Prima pagină » International » Turcia și Rusia își consolidează legăturile! Cele două state au ajuns la un acord pentru plata gazului în ruble

Turcia și Rusia își consolidează legăturile! Cele două state au ajuns la un acord pentru plata gazului în ruble

11 aug. 2022, 17:35,
în International

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a ajuns la un acord cu Moscova pentru plata gazului în ruble. Rolul de mediator pentru conflictul armat din Ucraina pare să îi fi adus doar beneficii.

„S-a ajuns la un acord de principiu privind cumpărarea de gaze rusești de către Turcia în ruble, iar programarea și situația prețurilor vor fi clarificate în curând”, a anunțat recent ministerul turc al Energiei.

Recep Tayyip Erdogan

Turcia s-a abținut să se alăture sancțiunilor americane și europene împotriva Rusiei

Rusia şi Turcia au ajuns la un acord pentru plata gazului în ruble

Anunțul privind acordul pentru plata gazului în ruble, vine după întâlnirea lui Vladimir Putin și Recep Tayyp Erdogan de la Soci. Cinci bănci turcești au adoptat sistemul rus de plăți Mir, a declarat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la întoarcerea de la discuțiile cu președintele Vladimir Putin

În timp ce Turcia și-a exprimat opoziția față de invazia Rusiei în Ucraina, s-a abținut totuşi să se alăture sancțiunilor americane și europene împotriva Rusiei. Totodată, a continuat să importe energie din Rusia, care furnizează un sfert din importurile sale de țiței și aproximativ 45% din livrările de gaze naturale.

De asemenea, se pare că Rusia a furnizat Turciei lichiditățile valutare atât de necesare, transferând miliarde de dolari către o filială a Rosatom cu sediul în Turcia pentru finalizarea construcției unei centrale nucleare pe coasta mediteraneană.

Livrările de gaz rusesc ar putea urma să fie întrerupte în Franța

Într-un context similar, precizăm că o întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti se află pe masa Executivului de la Paris. Guvernul vede probabil acest scenariu în planificarea sa. Important de precizat pe această temă este faptul că doar 17 la sută din aprovizionarea sa vine din Rusia, iar în acest context, Franţa nu este dependentă de gazele ruseşti comparativ cu statele vecine. Cu toate acestea, Cabinetul pregăteşte planuri de urgenţă.

O eventuală întrerupere este în mod special problematică în momentul de faţă pentru că producerea de energie nucleară în statul francez nu face faţă cererii, multe reactoare au fost închise pentru lucrări de mentenanţă.

„Cred că o întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti este o posibilitate reală … şi trebuie să ne pregătim pentru acest scenariu”, a afirmat oficialul în marja conferinţei economice care are loc în Aix-En-Provence, în sudul Franţei.

Oficialul francez a explicat că prima linie de apărare este reducerea consumului de către gospodării şi companii, apoi construirea unei noi infrastructuri, cum ar fi o instalaţie plutitoare pentru regazificarea livrărilor de gaze naturale lichide din străinătate. Totodată, Guvernul analizează fiecare companie pentru a vedea unde poate fi forţată o producţie mai scăzută pentru a economisi energia, dacă va fi necesar, a adăugat ministrul francez de Finanţe.

Pe de altă parte, Letonia a fost prima țară care a refuzat importurile de gaz rusesc. Ministrul leton al Economiei, Janis Vitenbergs, a comunicat încă din 5 aprilie, dorința republicii de a opri importul de gaz rusesc cât mai repede posibil.

Cu toate acestea, Rusia și Turcia au ajuns la un acord privind plata gazului în ruble.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *