Prima pagină » Titlurile zilei » Tunurile din fața Palatului Culturii din Iași au ajuns într-o stare avansată de degradare. Primăria Iași, dezinteresată de conservarea unor monumente istorice importante – FOTO

Tunurile din fața Palatului Culturii din Iași au ajuns într-o stare avansată de degradare. Primăria Iași, dezinteresată de conservarea unor monumente istorice importante – FOTO

05 dec. 2023, 02:00, 15 ,
Alexandra MAISNER, în Titlurile zilei

Tunurile din fața Palatului Culturii din Iași au ajuns într-o stare avansată de degradare. Municipalitatea nu a fost interesată de conservarea unor simboluri donate Iașului, la 1883, de Carol I

Primăria Iași este total dezinteresată de conservarea celor două tunuri încărcate de istorie, primite drept donație, la 1883, de la Carol I, din Războiul de Independență. Reprezentanții instituției nu au demarat niciun proiect, în ultimii ani, pentru restaurarea și protejarea lor, iar una dintre roțile din lemn este distrusă.

Tunurile din fața Palatului Culturii din Iași au ajuns într-o stare avansată de degradare. Una dintre roți este distrusă

Este inadmisibil ca administrația publică locală, în speță Primăria Municipiului Iași, în frunte cu primarul Mihai Chirica, să fie total dezinteresată de conservarea unui simbol al independenței. Arheologul și profesorul Vasile Cotiugă a transmis reporterilor BZI faptul că acea bucată de lemn din roata uneia dintre cele două tunuri Krupp, donate de Carol I la 1883, din Războiul de Independență, lipsește de o perioadă lungă de timp, însă Primăria Iași nu s-a sinchisit să remedieze situația.

„În primul rând, întreg ansamblul de acolo, statuia lui Ștefan cel Mare și cele două tunuri care, e adevărat, nu fac parte din statuie, nu sunt legate de statuie din punct de vedere legal, dar tunurile au fost aduse aici, oferite de Carol I ca un omagiu pentru sacrificiul din timpul Războiului de Independență. Sunt două turnuri Krupp, de pe fronturile din Bulgaria, din timpul războiului, și ele sunt în memoria celor care au murit pe front pentru independență.

Deci au o încărcătură extraordinar de mare pentru noi, dacă ne gândim că suntem un neam, un popor care avem independență. Faptul că ele sunt lăsate în paragină și lumea se cam spală pe mâini și spun «dar știți că nu sunt monumente istorice» este modul în care gândește o administrație, și aici mă refer la administrația Primăriei Iași, care are, prin lege, obligația de a se îngriji de toate monumentele istorice”, a transmis Vasile Cotiugă, arheolog și profesor.

Monumentele istorice din fața Palatului Culturii, puse în umbră de scene pline de cântăreți

Mai mult decât atât, Vasile Cotiugă a mai transmis și faptul că statuia lui Ștefan cel Mare, din fața Palatului Culturii, are nevoie de intervenții.

„Nu numai că sunt lăsate în degradare aceste tunuri, dar nici statuia nu este în cea mai bună formă. Sunt câteva elemente, mai ales din soclu, care sunt deteriorate, au fost mai multe lucruri care de-a lungul timpului au mai fost ele îndreptate, dar cel mai grav este altceva, că întotdeauna, în ultima vreme, această statuie, care este un simbol pentru Moldova întreagă, este acoperită din când în când de scene pe care ba se fac spectacole de revelion, ba politicienii își spun gândurile, lucruri care sunt într-un dezacord cu istoria noastră.

Totuși, este statuia lui Ștefan cel Mare și nu ar trebui să fie, în niciun moment, în nicio clipă, pusă într-o umbră dată de o scenă, dată de un spectacol, de o manifestare, care poate fi și ea interesantă, dar nu aici. Cele două tunuri au fost mutate doar la ultima mare scenă care a fost montată, când au avut nevoie de spațiu mai mare. Până atunci, partea aceea lipsă la roată era pe pământ și nu se sesiza, acum au pus-o cu partea de sus”, a mai adăugat Vasile Cotiugă, arheolog și profesor.

Roata distrusă de la unul dintre tunuri ar fi putut fi remediată

Roata tunului ar fi putut fi reparată, însă Primăria Iași se arată total dezinteresată de situație, mai ales din perspectiva faptului că problema roților și degradarea tunurilor este mai pregnantă de la o zi la alta. Întrebat de reporterii BZI dacă acea bucată de lemn lipsă s-ar fi putut înlocui sau repara în vreun fel, arheologul și profesorul Vasile Cotiugă a transmis că acest lucru este posibil.

„Evident că se poate face ceva, se poate repara, dar, dacă se face ca la Bojdeucă, mai bine îl lasă așa. În orice caz, în timp ar fi trebuit să fie cineva care să urmărească starea de conservare ale acestor obiective și să intervină, dacă este nevoie. Dar întotdeauna, și mai ales după acest experiment care a fost cu scena respectivă care a dus la mutarea tunurilor, s-au spălat pe mâni, au spus că nu reprezintă monument istoric și atunci se poate face orice. Este un afront adus celor care au murit pentru independența noastră. Este o lipsă de responsabilitate, de cunoaștere și de respect”, a mai spus Vasile Cotiugă, arheolog și profesor.

Municipalitatea ieșeană nu cunoaște situația, dar reprezentanții instituției au transmis faptul că vor verifica.

„Nu este din cauza mutărilor. Vom verifica dacă este vorba de vreo vandalizare”, a transmis Primăria Municipiului Iași.

Tunurile din fața Palatului Culturii din Iași au ajuns într-o stare avansată de degradare, bucăți din roțile celor două monumente încărcate de istorie lipsesc, iar municipalitatea ridică din umeri când vine vorba de conservarea istoriei și a simbolurilor orașului.

Comentarii
  • Dar tunurile nu aparțin de palatul culturii? In aceasta instituție nu sunt specialiști? Parca ar fi și un laborator de restaurare. Dimineața când trec spre instituție pe lângă tunuri, nu le vad? Sau nu le pasa. Au alte treburi. De ce ar fi treaba primăriei când sunt plasate în fata unei instituții de cultura atat de importante ? Întreb și eu.

  • Iar te legi de Bojdeuca fără să fi fost acolo, domnule ,, profesor”.
    Acea roată nu poate fi restaurată decât schimbând lemnul ( nimic nu e veșnic), care în câteva luni se v a antichiza natural ..
    La Domul din Milano, elementele distruse( din marmură albă) se schimbă și se lasă natural.
    Sunteți jalnici, ați ajuns să faceți lupta politică pe seama monumentelor.

  • Dacă restaurează ca și bojdeuca o să le pună roți cu jante de 19′

  • Dacă ar fi fost vorba de niscai venituri de pe urma lor cred că acuma nici nu mai existau erau la șmelț demult timp–haoleooo mîncațiaș–

  • Bai Bazil, iar te bagi ca musca in cwrul calului, in cautare de audienta si voturi, invrajbind oamenii fara cunostinte sau tangenta cu domeniul?
    Stai in banca ta, cu lingurita si periuta in mana, in pe domeniul in care ai competenta.

  • 😂😂😂

  • E ridicol faptul că despre întreținerea și restaurarea unor monumente de importanță majoră pentru Iași dar și pentru țară, autoritățile locale manifestă un dezinteres inadmisibil! Probabil că mai degrabă decât să repare roțile celor două tunuri(butucul, obada și spițele), primăria ar mai trânti niște „bloace”(blocuri) în locul lor! Păi să nu tragi cu tunul în ei?!

  • Ion de la... raion

    E ridicol faptul că despre întreținerea și restaurarea unor monumente de importanță majoră pentru Iași dar și pentru țară, autoritățile locale manifestă un dezinteres inadmisibil! Probabil că mai degrabă decât să repare roțile celor două tunuri(butucul, obada și spițele), primăria ar mai trânti niște „bloace”(blocuri) în locul lor! Păi să nu tragi cu tunul în ei?!

  • Mitică Șaibă

    La tunul cu roata rupta se poate pune o roata de dacie 1300 ca la faeton( căruță moldovenească cu roți din caușiuc) 😋…ceva gen Bojdeuka lu’ Creangâ !

  • Romania e cea mai parsiva tara cand vine vorba de cultura si istorie nationala. mai degraba inainte de ’89 statul roman tinea la cultura si istorie. dupa ’89 ii doare in cur pe toti! uitati-va la tari gen Austria, Elvetia, Germania, Franta, Italia, UK cat de bine se pastreaza monumentele cutural istorice (cetati, palate si castele, hanuri si conace, muzee, cae memoriale, s.a.) si cat de bine sunt conservate si reabilitate, la noi se naruie totul. noroc de fondurile de la UE ca s-a mai reabilitat cate ceva in tara asta altfel se naruia totul. numai PSD si AUR ne vor afara din UE! mai votai PSD si AUR in 2024!

  • Gavriil Musicescu

    Ministerul Culturii e numai dupa ciordeala, salarii si pensii faraonice. madam Tatoiu a venit a viiztat Filarmonica si a plecat. nu s-a intamplat nimic! cred ca se vor preocupa de Filarmonica dupa ce se va narui toata cladirea. zeci de monumente de patrimoniu din tara asta stau sa se naruie ca si Filarmonica. STATUL ROMAN il doare la 11 m de cultura si istoria nationala. ii vezi doar la 1 Decembrie si 24 Ianuarie venind in fata lumii vorbind frumos si patriotic si apoi tulea inapoi la dughit si molfait la ei la bucale’

  • Primaria este interesata de altfel de tunuri.
    Apropos, din 2024 avem taxe mai mari.
    Iata cine promoveaza inflatia. In primul rand, autoritatile.
    Taxe mai mari, costuri mai mari pentru toti, implicit preturi mai mari- acolo unde se aplica.
    Paraziti ai societatii, aciuati prin birouri.
    LA SAPĂ! Nu la plimbat hartiile dintr-un colt intr-altul…

  • Stanescovici SI ai mei

    Haoleu, daca nu-s a nimanui dațile colea ca sa le rezolvam noi. Io SI cu purandeii le facem felu

  • tin de ministerul culturi la fel si parcarea, 40% din bani intra la palat

  • palatul e diferit de palas. Incultule habarnist, 40 de rahati manaci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *