Prima pagină » Local » Tupeul parlamentarilor de Iași! Un fost deputat condamnat, Anghel Stanciu, a dat în judecată Parlamentul României! Nu le mai ajung averile, vor și pensii mai mari – FOTO

Tupeul parlamentarilor de Iași! Un fost deputat condamnat, Anghel Stanciu, a dat în judecată Parlamentul României! Nu le mai ajung averile, vor și pensii mai mari – FOTO

16 apr. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu/Vlad Rotaru, în Local

Parlamentul României, prin Camera Deputaților, Senatul și Secretariatele Generale ale celor două Camere, a fost dat în judecată la Iași. Cei care au apelat la magistrați sunt foști parlamentari de Iași, printre care se regăsesc Anghel Stanciu, Ion Solcanu sau Dumitru Oprea. Politicienii le cer judecătorilor să anuleze ordinele de încetare la plată a indemnizației pentru limita de vârstă

Tupeu incredibil printre foștii politicieni ieșeni! Mai mulți ex-parlamentari de Iași țin cu dinții de pensiile speciale! Anghel Stanciu, Maria Apostolescu, Mihail Baciu, Dumitru Calance, Gherasim Gazi, Vasile Ghiga, Victorel Lupu, Vasile Mocanu, Ion Mogoș, Dumitru Oprea, Ion Solcanu, Valentin Soroceanu, Pavel Tîrpescu și Cristian Constantin Zainescu au depus recent la Tribunalul Iași o acțiune comună în acest sens. Unul dintre aceștia este și Anghel Stanciu, fost parlamentar cu 6 mandate. Culmea, acesta a fost pedepsit pentru incompatibilitate după ce și-a angajat fiul la cabinetul său parlamentar.

Afacerile lui Stanciu au fost preluate ulterior de fiul său, Cristian Stanciu, fabrica de diplome FEG devenind moștenire de familie. Suma cerută de foștii parlamentari este în funcție de mandat. Minimul era de 2.000 de lei pentru un singur mandat, iar maximul era de circa 10.000 de lei, sumă plafonată pentru mai mult de 3 mandate. Raportat la cei 15 demnitari, Statul Român ar fi plătit lunar cel puțin 50.000 de lei pentru pensiile acestora, respectiv 10.000 de euro!

Foștii politicieni de Iași au dat în judecată Parlamentul României

Reclamanții au dat în judecată Parlamentul României, prin Camera Deputaților, Senatul și Secretariatele Generale ale celor două camere. Foștii politicieni ieșeni le cer magistraților să anuleze ordinele de încetare la plată a indemnizației pentru limita de vârstă. Acum, urmează ca Tribunalul Iași să stabilească un prim termen al litigiului. Ulterior, judecătorii ieșeni vor asculta ce au de spus părțile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz. Ex-parlamentarii ieșeni, printre care se regăsesc Anghel Stanciu, Ion Solcanu sau Dumitru Oprea, sunt supărați pentru că, pe 24 februarie 2021, a fost semnat decretul privind încetarea la plată a indemnizației pentru limita de vârstă.

De altfel, la acea dată, Asociația Foștilor Parlamentari a solicitat sesizarea Curții Constituționale în privința abrogării dispozițiilor art. 49 și art. 50 din Legea nr. 96/2006, privind Statutul deputaților și al senatorilor. Printre argumentele invocate de asociația amintită se regăsea faptul că legea care abrogă indemnizația pentru limită de vârstă a parlamentarilor este strâns legată de legea care stabilește pensiile de serviciu pentru magistrați.

Foștii demnitari își cer înapoi pensiile în instanță

Foștii parlamentari se regăseau pe lista celor cu pensii de lux încă de câțiva ani. Cu toate acestea, grupul foștilor demnitari nu s-a lăsat și a depus o acțiune în instanță. De altfel, înainte de aceasta, Asociația Foștilor parlamentari a sesizat Avocatul Poporului, considerând că modificarea legislativă este neconstituțională.

„Față de măsurile compensatorii pentru cei care aplică legea, ar fi discriminatoriu ca acestea să nu fie aplicate și pentru cei care creează legea, în condițiile unor restricții echivalente aplicate ambelor categorii, prin statutul lor. Adoptarea actului normativ de abrogare a dreptului compensatoriu pentru foștii parlamentari prin eliminarea indemnizațiilor pentru limită de vârstă «ar arunca în derizoriu activitatea legislativă a parlamentarilor» și, totodată, aduce în discuție teoria drepturilor câștigate, fiind un drept conferit de lege, la fel ca pensiile de serviciu ale magistraților. Prin adoptarea actului normativ se încalcă art. 15, alineatul 2 din Constituție, potrivit căruia legea dispune doar pentru viitor, or acesta dispune încetarea efectelor juridice ale legii pentru trecut. Termenul de «pensii speciale» este impropriu folosit, ducând la ideea de dispreț față de o categorie socială care, după pensionare, a fost considerată prin lege beneficiara unei situații materiale privilegiate”, au afirmat atunci reprezentanții Asociației Foștilor Parlamentari.

Dumitru Oprea: „Este normal ca oamenii să solicite așa ceva!”

Unul dintre cei aflați pe această listă a foștilor parlamentari este Dumitru Oprea. Fost senator PD-L și, mai apoi, deputat PNL, Dumitru Oprea susține că este normal ca foștii demnitari să-și ceară drepturile pentru care au muncit.

„M-am supus unor reguli de bun simț, unor reguli elementare. Speranțele sunt, însă, deșarte, având în vedere criza prin care trecem. Este normal ca oamenii să solicite așa ceva! În rest, nu mai am ce să comentez!”, a spus fostul parlamentar ieșean.

În afara lui Anghel Stanciu sau Ion Solcanu, aflați pe lista celor mai longevivi parlamentari ai Iașului, se află și persoane care au ocupat această funcție imediat după 1990, pentru numai un mandat. Toți își cer, însă, acum drepturile în instanță.

Familia Stanciu are o avere impresionantă și spații luate gratuit de la Primăria Iași

Fostul deputat Anghel Stanciu a pus bazele unei afaceri prin intermediul fundației Ecologice Green Education. După anul 1990, principala afacere a fost căpușarea spațiilor puse la dispoziție de Primăria Iași. Sub pretextul desfășurării de activități educaționale, chiriile erau modice, deși Fundația încasa sume importante. Acum, activitatea este preluată de consilierul județean PSD Cristian Stanciu, fiul fostului deputat. Prin FEG, Cristian Stanciu a ocupat imobilul Primăriei Iași de pe strada Păcurari, nr.47. Aici funcționează Centrul de Formare și Evaluare Profesională, activitate generatoare de venituri importante, unde sunt susținute cursuri de calificare pentru coafor, frizer, bucătar, ospătar, tehnician maseur, infirmier, tehnician, instalator, macaragiu, fochist, alpinist utilitar etc. Clădirea are o suprafață de 558,08 metri pătrați, la care se adaugă o suprafață de teren de 307 metri pătrați.

În baza HCL 411/20.07.2003, FEG a primit spațiul în folosință cu titlul gratuit. În zonă, spațiile se închiriază și cu 20 euro/mp. Numai din clădire s-ar fi putut genera un venit la bugetul local de milioane de euro. Contractul semnat cu Primăria Iași este valabil până pe data de 30.06.2023. Pentru spațiul de 255 metri pătrați și teren de 400 metri pătrați, din strada Păcurari, nr.25, FEG plătește o chirie lunară de 666 lei. Aici funcționează o grădiniță, afacere generatoare de venituri. Lista continuă cu spațiul de pe strada Cuza Vodă, nr.1, în suprafață de 159 de metri pătrați. FEG achită o chirie de doar 579 lei. Averea familiei Stanciu este formată din mai multe imobile printre care Casa Modei, Hotelul „Studis”, dar și televiziunea „Tele’M”. Totodată, deține clubul „Master”, din Tudor Vladimirescu, dar și Hotelul „Astoria” din centrul orașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *