Prima pagină » International » Turcia nu mai are șanse să adere la UE. Decizia care i-a înfuriat pe europarlamentari
Turcia nu mai are șanse să adere la UE. Decizia care i-a înfuriat pe europarlamentari

Turcia nu mai are șanse să adere la UE. Decizia care i-a înfuriat pe europarlamentari

05 mai 2022, 19:58,
BZI.ro, în International

Parlamentul European și-a exprimat astăzi, 5 mai, într-un mod ferm, dezaprobarea față de condamnarea la închisoare pe viață a activistului turc Osman Kavala și a apreciat că, în acest fel, Turcia „și-a distrus orice speranță” de a relansa procesul de aderare la Uniunea Europeană, după cum informează AFP.

Europarlamentarii au transmis că deplâng caracterul „injust, ilicit și arbitrar al detenției” de la sfârșitul anului 2017 a lui Kavala, care a fost condamnat la data de 25 aprilie la închisoare pe viață și cer eliberarea lui „imediată și necondiționată”.

„Decizând să sfideze în mod deschis hotărârile constrângătoare ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în dosarul Osman Kavala şi în alte dosare, guvernul turc a distrus în mod deliberat orice speranţă de a relansa procesul său de aderare la Uniunea Europeană sau de a deschide noi capitole şi a închide capitolele deschise”, consideră europarlamentarii.

Osman Kavala este acuzat că a încercat să înlăture de la putere guvernul lui Erdogan

Textul care a fost votat în sesiune plenară la Strasbourg nu are caracter obligatoriu și face ecoul condamnării ferme de către șeful diplomației europene, Josep Borell, care și-a exprimat regretul profund cu privire la acest verdict, la sfârșitul lunii trecute.

Osman Kavala este acuzat că a încercat să înlăture de la putere guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan. Omul de afaceri și filantropul, în vârstă de 64 de ani, a negat întotdeauna acuzațiile la adresa lui și a denunțat un „asasinat judiciar” împotriva persoanei sale, sub influența șefului statului turc.

Erdogan, mediator între Rusia și Ucraina

La sfârșitul lunii martie, Erdogan, după ce a încercat să joace un rol de mediator între Rusia și Ucraina, a cerut Uniunii Europene „să deschidă rapid capitolele de negociere pentru aderare (…) fără a ceda la calcule cinice”.

Negocierile asupra unei eventuale aderări a Turciei la UE, demarate în 2005, s-au împotmolit în ultimii ani, din cauza puternicilor tensiuni dintre Ankara şi Bruxelles asupra mai multor probleme. Aceste tensiuni s-au amplificat după represiunea declanşată de guvernul lui Erdogan în urma tentativei de puci din iulie 2016.

Consiliul Europei, a cărui instanţă judiciară este CEDO, a angajat o procedură de sancţiuni împotriva Turciei, un demers rarisim din partea lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *