Prima pagină » Local » Turcii care au livrat spitalul mobil de la Lețcani își pierd urma? Firma a dat tunul de milioane de euro și a închis activitatea medicală – GALERIE FOTO  

Turcii care au livrat spitalul mobil de la Lețcani își pierd urma? Firma a dat tunul de milioane de euro și a închis activitatea medicală – GALERIE FOTO  

28 mai 2022, 02:00, 5 ,
Vlad Rotaru în Local

Turcii care au livrat spitalul mobil de la Lețcani încearcă să-și piardă urma după țeapa dată consiliilor județene Iași și Neamț. Firma SDI Global LLC nu mai are nicio tangență cu partea medicală, firma ocupându-se acum de sisteme de apărare și tehnologii spațiale, conform proprieri descrieri. Ancheta tunului de milioane de euro din mandatul lui Maricel Popa bate pasul pe loc.

Cea mai mare combinație din ultimii ani, făcută la Iași, pare că și-a pierdut de tot urma. Spitalul mobil de la Lețcani, achiziție făcută de consiliile județene Iași și Neamț, în primăvara anului 2020, a devenit o adevărată piatră de moară pentru locuitorii celor două județe. Banii nu au fost decontați nici acum din fonduri europene, unitatea medicală a funcționat când și când, iar firma turcă care a făcut livrarea containerelor medicale încearcă să-și piardă urma. Firma SDI Global LLC din Ankara a încasat milioanele de euro din banii celor două județe

Turcii care au livrat spitalul mobil și-au schimbat domeniul de activitate?

Firma turcă SDI Globall LLC A.S cu sediul în Ankara a primit 10,7 milioane de euro pentru a livra un spital mobil destinat tratării bolnavilor de Covid-19, care a zăcut mai mult nefuncțional pe platforma Transagropolis de la Lețcani. Epopeea bine cunoscută a spitalului mobil a ajuns și la organele de anchetă din Iași, însă dosarele bat pasul pe loc după aproape doi ani de la începerea investigației. Nici Maricel Popa, fostul președinte al CJ Iai, nici Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, și nici conducerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Euronest nu au fost trași la răspundere pentru combinația de la Lețcani. Mai mult, după ce s-au văzut cu sacii în căruță și au luat banii pe containerele și echipamentele medicale aduse la Iași, turcii s-au făcut nevăzuți.

Firma se ocupă cu sisteme de apărare și aviație! Partea medicală a fost abandonată

Pagina de internet a firmei SDI Globall LLC este inaccesibilă. Dacă până la livrarea echipamentelor în cauză, pagina era plină de tot felul de informații, brusc lucrurile s-au schimbat. Pagina este inaccesibilă, singura informație fiind cea care face trimitere la noua componentă a firmei SDI Globall LLC, cea spre apărare, aviație, maritimă și tehnologii spațiale, investiții, industrie și comerț. Practic, componenta medicală a fost dată uitării după tunul dat la Iași.

Turcii și-au schimbat și adresa firmei

Vechea adresă din zona industrială a orașului Ankara a fost schimbată. Adresa inițială era pe Saray Mah. 45. Sk. Saraykent Sanayi Bölgesi No: 1/B 6980 KahramanKazan Ankara. Cea nouă ese înregistrată pe Ekim, Adalet, 06946 Sincan/Provincia Ankara, Turcia. Între vechea adresă a firmei, unde erau depozitate containerele medicale și noua adresă este o distanță de 25,4 kilometri, la periferia capitalei Turciei.

Curtea de Conturi a amendat Euronest pentru licitația trucată

De la montarea containerelor , spitalul a funcționat pe etape. În plin sezon rece, spitalul s-a confruntat cu temperaturi scăzute în containere, iar pacienții au fost transferați la alte unități medicale din cauza frigului. Mai mult, Curtea de Conturi sau Ministerul Dezvoltării au scos la iveală mai multe deficiențe. De altfel, Curtea de Conturi a amendat cu 60.000 lei Asociația Euronest pentru trucarea licitației pentru favorizarea firmei din Turcia.

CJ Iași riscă să nu poată deconta fondurile europene

Consiliul Județean Iași nu a reușit nici măcar să obțină vreun decont din fonduri europene pentru spitalul mobil de la Lețcani. Euronest a întocmit cererea greșit, iar Comisia Europeană a respins dosarul. Ulterior, lucrurile s-au tărăgănat, iar o eventuală decontare a milioanelor de euro pare imposibilă.

”Trebuie căutată o soluție pentru decontarea banilor. Se așteaptă o evaluare din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice a documentației, pe care cei de acolo ar trebui să o depună printr-un alt program. Nu se știe însă nimic deocamdată”, au arătat surse din CJ Iași.

Conducerea instituției nu a putut fi contactată pentru a comenta situația actuală a decontului legat de spitalul mobil. Între timp, unitatea medicală de tip ROL II a ajuns în administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași  (ISU). Inspectoratul va muta containerele respective în zona C.A. Rosetti, unde va fi ridicat un poligon și un heliport. Între timp, turcii care au livrat spitalul mobil de la Lețcani încearcă să-și piardă urma.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *