Scena politică din Turcia devine tot mai tensionată după ce Mehmet Pehlivan, avocatul care l-a apărat pe primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a fost reținut sub acuzații controversate.
Potrivit unui deputat al opoziției, Pehlivan a fost arestat „din motive inventate”, într-un context în care autoritățile turce evită să facă declarații oficiale cu privire la acest caz.
Un val de rețineri și o criză politică în creștere
Ekrem Imamoglu, unul dintre cei mai proeminenți politicieni ai opoziției, a reacționat ferm la reținerea avocatului său, catalogând acțiunea drept o continuare a represiunii politice.
„Nu le este suficientă lovitura dată democrației. Acum nu pot tolera nici măcar ca victimele acestui abuz să se apere singure”, a scris primarul Istanbulului pe platforma X.
În timp ce oficialitățile păstrează tăcerea, televiziunea Haberturk a raportat că Mehmet Pehlivan este acuzat de „spălarea activelor provenite dintr-o faptă penală”. Însă opoziția susține că întreaga anchetă este o mișcare strategică menită să submineze lupta pentru democrație din Turcia.
Arestarea lui Imamoglu a generat cele mai ample proteste din Turcia ultimului deceniu. Într-o demonstrație de forță, ministrul de Interne, Ali Yerlikaya, a anunțat că aproape 1.900 de persoane au fost reținute de la începutul manifestațiilor. Dintre acestea, 260 au fost deja plasate în detenție preventivă, așteptând procesul.
Guvernul lui Erdogan neagă orice influență asupra sistemului judiciar, însă opoziția și organizațiile pentru drepturile omului văd în aceste acțiuni un efort evident de a reduce la tăcere criticii regimului.
Jurnaliști întemnițați, libertatea presei sub asediu
Reprimarea nu s-a limitat doar la politicieni și protestatari. Doi jurnaliști care au relatat despre demonstrațiile din Istanbul au fost reținuți vineri dimineață, semnalând o escaladare a cenzurii media. Acest incident vine după ce un tribunal turc a eliberat recent șapte jurnaliști, printre care și fotoreporterul Agenției France-Presse, Yasin Akgul, care fusese închis pentru „participare la un marș ilegal”.
Situația rămâne critică, iar opoziția, condusă de CHP, îndeamnă populația să continue manifestațiile. Partidul a anunțat o serie de mitinguri în Istanbul și alte orașe importante. În replică, Erdogan a catalogat protestele drept un „spectacol” și a avertizat că vor exista consecințe juridice pentru participanți.
În ciuda represiunii severe, protestele studențești și demonstrațiile masive din marile orașe, inclusiv Istanbul și Ankara, continuă. Pe măsură ce guvernul Erdogan încearcă să suprime orice opoziție, Turcia se află într-un punct critic, iar viitorul său politic pare mai instabil ca niciodată.