O tuse persistentă este neplăcută. Mai ales dacă nu știți cu ce boală este asociat acest simptom. O tuse persistentă interferează cu sarcinile zilnice și somnul noaptea. Acesta poate fi asociată cu dificultăți de respirație și chiar vărsături și face să vă simțiți epuizat. O tuse persistentă reduce semnificativ calitatea vieții.
Tuse acută sau cronică
Tusea poate fi acută sau cronică . Acuta durează de obicei nu mai mult de trei săptămâni, cronica este una care durează mai mult de opt săptămâni. Dacă aveți tuse timp de trei până la opt săptămâni, se numește subacut .
Tusea poate fi uscată sau cu mucus. Flegma este limpede, galbenă, verde sau sângeroasă. O tuse poate fi singura manifestare a bolii sau poate fi însoțită de alte simptome.
Cauze ale tusei persistente
O tuse poate apărea din mai multe motive. Printre acestea există unele foarte grave și există și cele nepericuloase. Cel mai adesea, o tuse persistentă este cauzată de:
- curgerea nasului , în special cauzată de sinuzită sau sinuzită și efectele sale reziduale. Tusea în acest caz va fi cu spută limpede;
- infecții virale precum SARS sau gripă. Cu gripa, tusea poate fi însoțită de alte simptome – nas curbat, dureri musculare;
- bronșită , atât acută, cât și cronică. Cu bronșită, tusea va fi cu flegmă;
- alergii , cum ar fi mucegaiul sau alimentele
- bronhospasm , adică îngustarea căilor respiratoriicauzate de alergii sau astm. Tusea în acest caz poate fi însoțită de respirație șuierătoare la expirație, umflarea limbii și dificultăți de respirație. În acest caz, trebuie să solicitați imediat asistență medicală;
- Astmul bronșic – În plus față de tuse, poate provoca apăsare toracică și respirație șuierătoare, dar pentru multe persoane cu astm, tuse este singurul simptom.
- arsuri la stomac – apare atunci când acidul și alte ingrediente dăunătoare esofagului intră în stomac în el. Arsurile la stomac pot fi însoțite de o senzație de arsură în piept și provoacă o tuse;
- Tusea unui fumător durează adesea ani de zile. De obicei se agravează dimineața și este însoțită de scurgeri de spută. Fumatul poate provoca boli respiratorii, cum ar fi bronșită sau chiar cancer pulmonar . Dacă vă decideți să rupeți acest obicei, citiți ghidul nostru ;
- substanțe iritante, cum ar fi fumul secundar din țigări, fumul de lemn, praful, substanțele chimice;
- pneumonie , atât virală, cât și bacteriană. Boala este adesea însoțită de febră mare;
- insuficiență pulmonară – pe lângă tuse, poate fi asociată cu dificultăți de respirație;
- tuse convulsivă – provoacă crize de tuse violentă, care alternează cu respirație profundă.
Tusea poate fi, de asemenea, asociată cu infecții fungice și insuficiență cardiacă .
Când să vedeți un medic
Dacă tusea nu dispare în decurs de 4-5 zile, trebuie să consultați un medic, deoarece un simptom poate semnala o boală gravă. Dacă tușiți sânge, acesta este, de asemenea, un motiv pentru a consulta imediat un medic. Nu trebuie să ignorați tusea, care este însoțită de dificultăți de respirație, dureri în piept, mai ales dacă aceste simptome apar brusc.
Cum se tratează tusea persistentă
Tratamentul pentru tuse va depinde de cauză. Nu utilizați niciodată medicamente antivirale sau antibiotice fără prescripția medicului.
O tuse uscată și persistentă este suprimată cu ajutorul medicamentelor, printre care există medicamente fără prescripție medicală. Dar pentru o tuse care nu dispare mult timp, trebuie să consultați un medic. În unele cazuri, tusea va dispărea singură, în altele, vor fi necesare medicamente și, uneori, intervenția unui fizioterician sau a unui oncolog.