Prima pagină » Titlurile zilei » Tupeu fără margini! Dan Fiterman ia la mișto legile din România! Lanțul Arcadia funcționează fără autorizații de incendiu de peste 14 ani – FOTO

Tupeu fără margini! Dan Fiterman ia la mișto legile din România! Lanțul Arcadia funcționează fără autorizații de incendiu de peste 14 ani – FOTO

Dan Fiterman, patronul Ziarului de Iași, dar și al lanțului Arcadia, încalcă legile din România fără să se gândească la consecințe. Centrele medicale ale acestuia nu au autorizație pentru securitate la incendiu încă de la înființare. SC Arcadia Policlinic SRL – Policlinică, municipiul Iaşi, strada Sărăriei, nr. 38, funcționează fără autorizație ISU din 2008, adică de 14 ani, în timp ce SC Arcadia Policlinic SRL – Policlinică, municipiul Iaşi, strada Cicoarei, nr. 2, își desfășoară activitatea în ilegalitate din 2010

Mai multe spitale private din Iași funcționează fără autorizație ISU încă de când au intrat în activitate. De departe, lista este condusă de Dan Fiterman, patronul Ziarului de Iași, dar și al lanțului Arcadia, care nu are autorizație de securitate la incendiu pentru patru unități medicale. Patronii sunt amendați de inspectori în fiecare an, însă preferă să încalce legea decât să facă modificări în spitalele private.

Dan Fiterman încalcă legile din România

Anual, inspectorii de la ISU Iași fac verificări în toate spitalele de stat și private. Niciuna dintre unitățile Arcadia din Iași, deținute de Dan Fiterman, patronul Ziarului de Iași, nu are autorizație de securitate la incendiu. Deși s-au deschis mai multe sedii pe parcursul anilor, lanțul Arcadia nici măcar acum nu a intrat în legalitate, în ciuda faptului că inspectorii au descoperit mai multe nereguli.

De asemenea, nici Elytis Hospital, deținut de Dumitru Constantinescu, nici Transmed Expert, administrat de Constantin Păulin și Lavinia Dimitriu, nu au autorizație de incendiu de la ISU. Unitățile medicale au fost deschise fără a mai obține documentele necesare în acest scop, astfel că, încă de la înființare, patronii au încălcat legea constant. Neregulile descoperite sunt grave, iar în joc este viața pacienților și a angajaților.

„Clădiri (unităţi medicale) care funcționează fără autorizaţie de securitate la incendiu: SC Arcadia Policlinic SRL – Policlinică, municipiul Iaşi, strada Cicoarei, nr. 2, judeţul Iaşi; 1 SC Arcadia Policlinic SRL – Policlinică, municipiul Iaşi, strada Sărăriei, nr. 38, judeţul laşi; SC Arcadia Policlinic SRL – Policlinică, municipiul Iaşi, strada Nicolina, nr. 171 A, judeţul Iaşi; SC Arcadia Policlinic SRL – Policlinică, municipiul Iaşi, strada Sf. Lazăr, nr. 37, judeţul Iaşi; SC Elytis Hospital Hope SRL – municipiul Iaşi, strada Gh. Săulescu, nr. 43A, judeţul Iaşi. SC Transmed Expert SRL – Centru medical – municipiul Iaşi, strada Perju, nr. 9, judeţul Iaşi. Unitățile medicale funcționează fără autorizație de securitate la incendiu de la înființare”, au transmis reprezentații ISU Iași.

Proprietarii profită de faptul că spitalele nu pot fi închise.

„Conform legii, școlile și unitățile medicale nu pot fi închise, chiar dacă nu respectă reglementările ISU, însă sunt amendate la fiecare control. Noi indicăm unde sunt neregulile, însă modificările țin de proprietari, nu le putem indica și cum trebuie să procedeze”, a declarat Ionuț Grădinaru, inspector șef ISU Iași.

Inspectorii de la ISU au identificat mai multe nereguli în aceste unități medicale. Astfel, siguranța pacienților și a angajaților este pusă grav în pericol în cazul unui incendiu sau al unui seism.

„Principalele nereguli constatate în urma controalelor şi obiectivele la care acestea au fost identificate: nu se asigură condiţiile privind limitarea propagării focului şi fumului în interiorul construcţiilor; nu se asigură echiparea construcţiilor cu instalaţii de detecție, semnalizare şi avertizare a incendiilor; nu se asigură mentenanţa instalaţiilor de detectare, semnalizare, alarmare a incendiilor; nu se asigură echiparea construcţiilor cu instalaţii de hidranţi exteriori/interiori de incendiu; nu se asigură condiţiile de evacuare în caz de situaţii de urgenţă; nu este constituit Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă; nu este angajat cadru tehnic sau personal de specialitate cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor numit exclusiv pentru această activitate; nu se asigură verificarea periodică a instalației de sprinklere deschise care echipează construcția”, mai adaugă reprezentanții ISU Iași.

Patronii sunt amendați în fiecare an

În fiecare an, patronii spitalelor private din Iași sunt amendați de ISU, iar sancțiunea pentru funcționare fără autorizație de securitate la incendiu începe de la 50.000 de lei. Contactați de reporterii BZI, aceștia au refuzat să comenteze situația.

„Nu știu despre aceste controale. Trimiteți o solicitare scrisă, dacă aveți o patalama, și o să vă răspund”, a precizat Dan Fiterman, patronul spitalului privat Arcadia și al Ziarului de Iași.

Patronii profită de faptul că unitățile medicale nu pot fi închise, altfel că încalcă legea constant, fără să îi intereseze de consecințe. Profitul este tot ce contează în aceste spitale, însă în joc sunt viețile oamenilor.

„Nu doresc să ofer astfel de informații”, a declarat Constantin Păulin, administratorul Transmed.

Promisiunile de intrare în legalitate nu sunt suficiente, iar inspectorii ISU descoperă aceleași probleme în fiecare an.

„E adevărat că nu aveam autorizație la incendiu, dar noi avem totul pus la punct, suntem în curs să obținem și autorizația”, a declarat Dumitru Constantinescu, proprietarul Spitalului Elytis.

Dan Fiterman, patronul Ziarului de Iași, dar și al lanțului Arcadia, a luat la mișto legile din România, iar în fiecare an este amendat de ISU, deoarece toate unitățile medicale pe care le deține funcționează fără a avea autorizație de securitate la incendiu, mii de persoane fiind expuse unor pericole majore.

Comentarii
  • Ce față de labagiu notoriu are fraierul asta. Se vede ca e sageata, cu fata asta de prost.

  • Fara F, aerul din Iasi ar fi mult mai curat.

  • Scoli, Gradinite, Spitale de Stat functioneaza fara autorizatie ISU, nu mai fiti invidiosi.

  • Da cine are tupeu sa se bage peste el?

  • Nici Parlamentul nu are verificati.

  • Anonim martie 26, 2024 la 5:58 am

    muult mai curat!

  • Institutii ale statului, in care sunt, simultan, sute de persoane, gradinite, scoli,..e.t.c., functioneaza fara autorizatie la incendiu, deoarece, dupa tragedia din „Colectiv”, a fost conceputa, de functionari fara nicio experienta/expertiza, o legislatie aberanta care nu poate fi respectata. Cunosc o firma care a investit pana acum cca 300000 euro in ce i-au cerut pompierii si nici acum nu o autorizeaza. de exemplu, daca unul construieste langa cladirea ta o cosmelie din lemn si tu ceri autorizatie de la pompieri, pompierii iti cer tie sa te protejezi prin toate mijloacele la un incendiu care ar porni de la vecin, nu-i impun lui nimic. De ce? Pentru ca TU ceri autorizatie, nu el. Daca vrei autorizatie, trebuie sa faci dovada ca ai apa sa stingi incendiu si conform legii, APAVITA este obligata sa-ti asigure apa la hidrantii montati de tine, doar ca APAVITAL spune ca nu poate, deci tu trebuie sa-ti faci rezerva de apa, adica niste bombe dintr-alea de zeci de metri cubi, pe care sa le amplasezi in curte. Doar ca, astea, in afara faptului ca te costa de numa, ca sa le amplasezi ciar si in curtea ta, trebuie autorizatie de la primarie si depui pentru certificat de urbanism, astepti 6-12 luni, faci proiect, depui pentru autorizatie de constructie si mai astepti unul, doi ani si asa mai departe.

  • „Scoli, Gradinite, Spitale de Stat functioneaza fara autorizatie ISU, nu mai fiti invidiosi”. Institutiile statului nu actioneaza corect, e vorba de ISU. Daca ar fi sa luam un incendiu la oricare din cladirile de la spitale, scoli, gradinite si ce urmari, atunci veti vedea importanta unei autorizatii ISU. De ce trebuie sa traim la intamplare? Nu sunt bani? Dar unde se duc banii? Reparatii muzee si cladiri impuse de straini, la biserici,…Traim o perioada unde grupuri de interese actioneaza in interesul lor, lasand prostimea in adevarate pericole.

  • „Institutii ale statului, in care sunt, simultan, sute de persoane, gradinite, scoli,..e.t.c., functioneaza fara autorizatie la incendiu”. Corect. Dar acolo lucreaza oameni responsabili, care aplica masuri preventive. La F. nu raspunde nimeni pentru nimic. Singurul obiectiv este banul.

  • Spitalele de stat au?

  • Poza cu „șărpili”!😍❤️

  • Jos dictatura jidoveasca

    Imperiul jidanesc e in plina prabusire la nivel mondial. Fara sustinerea lui, Futerman si altii ca el nu isi vor mai permite sa faca tot ce isi doresc si va trebui sa raspunda pt. ce au facut pana acum.
    Astept coborarea steagului sinagogii satanei de pe Primarie, Romania libera si independenta!
    Chiar daca vor rage din strafundul plamanilor si se vor smiorcai trantindu-se pe jos ca sunt victime, tot vor trebui sa raspunda pt. ce au facut si ce fac!

  • Guie Mradinariu

    De unde să aibă șpagă Grădinariu? De la Futermic, de la Dascălu etc

  • Văduvă Neagră

    Degeaba sunteți ziarul no.1 în Moldova de investigații dacă nu cunoașteți puterea lui Fiterman !! Bai oamenilor , am participat ca ospătar la o reuniune a masonilor , am prins o discuție despre tot ce inseamna Fiterman , el e doar în acte , șeful mare e un evreu puternic coleg bun cu Soros . Credeți-mă ca va țineți de el în gol , nici nu va bagă în seamă , chiar nu contați pt ei !!

  • Văduvă Neagră

    Singurul afacerist din Iași cafe e drept , e un exemplu pt toți și merita respectat e Tolea , plătește taxe , impozite , e la zi cu toate, dacă era și el ca ceilalți dezvoltatori , acuma trebuia sa stea pe 100.0000 € .

  • IN 3 LUNI DE ZILE VOI VENI CU TOATW ANCHETELE FACUTE IN 10 ANI DESPRE TOT CE E IN IASI , PREGĂTIȚI-VĂ TOTI CARE ATI AVUT CONTACT CU MINE !!!

  • @Văduvă Neagră, Soros e deja cu un picior pe drumul spre cazanul cu smoala. Fiterman?

  • pentru Văduva Neagră

    Poţi să ne mai zici câte ceva despre acea reuniune a masonilor? Cine mai era pe acolo, dacă poţi să spui, te rog

  • Noi mergem la vot sa alegem conducatorii nostri, pentru noi, pentru binele nostru sau de fapt suntem dirijati din alta parte, pentru binele altora, iar cei alesi fiind doar niste figuranti?

  • buraba hlincea

    tolea rapanosu care nu se spala cu saptamanile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *