Turcia a decis să cumpere echipament militar din Rusia, iar SUA sunt nemulțumite de decizia luată de a doua armată NATĂ. Rusia și Turcia au semnat deja acordurile de livrare. Vorbim despre livrarea unor sisteme de apărare aeriană numită S-400 care este urmașul sistemului S-300, dezvoltat în anii ”70.
Asta în condiţiile în care Vladimir Putin anunța, în cursul zilelor trecute, că Rusia este pregătită să-și aprovizioneze militar toți aliații.
Turcia cumpără echipament militar din Rusia
Turcia și Rusia au încheiat mai multe acorduri de livrare a echipamentului militar, iar a doua armată din NATO urmează să îl primească în curând. Vorbim despre un contract de livrare a unor sisteme de apărare antiaeriană S-400. Contractul este unul mai vechi, iar în aceste momente Turcia va primi al doilea lot din echipamentele militare promise de Rusia. SUA s-a arătat nemulţumită de acest acord, dar oficialul turc responsabil de achiziție a declarat faptul că nu există noi acorduri şi că prezenţa livrare înseamnă încheierea unui acord mai vechi.
” Achiziţia unui al doilea lot era inclusă în planul iniţial şi în contractul aferent. Procesul este în desfăşurare şi nu există noi acorduri.” a explicat oficialul turc.
Sistemul de apărare rus numit S-400 este unul cu tehnologii noi și este prezentat ca fiind unul dintre cele mai capabile sisteme de acest tip din lume. Sistemul menţionat înregistrează o capacitate de a folosi mai multe tipuri de rachete și poate acţiona pe o rază de acțiune de până la 400 de kilometri. Conform datelor existente, sistemul aerian de apărare a început a fi dezvoltat incă din 1980, iar opinia publică internaţională a aflat de existenţa acestuia abia în 1990. Unii specialiști susțin în schimb că sistemul aerian de apărare nu este așa cum îl laudă Moscova și că acesta are mai multe lacune.
Rusia gata să livreze tehnică militară către toate țările aliate
Interesant este faptul că Rusia îşi consolidează piața proprie de livrare armament. Vladimir Putin a declarat recent faptul că tehnica militară dezvoltată de Rusia este gata a fi livrată către toate țările aliate. Liderul de la Kremlin a mai dezvăluit faptul că tehnologiile folosite sunt cu zeci de ani de zile peste tot ce are în prezent Occidentul:
„Vorbim despre arme și robotică de înaltă precizie, despre sisteme de luptă bazate pe noi principii fizice. Multe dintre ele sunt cu ani, sau poate cu decenii înaintea omologilor lor străini, iar în ceea ce privește caracteristicile tactice și tehnice, sunt semnificativ superiori lor.” declară Vladimir Putin.
China este principala sursă de comerț cu Rusia în ceea ce privește schimbul tehnologic. Oficialitățile de la Beijing au făcut mai multe contracte de import al motoarelor pentru rachete spaţiale explicând că totul însumează peste 50 de miliarde de dolari. Rusia a anunțat recent faptul că nu va mai livra motoarele către SUA. Așadar, Turcia cumpără echipament militar din Rusia, ceea ce va stârni din nou furia NATO și a SUA, în contextul în care alianța militară are o politică îndreptată împotriva Kremlinului pe fondul războiului din Ucraina.