, răceala poate fi cauzată de aproximativ 200 de virusuri. Cel mai întâlnit tip de virus este rinovirusul, care se poate răspândi pe calea aerului, de la o persoană la alta sau prin contact apropiat. De reținut este că antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor și nu îl fac pe cel mic să se simtă mai bine în caz că a răcit.

o fetiță care are febră și un termometru

Își pot face apariția și febra sau durerile musculare, dar acest manifestări sunt, mai degrabă, asociate gripei.

Sfaturi pentru a scăpa de tuse și nas înfundat la copii

În momentul în care copilul tău se confruntă cu o răceală, este necesar să ții cont de câteva sfaturi simple. Astfel, pentru ameliorarea congestiei nazale, pune-l pe cel mic să inhaleze aerul de la duș sau utilizează un umidificator. Respirația poate fi ușurată și cu ajutorul picăturilor nazale saline sau cu un spray nazal, urmat de aspirarea nazală pentru sugari.

De asemenea, ai grijă ca cel mic să bea cât mai multe lichide și să se odihnească suficient. Pentru a scădea febra, poți să îi administrezi medicamente eliberate fără rețetă, cum ar paracetamolul sau ibuprofenul. Important de precizat este că aceste medicamente nu trebuie administrate la nou-născuți sau la copiii cu vârsta sub cinci ani.

Pentru a contribui la ameliorarea congestiei nazale și a tusei, dă-i copilului supă de pui și ceaiuri cu lămâie și miere.

În cazul în care copilul se plânge de dureri intense de cap sau urechi, are dificultăți de resiprație, are o tuse persistentă, tușește cu flegmă de culoare ruginie sau însângerată, are o temperatură care depășește 38,5 de grade Celsius, trebuie să consulți, de urgență, un medic.

un copil răcit vegheat de mama lui

Pentru a contribui la ameliorarea congestiei nazale și a tusei, dă-i copilului supă de pui și ceaiuri cu lămâie și miere.

Remedii naturiste pentru răceală

Eficiente în tratarea tusei și a nasului înfundat sunt: laptele cald, cartofii dați prin răzătoare și baia de oțet la picioare.

Laptele cald

Pentru ameliorarea tusei este suficient ca cel mic să bea lapte cald. Acesta este o sursă extraordinară de calciu și vitamine, care tratează usturimea din gât și îl scapă pe copil de efectele neplăcute ale răcelii. Laptele se bea călduț, aproape de temperatura camerei și nu fierbinte. Se soarbe câte o înghițitură și se lasă să curgă lin pe gât, până când senzația neplăcută dispare.

Cartofii dați prin răzătoare

Cartofii dați prin răzătoare sunt un remediu eficient pentru „roșu în gât”, responsabil de apariția tusei. Se dă pe răzătoare un cartof mic, se adaugă puțină sare și o lingură de spirt, după care se amestecă bine. Cartoful ras se stoarce bine și se împarte în două grămăjoare. Acestea se așază la o distanță mică una de cealaltă, pe o eșarfă sau pe un fular subțire. Se înfășoară în jurul gâtului copilului, astfel încât cele două grămăjoare să fie poziționate în partea din față. Se lasă să acționeze peste noapte.

Baia de oțet la picioare

Amestecă trei-patru pahare de oțet într-un lighean cu apă caldă și pune-l pe cel mic să își scufunde picioarele pentru câteva minute. Acest remediu îl va scăpa de nasul înfundat și de febră. Repetă procesul câteva seri la rând, până când simptomele dispar.

un copil blond care își suflă nasul

Pentru ameliorarea tusei este suficient ca cel mic să bea lapte cald.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025