Turele de noapte cresc riscul de cancer mamar. Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial si o cauza principala de deces pentru femei. Un studiu recent a legat munca nocturna cu riscul crescut de cancer, sugerand ca perturbarea ritmului circadian ar putea face tumorile mai agresive.
Riscul cumulat al unei femei care dezvolta cancer de san este de aproximativ 5% la nivel mondial, cu un risc de deces de 1,4%. In 2018, peste 2 milioane de cazuri noi au fost diagnosticate, ceea ce reprezinta aproape 25% din totalul cazurilor de cancer la nivel mondial. Diverse studii epidemiologice efectuate in ultimii ani au facut posibila intelegerea mai buna a factorilor susceptibili de a creste riscurile de dezvoltare a cancerului de san.
Stim ca mai putin de 10% din cazuri sunt ereditare si au o origine genetica. In majoritatea cazurilor, diversii factori de risc identificati sunt factori comportamentali legati, de exemplu, de tutun, alimentatie proasta, inactivitate fizica sau consum de alcool. Exista, de asemenea, factori hormonali legati de luarea unei pilule contraceptive foarte timpurii sau foarte prelungite sau tratamente hormonale la menopauza. In cele din urma, oamenii de stiinta sunt din ce in ce mai interesati de factorii de mediu, cum ar fi poluarea aerului sau ciclurile modificate de lumina / intuneric, cum este cazul asa-numitilor lucratori de noapte.
Tulburarile de ritm circadian perturba corpul
Cu totii avem un ritm circadian, un ceas intern, un ritm biologic integrat care ia forma unui ciclu continuu si guverneaza anumite procese fiziologice, cum ar fi procesul de somn / veghe si hrana. Mai precis, Inserm explica faptul ca ritmul circadian este definit prin alternanta dintre trezire, perioada zilei in care esti treaz si somn. Este in jur de 24 de ore.
In acest camp, mai multe sincronizatoare actioneaza simultan, in special lumina, al carui efect depinde de durata expunerii la lumina. Cu toate acestea, munca poate perturba acest ritm circadian datorita modificarilor expunerii la lumina. De exemplu, obligarea persoanei sa ramana treaza noaptea si sa doarma in timpul zilei sau sa lucreze in schimburi care schimba constant perioadele de somn si de veghe, ceea ce poate avea repercusiuni fizice negative. Studiile au evocat astfel tulburari la nivel metabolic, cardiovascular, imun si cognitiv.
Turele de noapte cresc riscul de cancer mamar. Femeile aflate in premenopauza sunt in special in pericol
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, oamenii de stiinta au folosit un model de soarece care a dezvoltat spontan tumorile de san. Animalele au fost supuse unui decalaj continuu pentru a reproduce in mod experimental un ritm de lucru schimbat (alternarea muncii de zi si de noapte sau de calatorie pe perioade de zi si de noapte). Cercetatorii au putut apoi sa observe ca tulburarea circadiana a avut un impact semnificativ asupra dezvoltarii tumorilor de san. „Aceasta perturbare a ritmului de somn / veghe a sporit raspandirea celulelor canceroase si formarea metastazelor in aceste modele animale”, spune Inserm.
Cercetatorii dezvaluie, de asemenea, ca aceste tulburari cronice ale ritmului circadian fac ca sistemul imunitar sa fie mai „permisiv” pentru raspandirea celulelor canceroase prin modificarea microambientului tumoral. Au gasit chiar mecanismul din spatele acestor efecte negative ale acestui „stres circadian” asupra progresiei tumorii. Anume ca tumorile exprima mai puternic o molecula numita „chemokine Cxcl5” avand caracteristica „de a atrage” celulele sistemului imunitar numite „mieloid CXCR2” al carui rol este de a scadea raspunsul imun al organismului, care le permite apoi sa se raspandeasca mai usor.
Acest studiu consolideaza astfel concluziile studiilor epidemiologice anterioare efectuate pe aceasta tema. Tinand cont de aceste rezultate, echipa stiintifica specifica faptul ca o categorie de populatie este in special in pericol: femeile aflate in premenopauza expuse prin munca lor la ritmuri deplasate pe perioade lungi ar fi expuse in special la cancerele de san mai agresive.