O cunoscută familie de afaceriști din Iași a îndreptat tunurile către instituțiile statului. Membrii familiei Zlate, care au stat în spatele devalizării companiei de stat Terom SA, dar și a insolventei Jad Group, au dat în judecată ANAF-ul și Direcția Regională de Finanțe Iași. Aceștia încearcă să scape de mai multe măsuri luate de inspectorii fiscali prin care au fost blocate bunurile și conturile deținute de firmele controlate de Viorica și Vasile Zlate
Membrii familiei Zlate încearcă să scape cu fața curată după multitudinea de combinații financiare făcute în ultimii ani, combinații care i-au adus în vizorul autorităților. Recent, Vasile Zlate și Viorica Zlate au deschis mai multe dosare împotriva Agenției Naționale de Administrare Fiscală și a Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Iași prin care încearcă anularea unor măsuri luate de inspectorii fiscali în urma controalelor făcute la activitatea Jad Group, precum și a altor companii controlate de aceștia.
Practic, Vasile și Viorica Zlate au depus în instanță mai multe „plângeri împotriva încheierii de carte funciară”, prin care încearcă să redobândească mai multe terenuri și clădiri. Compania JAD Group, precum și alte firme controlate de familia Zlate, au sediul pe platforma fostei companii de stat Terom SA, a cărei directoare a fost Viorica Zlate, iar aici mai multe bunuri imobiliare au fost puse sub sechestru sau intabulate în favoarea unor noi proprietari.
Aici a fost ridicată inclusiv o clădire de birouri cu fonduri europene, iar la începutul acestui an a fost creat haos în rândul companiilor chiriașe în sediul de pe Calea Chișinăului, nr. 29, prin începerea unor lucrări de modificare și recompartimentare. După ce a fost reclamat că distruge clădirile respective în mod ilegal, patronul Jad Group a depus actele necesare pentru autorizațiile de demolare în cazul halelor și clădirilor Terom SA.
Combinații cu firme înființate în același sediu
Direcția Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Iași a trecut la verificări în cazul JAD Group după ce firma a solicitat rambursarea sumei de 331.616 lei, reprezentând TVA în cazul proiectului din Calea Chișinăului. După verificările celor de la Finanțe, s-a stabilit că firma lui Zlate nu doar că nu putea să primească acești bani, ci chiar ar trebui să mai plătească în plus statului nici mai mult nici mai puțin decât 2.867.320 lei. Inspectorii Fiscului au descoperit nereguli grave, în special TVA dedusă pentru un număr de operațiuni fictive. JAD Group a înregistrat că ar fi plătit TVA către 5 firme care aparțin sau au fost administrate în fapt tot de familia Zlate și care au același sediu cu JAD Group, pe Calea Chișinăului, nr. 29: Company LGV, Mohingab Group SRL, RFKI Comercial SRL și Ovis General Construct.
Au apărut firmele fantomă în locul fabricii de stat
Șefii Jad Group au cerut insepctorilor ANAF să facă noi verificări. Astfel, la Tribunalul Iași a fost deschis un nou dosar prin care familia Zlate încearcă să scape de executarea silită. Acum se face o nouă verificare a clădirilor. „Să verifice expertul judiciar dacă există documente justificative pentru exercitarea dreptului de deducere al taxei pe valoare adăugată în suma de 1.863.367 lei, aferentă facturilor fiscale emise de Sc Rfki Comercial Srl, SC Company LGV, SC Ova General Construct și SC Mohingab Group, aferente lucrărilor de achiziție de materiale, reparații și întreținere.
Încuviințează administrarea probei constând în efectuarea unei expertize judiciare în construcții, cu următorul obiectiv: Să se stabilească existența lucrărilor de reparații, renovare, întreținere și igienizare la imobilele C40 (ce face obiectul derulării proiectului cu fonduri europene 200/2014) și C41 – Depozite, aparținând Sc Rfki Comercial Srl, precum și la parcul de rezervoare aparținând SC Mohingab Group”, se arată în pronunțarea magistraților
După șase ani de procese și peste 70 de termene de judecată, în anul 2016, Tribunalul Iași a dat sentința în privirea devalizării fostei fabrici Terom Iași, unul dintre cele mai mari combinate de fibre sintetice. Magistrații au concluzionat că afacerea a fost pusă la cale de Viorica Zlate, director al combinatului, și frații Hasan și Ammar Nanna. Viorica Zlate a fost condamnată la 3 ani și șase luni de închisoare cu executare pentru complicitate la delapidare. Însă, sentința a fost atacată.
Prin intermediul firmei JAD Group, fără datorii la bugetul de stat la vremea respectivă, au fost accesate fonduri europene de 14 milioane de euro, ce vizau amenajarea unui centru de afaceri pe platforma Terom.