Persoanele care călătoresc în scop turistic în Grecia trebuie să ştie că li se va introduce o taxă suplimentară, de 20 de euro, în anumite condiţii.
Taxă de 20 de euro pentru turiştii care intra în statul elen
Pentru prima dată, turiştii care intră în Grecia vor trebui să plătească în curând o suprataxă de 20 de euro pentru serviciile de sănătate oferite în timpul şederii lor în ţară. Până în momentul de fată, turiştii care călătoreau în Grecia nu achitau nimic pentru serviciile medicale, indiferent de locul de unde proveneau, cu excepţia spitalizărilor, relatează luni, 3 august, website-ul Greekreporter.
De-a lungul timpului, întreaga gamă a serviciilor prestate erau complet gratuite, cu singură excepţie când călătorii erau spitalizaţi în timpul şederii lor în Grecia.
Motivul colectării, adunarea de „fonduri semnificative”
Conform unui articol de pe site-ul grec healthreport.gr, Ministerul Sănătăţii din Grecia a hotărât la sfârşitul lunii iulie că, începând din august, taxa va fi impusă tuturor călătorilor străini care se prezintă la centrele de sănătate, clinici regionale şi clinici ambulatorii de spitale.
Beneficiarii de îngrijiri medicale de urgenţă vor fi de asemenea obligaţi să achite taxa pentru serviciile care le-au fost prestate. Se vor impune taxe suplimentare pentru cei care au nevoie de analize de sânge şi alte tipuri de screening, în conformitate cu taxele care sunt stabilite de sistemul naţional de sănătate grec.
Aceste noi taxe se aplică de asemenea celor care locuiesc în Grecia dar sunt consideraţi rezidenţi ‘non-permanenţi’ în ţară. Conform articolului citat, Ministerul Sănătăţii speră să adune „fonduri semnificative”, cel mai evident în timpul sezonului turistic, când în Grecia vin milioane de turişti.
Noua hotărâre modifică prevederile unei legi adoptate în 2017, care permite colectarea de fonduri pentru a fi rambursate spitalelor doar pentru serviciile pe care acestea le furnizează. Testul pentru determinarea infectării cu coronavirus este în general sub 50 de euro în spitalele publice, dar această taxă poate varia în instituţiile private.
De ce este Grecia cea mai vânată destinație de către turiști
În condițiile actualei pandemii de COVID-19, Grecia este cea mai vânată destinație de către turiștii români, dar și de către cei din restul Europei.
Grecia a muncit din greu pentru a-și adapta oferta turistică în această perioadă a pandemiei de COVID-19. Deocamdată, acest lucru pare să dea rezultate chiar dacă un al doilea val de infecții amenință alte destinații europene.
Grecia a luat unele măsuri de prevenire, dar plajele, marea cristalină și tavernele de pe malul mării sunt tentații la care cu greu rezistă turiștii din toată Europa.
Totuși, nu toată lumea poate vizita Grecia în acest moment. Statul elen și-a deschis frontierele doar pentru călătorii din țările Uniunii Europene și o parte dintre țările din afara Europei, deși oficialii greci au sugerat că vizitatorii din SUA ar putea fi primiți până la finalul verii.
Turiștii trebuie să completeze documentele înainte de plecare, oferind detalii despre locul unde vor sta. La sosire, aceștia sunt supuși unor teste aleatorii și sunt puși în carantină timp de 14 zile în cazul în care sunt depistați cu COVID-19.
De pe 16 iulie, au fost permise zborurile din Marea Britanie spre Grecia, iar englezii au făcut coadă să prindă un bilet de avion spre Atena, chiar dacă au trebuit să facă față mai multor măsuri de prevenire a COVID-19.
Pasagerii au fost obligați să poarte măști de protecție pe tot parcursul zborului British Airways și să aștepte preț de câteva ore testarea din aeroport.