Prima pagină » Sanatate » Tuse lătrătoare la copii – tratament. Ameliorarea simptomului și prevenirea bolii

Tuse lătrătoare la copii – tratament. Ameliorarea simptomului și prevenirea bolii

10 oct. 2022, 14:15,
BZI.ro, în Sanatate

Tuse lătrătoare la copii are o metodă de tratament destul de complicată. Tusea lătrătoare semnalează o  infecție acută la copii, cauzată de bacteria „bordetella”. Manifestările cheie includ afectarea prelungită a tractului respirator, care provoacă tuse severă sub formă de recidive specifice pe o perioadă de 6-8 săptămâni.

Infecția era cunoscută anterior sub numele de tuse persistentă și durere în gât. „Pertussis” este deosebit de periculoasă la copiii mici, chiar fatală înainte de vârsta de un an, iar la adulți duce la o tuse atipică persistentă. Agentul cauzal al infecției este o bacterie, „Bordetella pertussis”. Organismul reacționează cu iritații respiratorii și inflamații prelungite la antigenele și toxinele produse de „bacil”. „Bacilul” în sine este rezistent la factorii externi, sensibil la lumina ultravioletă și la dezinfectanți.

medic care tine mana pe capul unui baietel care sufera de tuse latratoare

Medicamentele împotriva tusei lătrătoare sunt prescrise în funcție de stadiul bolii

Tuse lătrătoare la copii – tratament. Metode de diagnostic

Pentru a reuși să tratezi afecțiunea este important de știut cum se transmite boala. Astfel, bacteria se transmite prin particule de mucus și salivă din nazofaringe și din tractul respirator, prin contact apropiat, tuse, plâns și strănut. Purtătorii infecției sunt deosebit de periculoși. Aceștia nu se îmbolnăvesc ei înșiși, dar pot răspândi bacteria la alții. Persoanele din familii sau grupuri de copii sunt mai susceptibile de a fi infectate, deoarece este necesar un contact strâns și prelungit.

Baza diagnosticului o constituie recidivele clasice sau episoadele atipice de tuse care apar la 2-3 săptămâni după contactul cu persoane care tușesc. Cu toate acestea, numai detectarea „Bordetella” sau a anticorpilor împotriva acesteia poate confirma infecția. Acest lucru poate fi ajutat de analiza clinică generală a sângelui. Testul arată leucocitoză cu limfocite ridicate, viteză de sedimentare normală sau ușor accelerată.

Frotiuri nazofaringiene pentru culturi și teste de sensibilitate la antibiotice. Efectuarea diagnosticului PCR pe material de tampon nazofaringian ajută la identificarea bolii. De asemenea, prescrisă de medic este și efectuarea unui test ELISA pentru detectarea markerilor specifici. Aceștia sunt anticorpi IgG și IgM împotriva bacilului pertussis.

În plus, pot fi comandate radiografii toracice, ecografii ale organelor interne și alte teste. Acestea vor ajuta la evaluarea stării generale și a funcționării sistemului respirator.

baiat care sta in pat si sufera de tuse latratoare

Odată ce ați înțeles ce este tuse lătrătoare și care sunt simptomele, știți cum să o tratați

Tratamentul necesar în funcție de gravitatea afecțiunii. Cele mai eficiente medicamente

Odată ce ați înțeles ce este tuse lătrătoare și care sunt simptomele, știți cum să o tratați. În primul rând, se determină gravitatea afecțiunii. Dacă este ușoară sau moderată, copilul poate fi lăsat acasă, cu excepția cazului în care există alți copii care nu au fost vaccinați împotriva acestui tip de tuse.

Dacă copilul se simte bine, nu este nevoie de repaus la pat. Merită să vă lăsați ghidat de ceea ce simte copilul. În formele severe, copilul va fi spitalizat, mai ales dacă există insuficiență respiratorie, recidive de mai mult de 15 ori pe zi și copilul are mai puțin de 2 ani.

Nu este necesară o dietă pentru tusea lătrătoare. Astfel, pot fi consumate toate alimentele, cu excepția celor foarte iritante, picante și condimentate. Este indicat umidificarea aerului, aerisirea camerei, administrarea de vitamine și curățarea umedă.

fetita care sta in pat si sufera de tuse latratoare

Baza diagnosticului o constituie recidivele clasice sau episoadele atipice de tuse care apar la 2-3 săptămâni după contactul cu persoane care tușesc

Cât de recomandat este administrarea de antibiotice pentru a scăpa de disconfort?

Medicamentele împotriva tusei lătrătoare sunt prescrise în funcție de stadiul bolii. În timpul perioadei catarale, se folosesc antibiotice din grupul macropenelor, peniciline protejate. Antibioticele nu mai sunt eficiente în timpul atacurilor de tuse. Este indicată inhalarea cu hormoni. De asemenea, este utilă ameliorarea tusei cu medicamente care inhibă reflexul tusei. Nasul care curge poate fi ameliorat de vasoconstrictoare.

În cazul unei tuse lătrătoare la copii este interzisă utilizarea metodelor populare de tratament. Aceste metode pot avea efecte secundare grave și pot opri respirația. Pentru a preveni boala, ghidurile clinice actuale recomandă vaccinarea împotriva „pertussis” . Vaccinul se administrează copiilor în primul an de viață de trei ori, la 3 luni, 4,5 luni și 6 luni, urmat de revaccinare la vârsta de 18 luni. Ulterior, componenta „pertussis” nu se mai administrează.

fetita care se tine de cap din cauza unei raceli si are un termometru in gura

Pentru a reuși să tratezi afecțiunea este important de știut cum se transmite boala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *