În inima cetății medievale Sighișoara se înalță impunător Turnul cu Ceas, unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale orașului. Acest edificiu, supranumit „Stundturm” în limba germană, a fost, de-a lungul secolelor, sediul administrației orașului și, ulterior, Muzeul de Istorie a Sighișoarei. Cu o istorie ce începe la sfârșitul secolului al XIII‑lea și care reflectă multiple faze de reconstrucție, turnul oferă astăzi o perspectivă de ansamblu asupra cetății și asupra împrejurimilor sale.
Pe lângă funcția inițială de turn de apărare, Turnul cu Ceas a servit drept primărie și judecătorie până în secolul al XIX‑lea, când a fost transformat în muzeu. Astfel, vizitatorii pot descoperi săli tematice de etnografie, arheologie și ceramică, precum și unelte și arme medievale. De asemenea, accesul la foișorul de la ultimul nivel oferă o panoramă impresionantă, de unde se zăresc străduțele înguste, clădirile colorate și dealurile împădurite din jurul cetății.
Turnul cu ceas din Sighișoara
Turnul cu Ceas a fost ridicat la sfârșitul secolului al XIII‑lea pentru a proteja poarta principală a cetății, având inițial doar două niveluri și ziduri groase din calcar și gresie de râu. Deteriorat de un incendiu major în 1676, a fost reconstruit în stil baroc, căpătând un acoperiș cu bulb și cinci turtițe, realizat de meșterii itineranți Veit Gruber, Philip Bong și Valentinus „străinul” pentru suma de 650 de florini. Dimensiunile sale sunt impresionante. Astfel, baza are 12×8,66 metri, pereții ajungând la 2,35 metri grosime la nivelul inferior, iar întreaga înălțime a turnului, inclusiv acoperișul, măsoară aproximativ 34 de metri. De asemenea, poți vizita și cel mai bogat patrimoniu Art Nouveau din România, în Oradea.
Unicitatea Turnului cu Ceas constă în mecanismul de orologiu cu două sisteme – unul din lemn și unul din metal – și în figurinele care marchează orele, reprezentând zei și semne astrologice. Așadar, turiștii pot observa cele șapte figurine din lemn de tei, care reprezintă zilele săptămânii, sub întruchipări din mitologie și simboluri din astronomie, astrologie și alchimie. Duminica este un personaj feminin, cu o coroană de raze aurii și simbolizează aurul, iar lunea este zeița Lunii, Diana, zeița vânătorii, și simbolizează argintul.
Marțea este zeul Marte al războiului, simbolul de deasupra capului este al fierului și reprezintă semnul zodiacal al Berbecului, în timp ce Miercurea este zeul Mercur, iar simbolul de deasupra capului reprezintă mercurul. Joia este zeul Jupiter, zeu al fulgerelor, iar simbolul de deasupra capului reprezintă cositorul, iar vinerea este zeița Venus, a frumuseții și dragostei, iar simbolul de deasupra capului reprezintă cuprul. Sâmbăta este zeul Saturn al fertilității, iar simbolul de deasupra capului reprezintă plumbul.
De ce să vizitezi Sighișoara
În 1964, ceasul a fost modernizat cu un motor electric, păstrând totuși farmecul mecanismului original. Din 1898, turnul găzduiește Muzeul de Istorie a Sighișoarei, care cuprinde expoziții permanente și temporare despre viața urbană medievală, meșteșugurile locale și evenimentele-cheie ale evoluției orașului. Vizitatorii pot urca cele 175 de trepte pentru a admira orașul medieval, sit UNESCO, și peisajele Transilvaniei din platforma de observație, iar pasionații de fotografie vor pleca cu imagini de neuitat.
În afară de Turnul cu Ceas, Sighișoara oferă o multitudine de activități. Cetatea este înconjurată de 14 turnuri, dintre care 9 s-au păstrat intacte. Fiecare poartă numele unei bresle (croitorilor, cojocarilor, fierarilor etc.) și oferă perspective diferite asupra șanțurilor și zidurilor de fortificație. În casele de pe strada scărilor acoperite, vizitatorii pot afla detalii despre viața și legendele legate de Vlad Țepeș, care s-a născut aici, în 1431. Mai mult, poți încerca o experiență de aventură și adrenalină în inima munților cu cea mai lungă tiroliană din România.
Un traseu de 176 de trepte acoperite conduce la biserica fortificată din Deal, oferind o priveliște de ansamblu asupra cetății și un exemplu remarcabil de arhitectură religioasă medievală. Muzica medievală și festivalurile de profeți dansează în Piața Cetății, iar festivalul de teatru și festivalul de muzică medievală atrag artiști și public internațional în fiecare vară.
Dacă alegi un tur cu un ghid local, vei auzi povești captivante despre cetate, meșteșuguri și bresle, completate de degustări de preparate tradiționale și vizite la ateliere de artizanat. Aproape de orașul de jos, parcul oferă o oază de liniște, unde vei putea observa morile de apă istorice. Restaurantele din Cetate servesc preparate tradiționale, precum gulașul săsesc și plăcintele cu brânză, acompaniate de vinuri de pe dealurile Târnavelor, completând experiența autentică. Așadar, făcând o vizită în acest oraș unic, vei descoperi Turnul cu Ceas din Sighișoara și îți vei face amintiri care vor dăinui.