Prima pagină » Actualitate » Turcia cere Statelor Unite să dea dovadă de înţelegere faţă de o posibilă operaţiune militară turcă în Siria

Turcia cere Statelor Unite să dea dovadă de înţelegere faţă de o posibilă operaţiune militară turcă în Siria

02 dec. 2022, 11:00,
în Actualitate

Joi, 1 decembrie 2022, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a cerut Statelor Unite ale Americii să fie înţelegători în ceea ce priveşte o posibilă noua operaţiune militară turcă în Siria, în contextul în care şeful Pentagonului a anunţat „opoziţia fermă” fata de o astfel de acţiune. Lloyd Austin a făcut un apel către Turcia după amenințarea cu o operațiune terestră împotriva luptătorilor kurzi.

Conflictul kurdo-turc este un conflict armat între Turcia și grupurile de insurgenți kurzi. Deși conflictul s-a răspândit în mai multe regiuni, cea mai mare parte a conflictului a avut loc în sud-estul Turciei. Prezența PKK a determinat forțele turce să efectueze mai multe operațini terestre și aeriene în regiune.

Turcia cere Statelor Unite să dea dovadă de înţelegere faţă de o posibilă operaţiune militară turcă în Siria

De luni de zile Turcia ameninţa cu o operaţiune în nordul Siriei. Însă, şi-a intensificat pregătirile luna trecută, după un atentat cu bomba la Instambul, pentru care a fost acuzată o grupare militară kurda.

„SUA ne-au cerut să reevaluăm situaţia. Le-am transmis preocupările și gândurile noastre și le-am cerut să își respecte promisiunile. Am subliniat faptul că SUA ar trebui să ne înțeleagă”, a declarat Hulusi Akar.

Totodată, Turcia a cerut tarilor aliate cu prezenţa militară în Siria să nu permită miliţiilor locale să le folosească steagurile.

„Le reamintim că ar trebui să-i țină pe teroriști departe de ei înșiși și, în cele din urmă, ar trebui să rupă legăturile cu organizațiile teroriste”, a spus Hulusi Akar.

Gruparea kurdo YPG este considerată de Turcia ca fiind principala prezenta în cadrul Forţelor Democratice Siriene sprijinite de SUA, ca fiind aripa siriană a grupării militante PKK și le cataloghează pe ambele drept organizații teroriste.

Mai multe, PKK este considerată o grupare teroristă de către Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană.

Lloyd Austin, şeful Pentagonului, apel către Turcia după ameninţarea cu operaţiune terestră împotriva luptătorilor kurzi din nordul Siriei

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a făcut apel către Turcia și, într-o conversaţie telefonică cu omologul sau turc, Hulusi Akar, a transmis „opoziţia sa puternică” în contextul lansării de către Ankara a unei noi ofensive în Siria.

În comunicatul transmis de Pentagon se arată ca secretarul american al Apărării a cerut dezescaladare şi a împărtăşit opoziţia puternică a Departamentului fata de o nouă operaţiune militară turca în Siria.

„El şi-a exprimat îngrijorarea faţă de escaladarea acţiunii în nordul Siriei şi Turcia, inclusiv recentele lovituri aeriene, dintre care unele au ameninţat direct siguranţa personalului american care colaborează cu parteneri locali din Siria pentru a învinge gruparea Stat Islamic’, se spune în comunicatul Pentagonului.

Motivele de îngrijorare ale șefului Pentagonului vin în contextul în care anterior, preşedintele Turciei a menţionat că ar putea avea loc, pe lângă atacurile aeriene, chiar şi o operaţiune terestră.

„Survolăm teroriştii de câteva zile cu aviaţia şi dronele noastre. Dacă vrea Dumnezeu, îi vom elimina în curând cu soldaţii noştri, cu armele şi cu tancurile noastre”, a declarat şeful statului, marţi, în cadrul unui discurs în nord-estul Turciei.

Așadar, Turcia a cerut SUA să dea dovadă de înţelegere faţă de o posibilă operaţiune militară turcă în Siria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`