Prima pagină » Actualitate » Turcia susține candidatura Finlandei și Suediei la NATO
Turcia susține candidatura Finlandei și Suediei la NATO

Turcia susține candidatura Finlandei și Suediei la NATO

29 iun. 2022, 08:15,
BZI.ro, în Actualitate

Turcia, membru NATO, a fost de acord să sprijine aderarea Suediei și Finlandei la alianță. Totuşi, Erdogan impune mai multe condiţii pentru aderare, în special în contextul în care cele două țări ar găzdui mai multe organizații considerate de Turcia a fi teroriste.

Vă aducem aminte faptul că Finlanda și Sueda și-au manifestat intenţia de a adera la alianţa militară după ce Rusia a invadat Ucraina.

Finlanda și Suedia au acordul Turciei de a adera la NATO

Suedia și Finlanda nu ar putea adera la NATO fără sprijinul Turciei. Turcia are o problemă istorică cu mai multe mişcări militare considerate teroriste şi care au activități pe teritoriul celor două state. Rusia se opune ferm aderării celor două state și a folosit extinderea alianței militare defensive a Occidentului ca pretext pentru războiul său din Ucraina. Dar invazia Moscovei a avut efectul opus, calea fiind acum liberă pentru aderarea celor două țări la NATO. Miniștrii de externe din cele trei țări au semnat un pact comun de securitate care a abordat preocupările Turciei.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Suedia a fost de acord să-și intensifice activitatea cu privire la cererile turcești de extrădare ale suspecților militanți.

Cele două națiuni nordice își vor ridica și restricțiile privind vânzarea de arme către Turcia, a spus el. Președintele Finlandei a declarat că cele trei țări au semnat memorandumul comun „pentru a-și extinde sprijinul deplin împotriva amenințărilor la adresa securității celeilalte”.

Prim-ministrul Suediei Magdalena Andersson a declarat că a fost „un pas foarte important pentru NATO”.  Biroul președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că „a obținut ceea ce își dorea” din Suedia și Finlanda.

Suedia și Finlanda vor fi membre NATO

Cele două națiuni nordice și-au anunțat intențiile de a se alătura NATO în mai, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia. Stoltenberg a sugerat că procesul s-ar putea derula „foarte repede”, pe modelul aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, deoarece deja împărtășeau o relație strânsă cu alianța. Dar nu a fost cazul, Turcia, membru NATO, a acuzat cele două țări că îi protejează pe militanții kurzi și a spus că nu le vor susține calitatea de membru. Orice extindere a NATO trebuie să fie aprobată de toți cei 30 de membri.

Turcia acuză de multă vreme Suedia că găzduiește ceea ce numește militanți din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), dar Stockholm neagă. Acum, cele două țări au fost de acord cu unele dintre cererile Turciei, iar militanții se vor confrunta cu o represiune în temeiul amendamentelor aduse legislației suedeze și finlandeze.

Dacă Suedia și Finlanda devin membre, se va pune capăt a peste 200 de ani de nealiniere suedeză. Finlanda a adoptat neutralitatea după o înfrângere amară a Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Sprijinul public finlandez pentru aderarea la NATO a fost de ani de zile la aproximativ 20-25%. Dar, de la invadarea Ucrainei de către Rusia, aceasta a urcat la un nivel record de 79%, potrivit ultimului sondaj de opinie. În Suedia, 60% din populație spune că a fost corect să depună o cerere, din nou mult mai mare decât înainte de război.

Așadar, faptul că Turcia și-a dat acordul ca Finlanda și Suedia să adere la NATO aduce un acord istoric pentru că cele două țări se declarase neutre din punct de vedere militar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *