Prima pagină » Culinar » Turte la tigaie, ca la bunica acasă. Rețetă rapidă și foarte gustoasă

Turte la tigaie, ca la bunica acasă. Rețetă rapidă și foarte gustoasă

18 ian. 2022, 15:24,
în Culinar

Vom încerca să recreem un cadru feeric, de mult apus pentru unii dintre noi, un timp în care căldura se-mbina perfect cu aroma de proaspăt copt, o scenă în care în prim plan era bunica ce așeza pe masă celebrele ei turte la tigaie.

E adevărat că bunica ni le făcea mai des pe plită, dar erau tare bune si cele făcute în tigaie.

turte la tigaie

Practic turtele sunt niște pâini mici și pufoase

Turte la tigaie, rețeta tradițională

Și ce ne mai răsfăța încă bunica! Ne aducea și dulceață, de care voiam noi, pe alese; ne desfăcea borcane cu gem de gutui, caise, cireșe și magiun de prune cu miez de nucă, numai sa mâncăm fără mofturi, să nu ne vadă că plecăm înapoi la joacă cu „burta goală”.

Această rețetă se face de generații întregi, gustul fiind unul delicios care te trimite cu gândul la copilărie. Pe vremuri aceste turte se făceau direct pe plita de la sobă, având denumiri diferite în funcție de regiunea în care se pregătesc.

Practic turtele sunt niște pâini mici și pufoase, în Oltenia fiind numite cocoace, în timp ce în alte zone poartă denumirea de scovergi. Așadar, turtele acestea simple și pufoase reprezintă o tradiție păstrată din moși-strămoși.

turte la tigaie, sucitor

Pe vremuri aceste turte se făceau direct pe plita de la sobă, având denumiri diferite în funcție de regiunea în care se pregătesc

Rețetă turte la tigaie, mod de preparare

Pentru a putea prepara rețeta bunicii de turte la tigaie, vom avea nevoie de 550 grame de făină albă de calitate superioară,  25 grame de drojdie proaspătă sau aproximativ 7 grame din cea uscată, 10 grame de sare (sau puteți măsura după ochi, după preferințe), 1 linguriță rasă de zahăr, 50 ml de ulei de floarea soarelui, 400 ml de apă calduță.

Apoi, începem prin a cerne făina, adăugăm drojdia uscată, zahărul, apa și sarea și se framântă un aluat. Se adaugă treptat uleiul, continuând frământarea. Se trântește cu sete aluatul de masă, de 20-30 de ori (dacă aveți nervi de descărcat, cu atât mai bine).

Cam 10 minute se frământă, nu mult, dar trântind aluatul de masă, o să vedeți că devine mai fin (și vă veți simți mai eliberați). Se acoperă cu un șervet sau folie alimentară și se lasă la dospit.

Când aluatul și-a dublat volumul, se scoate aluatul pe masă și se porționează în bucăți cât de cât egale. Se modelează bile, se aplatizează în formă de turte și se mai lasă pe masă la dospit încă 10-15 minute.

turte la tigaie, bucata turta la tigaie

Ca să vă dați seama daca e bine coaptă sau nu, rupeți o bucată și în felul acesta veți estima durata de coacere

Cum vă dați seama daca turta e bine coaptă sau nu

După ce a trecut timpul de dospire, se pregătesc pentru coptul în tigaie. Dacă se coc în tigaia fără ulei, se încinge tigaia, se pune turta, apoi capacul și se coace la foc mic. Când e aurie, se întoarce si se pune iar capacul, se lasă până când se coace pe ambele părți.

Ca să vă dați seama daca e bine coaptă sau nu, rupeți o bucată și în felul acesta veți estima durata de coacere. Se scot turtele și se coc și celelalte, până se termină aluatul.

Turtele sunt niște plăcinte simple ideale în perioada postului, rețeta fiind una rapidă și fără prea mari dureri de cap. Turte la tigaie, la ceaun sau pe plită, aceste plăcinte umplu bucătăria de tot felul de arome.

turte la tigaie

Turte la tigaie, la ceaun sau pe plită, aceste plăcinte umplu bucătăria de tot felul de arome

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`