Turcia continuă să blocheze aderarea Suediei la NATO. Joi, 22 decembrie 2022, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a declarat că guvernul de la Stockholm nu a acționat pentru a extrăda persoanele care au legături cu terorismul și nu au înghețat activele acestoa. Anterior, Curtea Supremă suedeză a refuzat cererea Turciei privind extrădarea jurnalistului turc Bulent Kennes.
Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă la Ankara la care a participat ministrul turc de externe, dar și omologul său suedez Tobias Billstrom, care a menționat că autoritățile au adoptat măsuri concrete în ceea ce privește elementele acordului trilateral semnat în iunie de Finlanda, Suedia și Turcia.
Turcia continuă să blocheze aderarea Suediei la NATO
Totuși, măsurile luate până acum nu au fost salutate de șeful diplomației turce care a subliniat că este nevoie de „mult mai mult”.
Pe de altă parte, Suedia și Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara după Summitul de la Madrid care s-a desfășurat în perioada 28-30 iunie 2022. Atunci, ambele țări și-au exprimat sprijinul pentru turcia în combaterea amenințărilor la adresa securității naționale.
În acest sens, Turcia a cerut celor două țări extrădarea a 33 de persoane care sunt considerate „teroriști” de către Ankara. Printre cererile formulate de Turcia se include extrădările militanților kurzi sau ale personalităților ostile regimului turc refugiate în Suedia.
Pe de altă parte, Suedia a anunțat că își schimbă Constituția, la solicitarea Turciei. Parlamentul Suediei a votat pentru modificarea Constituţiei care permite măsuri mai dure împotriva terorismului, solicitate de Turcia pentru a debloca extinderea NATO.
Parlamentarii suedezi au aprobat posibilitatea de limitare a libertăţii de asociere „când un grup se prezintă ca având origini teroriste sau susţine terorismul”. Legea a fost susţinută de 278 de parlamentari din 349. Singurul partid care a votat împotriva a fost cel de Stânga.
Aderarea Suediei la NATO, condiţionată de un jurnalist turc
Anterior, guvernul de la Stockholm a refuzat să îl extrădeze pe Bulent Kenes, jurnalist disident. Solicitarea a fost făcută de președintele turc, Recep Erdogan în cadrul unei întâlniri bilaterale cu premierul suedez, Ulf Kristersson.
Conform cererii, Stockholm a trebuit să extrădeze luptătorii kurzi PKK, considerați teroriști de regimul de la Ankara, dar și unii disidenți, precum Kenes, fost jurnalist al agenției oficiale de presă turcă.
„Suedia nu poate da curs cererii Turciei de deportare a jurnalistului turc în exil Bulent Keneş şi să continue să se definească ca o naţiune democratică guvernată de statul de drept”, a declarat Gulnoza Said, coordonatorul programului CPJ pentru Europa şi Asia Centrală. ”Oficialii suedezi nu ar trebui să folosească jurnaliştii exilaţi ca monedă de schimb în relaţiile lor cu Turcia”, a spus premierul suedez, Ulf Kristersson.
După ce Curtea Supremă suedeză a respins cererea preşedintelui Turciei, Recep Erdogan, ministrul turc de externe a catalogat această decizie drep o evoluție „foarte negativă”.
Vă aducem aminte că Suedia şi Finlanda au depus oficial cererile de aderare la NATO, ca răspuns la invazia militară rusa în Ucraina. Pentru că cele două state să adere este necesar votul în unanimitate a celor 30 de membri NATO.
În acest sens, Turcia continuă să blocheze aderarea Suediei la NATO.