Prima pagină » Sanatate » Tuse cauzată de reflux gastroesofagian. Ce schimbări în alimentație să faceți pentru a scăpa de disconfort?

Tuse cauzată de reflux gastroesofagian. Ce schimbări în alimentație să faceți pentru a scăpa de disconfort?

23 ian. 2023, 13:52,
BZI.ro, în Sanatate

Tot mai multe persoane suferă de tuse cauzată de reflux gastroesofagian. Refluxul acid este o tulburare în care conținutul de acid al stomacului urcă în esofag. Acidul irită membrana mucoasă a esofagului, ceea ce duce la o senzație de arsură în piept, arsuri la stomac.

Arsurile la stomac care apar de cel puțin două ori pe săptămână pot indica apariția bolii de reflux gastroesofagian. Aceasta poate duce la ulcere și la deteriorarea ireversibilă a organelor digestive și crește riscul de apariție a cancerului esofagian, spun oamenii de știință. Pe lângă arsurile la stomac, un simptom al GERD este tusea cronică. Tusea este considerată cronică dacă durează mai mult de 8 săptămâni. Conform diferitelor date, acest simptom însoțește BRGE în 15-40% din cazuri.

Tuse cauzată de reflux gastroesofagian. De ce această afecțiune este însoțită de acest simptom

Oamenii de știință consideră că în cursul GERD, tusea poate apărea ca un act reflex pentru a preveni refluxul acid sau atunci când conținutul stomacului intră deasupra esofagului. Astfel, picăturile de acid se depun în gât și faringe.

Atunci când conținutul de acid al stomacului intră în contact cu corzile vocale și mucoasa gâtului, se poate produce o inflamație, care are ca rezultat simptome precum tuse, răgușeală, zgârieturi în gât și un corp străin. O cantitate foarte mică de acid este suficientă pentru a irita membrana mucoasă a gâtului și corzile vocale, în doar 50% din aceste cazuri pacienții au arsuri la stomac, susțin oamenii de știință. 

În 75% din cazurile în care tusea cronică este un simptom al BRGE, nu există simptome la nivelul sistemului digestiv. Cel mai eficient mod de a diagnostica boala este monitorizarea pH-ului. Acest test presupune introducerea unei sonde prin nazofaringe în esofag pentru a măsura aciditatea timp de 24 de ore. Cu toate acestea, în practică, diagnosticul se face mai des pe baza simptomelor și a istoricului medical. 

Sfaturi pentru persoanele care suferă de BRGE. Cum poate fi ameliorat disconfortul simțit în gât?

Persoanele care suferă de BRGE sunt sfătuite să facă unele schimbări în stilul de viață. Menținerea unui indice de masă corporală sănătos va reduce potențial presiunea asupra stomacului și va reduce cantitatea de acid care intră în esofag.

Reducerea presiunii asupra stomacului se poate face și prin evitarea hainelor strâmte. Fumătorii sunt mai expuși riscului de a dezvolta BRGE. În cazul persoanelor care suferă de BRGE, experții recomandă să mănânce încet și să evite consumul excesiv de alimente. Atunci când pacientul mănâncă mese mari, acestea vor interfera cu sfincterul esofagian inferior, permițând conținutului gastric acid să urce în esofag. De asemenea, cercetătorii sfătuiesc să nu vă culcați timp de 3 ore după o masă.

Anumite alimente și băuturi activează producția de acid în stomac, inclusiv alcoolul, cofeina, ciocolata, citricele, usturoiul, menta, ceapa, condimentele, roșiile, alimentele prăjite și alimentele bogate în grăsimi. Cercetătorii îi sfătuiesc cu tărie pe cei care suferă de RGE să evite aceste alimente. 

O tuse cauzată de reflux gastroesofagian poate duce la una cronică. De asemenea, simptomul de tuse poate fi cauzat de astm, infecții ale tractului respirator, bronșita cronică, sindromul postnasal, fumatul și utilizarea inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei. Dacă tusea durează mai mult de 3 săptămâni fără ameliorare sau dacă este însoțită de sângerări, dureri în piept sau dificultăți de respirație, este recomandat să solicitați sfatul unui medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *