Prima pagină » Eveniment-Social » Turneul Internațional Stradivarius, la Palatul Culturii din Iași
Turneul Internațional Stradivarius, la Palatul Culturii din Iași

Turneul Internațional Stradivarius, la Palatul Culturii din Iași

02 iul. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Palatul Culturii din Iași este gazda Turneului Internațional Stradivarius. Acesta va fi organizat duminică, 3 iulie 2022, ora 19:00, la Palatul Culturii, în Sala Voievozilor, în cadrul Turneului Internațional Stradivarius – „Paganini  Magic”, organizat de BrandYou-Up și Fundația Culturală „Remember Enescu”.

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” (CMNM) Iași, în calitate de partener, organizează duminică, 3 iulie 2022, ora 19:00, la Palatul Culturii, în Sala Voievozilor, evenimentul ce se va desfășura la Iași, în cadrul Turneului Internațional Stradivarius, anume „Paganini Magic”. Acesta este organizat de BrandYou-Up și Fundația Culturală „Remember Enescu”.

Ediția din acest an este dedicată marelui muzician Niccolo Paganini, considerat, pe lângă „cel mai virtuoz violonist” și un virtuoz la chitară, care a scris multe sonate și concerte inedite. Nemulțumit, a început să scrie sonate pentru vioară și chitară, triouri și cvartete împreună cu instrumente cu coarde, a scris pentru chitara cu șase coarde, care la acel moment o înlocuia pe cea „spaniolă” cu cinci coruri (patru corzi duble și una singură în partea superioară, numită cantino), iar acest lucru explică flerul său în pizzicato-ul crepitant de la vioară.

Turneul Internațional Stradivarius, la Palatul Culturii din Iași

Celebrul Alexandru Tomescu va cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, alături de Dragoș Ilie la chitară clasică, repertoriul din acest an incluzând opere semnate de Niccolò Paganini: Centone di Sonate, op. 64, MS 112 – 6 sonate pentru vioară și chitară. Ca în fiecare an, evenimentul este dedicat unei cauze sociale și de interes public, iar de această dată sprijină tinerii artiști ucraineni afectați de război. Pacea și libertatea nu sunt gratis în Ucraina. Imaginea războiului înfăţişând femei şi copii plângând în staţiile de metrou din Kiev, care s-au adăpostit acolo pentru a se feri de bombele ruseşti sau mame și copii refugiați în lumea largă, înseamnă sacrificiul suprem pentru valorile democrației și libertății. Fondurile colectate vor merge către tinerii artiști refugiați din Ucraina.

Turneul Internațional Stradivarius 2022 – „Paganini Magic” include 15 concerte, în 14 localități din România

La evenimentul de la Iași, intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile. Turneul Internațional Stradivarius 2022 – „Paganini Magic” include 15 concerte, în 14 localități din România. Alexandru Tomescu (n. 15 septembrie 1976BucureștiRomânia) este un violonist român, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică. De la debutul său din 1985, a susținut peste 200 de concerte și recitaluri în 26 de țări (Franța, Olanda, Japonia). Pentru măiestria lui, i-a fost acordat de către statul român privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius care fusese anterior în posesia muzicianului Ion Voicu. Este nepotul poetului Lucian Avramescu. Așadar, Turneul Internațional Stradivarius, la Palatul Culturii din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *