Prima pagină » National » Turiștii români care merg în vacanță trebuie să țină cont de noua lege! Se dau amenzi mari dacă fac asta
Turiștii români care merg în vacanță trebuie să țină cont de noua lege! Se dau amenzi mari dacă fac asta

Turiștii români care merg în vacanță trebuie să țină cont de noua lege! Se dau amenzi mari dacă fac asta

05 iul. 2024, 08:00,
BZI.ro, în National

Turiștii români care merg în vacanță trebuie să țină cont de noua lege! Este vorba despre cei care merg pe Transfăgărășan. Mulți turiști se opresc pe marginea drumului pentru a hrăni urșii sau pentru a face fotografii cu ei. Apropierea de aceste animale sălbatice este extrem de riscantă, iar din acest motiv s-au luat măsuri drastice. Se dau amenzi mari dacă turiștii fac asta.

Turiștii români care merg în vacanță trebuie să țină cont de noua lege!

Se dă amendă pentru hrănirea urșilor de pe Tranfăgărășan. Ministerul Mediului, condus de Mircea Fechet, a propus un set de măsuri pentru a stopa acest fenomen alarmant.

Una dintre măsurile principale este instalarea de camere de supraveghere de-a lungul Transfăgărășanului, care vor monitoriza activitățile turiștilor și vor permite autorităților locale să aplice amenzi pe baza imaginilor înregistrate. Aceste echipamente de monitorizare video vor fi completate de panouri de avertizare, care vor informa turiștii că hrănirea urșilor este interzisă prin lege.

„Ne propunem să instalăm și niște echipamente de monitorizare video. Am convenit ca împreună să montăm niște panouri care să avertizeze turiștii participanți la trafic că hrănirea urșilor este interzisă prin lege. Am decis ca toți puii de urs până în șapte luni, care au o șansă să fie reabilitați, să fie mutați într-un centru de reabilitare care există deja în județul Harghita.”, a declarat pentru sursa citată Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Reguli stricte pentru cei care fac trasee montane

Potrivit măsurilor Ministerului Mediului, românii care sunt surprinși de camerele video că hrănesc urșii vor primi amendă. Sancțiunile contravenționale se vor ridica până la 5.000 de lei.

O altă măsură importantă vizează puii de urs cu vârsta până în șapte luni. Este vorba despre cei care au șansa de a fi reabilitați. Aceștia vor fi mutați într-un centru de reabilitare existent în județul Harghita. Acolo, vor putea fi îngrijiți și readaptați la viața sălbatică. Urșii de pe Transfăgărășan care pot fi readaptați la mediul natural vor fi mutați în păduri. Puii capabili să trăiască liber vor fi transportați într-un centru de reabilitare. Aici vor fi îngrijiți până la vârsta de doi ani, fără interacțiune umană, înainte de a fi eliberați în sălbăticie.

Cert este că turiștii vor fi amendați dacă hrănesc urșii din zona Transfăgărășan. Transfăgărășanul, recunoscut pentru peisajele sale spectaculoase și drumurile serpuite, a devenit în ultimii ani și un punct de atracție pentru iubitorii de natură care, din păcate, au transformat întâlnirea cu urșii în una dintre principalele activități turistice. De asemenea, stațiunile turistice vor avea reguli noi pentru turiști. Se dorește amenajarea unor automate pentru colectarea de sticle, PET-uri și doze.

„Suntem în discuții pentru a instala puncte de colectare automată, acele RVM-uri pe care le știm cu toţii în zonele cu foarte mulți turiști. Încercăm să fim pregătiți, cu un pas înainte, lucru care nu s-a întâmplat până acum, trebuie să admit.”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Estimarea medie a ambalajelor care vor fi preluate de la munte sau mare, în perioada 1 – 6 mai, este de 3.000.000 de ambalaje SGR pe zi. Se va face o colectare exclusivă din acest zone, pe durata celor şase zile de minivacanţă. În ceea ce priveşte amplasarea de automate, responsabilitatea achiziţionării şi gestionării acestor echipamente revine operatorilor economici care au semnat contractul cu RetuRO şi care şi-au înregistrat şi organizat punctele de returnare pentru colectare automată, au transmis reprezentanții RetuRO.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *