Prima pagină » Magazin » Tumorile peretelui toracic – FOTO

Tumorile peretelui toracic – FOTO

19 nov. 2012, 19:41,
Echipa BZI.ro în Magazin
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:327816;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Tumorile peretelui toracic pot fi benigne sau maligne si de cele mai multe ori, diagnosticul de certitudine este pus dupa excizia tumorii si examen anatomo-patologic @ Tumorile primitive ale scheletului osos toracic sunt de asemenea benigne sau maligne si se pot localiza la nivelul coastelor sau la nivelul sternului @ Tratamentul este complex, cu reconstructii plastice si asociate cu radiochimioterapie

Tumorile peretelui toracic cuprind neoformatiile de parti moi si cele ale scheletului toracic (coaste, cartilaje costale si stern). Orice modificare a peretelui toracic va trebui diagnosticata cu exactitate, pentru a pune un diagnostic de certitudine. De cele mai multe ori, diagnosticul de certitudine este pus dupa excizia tumorii si examen anatomo-patologic. Tumorile peretelui toracic  pot fi benigne sau maligne. Tumorile partilor moi sunt reprezentate de tumori ale pielii si glandelor anexe, ale tesutului celular subcutanat si ale musculaturii. Cel mai frecvent ele sunt benigne, si putem intalni fibroame, lipoame, tumori cu celule gigante, chiste sebacee, mioame, angioame. Aceste tumori vor fi rezecate, fara a necesita, de cele mai multe ori, reconstructie parietala toracica. Tumorile maligne de parti moi includ numeroase formatiuni, dintre care cele mai frecvente sunt liposarcomul, histiocitomul fibros malign, rabdomiosarcomul, neurofibrosarcomul. Tratamentul este complex si consta in exereze largi parietale, cu reconstructii plastice si asociate cu radiochimioterapie.

Tumorile scheletului osos toracic

Tumorile primitive ale scheletului osos toracic sunt de asemenea benigne sau maligne. Ele se pot localiza la nivelul coastelor sau la nivelul sternului.
Cele mai frecvente tumori benigne sunt reprezentate de osteom, condrom, osteocondrom, fibrom, tumora cu mieloplaxe. Tabloul clinic este dominat de aparitia unei formatiuni tumorale, bine conturate, neteda, dura. Tumora are crestere lenta si devine dureroasa cand este voluminoasa. Examenul paraclinic care pune in evidenta formatiunea tumorala este reprezentat de examenul radiologic, examenul computer tomograf si rezonanta magnetica nucleara. Tratamentul consta in extirparea tumorii si a portiunii de coasta sau stern lezata, cu repararea defectului costal cu plase de Vicryl, Marlex sau Gore Tex.

Cele mai frecvente tumori parietale primitive

Tumorile maligne ale peretelui toracic pot fi primitive sau metastatice. Cele mai frecvente tumori parietale primitive sunt osteosarcomul, condrosarcomul, mielomul, sarcomul, Ewing. Clinic se manifesta prin aparitia unei tumefactii dureroase, cu crestere ceva mai rapida. Explorarile paraclinice sunt reprezentate de examenul radiologic, examenul computer tomograf, punctia biopsie, biopsia incizionala si rezonanta magnetica nucleara. Tratamentul consta in extirparea tumorii cu respectarea principiilor oncologice, rezecandu-se in tesut sanatos 4-5 cm de o parte si de alta a tumorii, cu repararea defectului parietal cu plase de diverse tipuri, la care se asociaza in functie de tipul anatomo-patologic al tumorii, chimio-radioterapie. Tumorile metastatice costale si sternale sunt cel mai frecvent secundare cancerului pulmonar, de san, prostata, stomac, colon, rinichi, tiroida. Tratamentul este complex, chirurgical si hormonal in metastazele cancerelor sanului, prostatei. Radiochimioterapia se va folosi sistematic in functie de rezultatul anatomopatologic al tumorei.

Dr.Costica Mitrofan, medic primar chirurgie toracica
Spitalul de pneumoftiziologie Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`