Turiștii care merg în Grecia trebuie să știe asta! Există îngrijorări mari pentru ceea ce va fi, întrucât țara se confruntă cu o nouă criză legată de vreme. În cea mai mare parte a țării nu a plouat de luni de zile. Acum, când insulele se pregătesc să primească turiștii care intră în perioada de concediu, crește și presiunea cu privire la aprovizionarea cu apă, autoritățile spunând că se află în dificultate. Autoritățile elene au făcut anunțul îngrijorător.
Turiștii care merg în Grecia trebuie să știe asta!
Grecia se pregătește intens pentru vârful de sezon turistic din acest an, când va primi un număr record de vizitatori. În același timp, există îngrijorări mari pentru ceea ce va fi pentru că țara se confruntă cu o secetă istorică, iar rezervele de apă au secat. La sud, pe insula Karpathos, autoritățile au impus restricții privind schimbarea apei din piscine, în timp ce pe insula Thasos oficialii caută o unitate de desalinizare pentru a face apa de mare potabilă.
„A fost secetă mare în Marea Mediterană și, în special în Naxos, rezervoarele de apă de suprafață sunt goale.”, a spus primarul insulei, Dimitris Lianos.
Milioane de turiști vizitează Grecia în fiecare an pentru a se bucura de plajă, apă și siturile antice. Dar efectele schimbărilor climatice, inclusiv temperaturile mai ridicate, precipitațiile în scădere și incendiile de vegetație, amenință viitorul turistic al Greciei.
Lipsa de apă este acută în Naxos, o insulă muntoasă cu 20.000 de locuitori, situată într-una dintre cele mai populare, dar și mai uscate, părți ale Mării Egee. Zeci de mii de turiști vin aici zilnic în timpul verii. Autoritățile au asigurat trei unități portabile de desalinizare care vor trata apa de mare pentru a o face sigură de băut și despre care primarul Lianos a spus că ar trebui să acopere deficitul pentru case, hoteluri și piscine.
Țara care nu mai primește turiști
O altă veste neașteptată vine din Spania. Spaniolii cer autorităților politici mai riguroase pentru a proteja interesele locuitorilor și mediul înconjurător în fața creșterii rapide a turismului global. Protestatarii au stropit turiștii din zonele turistice cu pistoale cu apă și au scandat lozinci împotriva invaziei turistice, cerând o schimbare radicală în gestionarea fenomenului turistic. Principalul punct de critică a fost efectul devastator al turismului asupra prețurilor locuințelor, care au crescut cu 68% în ultimul deceniu conform datelor Primăriei Barcelona. De asemenea, s-au subliniat consecințele negative asupra afacerilor locale, mediului înconjurător și condițiilor de muncă ale locuitorilor.
Spania a înregistrat un număr record de 85,1 milioane de vizitatori străini, consolidându-și poziția ca a doua cea mai populară destinație turistică din lume după Franța. Regiunea cea mai vizitată a fost Catalonia, cu 18 milioane de vizitatori, urmată de Insulele Baleare și Insulele Canare. Turismul reprezintă o parte semnificativă din economia Spaniei, contribuind cu 12,8% din PIB și asigurând 12,6% din locurile de muncă.
Schimbări vor și și pentru turiștii care merg în Italia. Autoritățile vor cere dovezi concrete ale planurilor de vacanță, inclusiv confirmarea rezervării la hotel și biletele de întoarcere sau de plecare. Călătorii vor trebui să arate că au asigurare de călătorie și resurse financiare suficiente. Turiștii trebuie să arate că dispun de cel puțin 36,67 EUR pe zi de ședere în Italia. Pentru cei care călătoresc în grupuri, suma necesară este de 26,33 EUR pe zi. Autoritățile italiene vor face controale amănunțite în următoarea perioadă.