Prima pagină » National » Tulpina românească de Covid-19 o nouă amenințare în valul patru: „Este posibilitatea de a se dezvolta o tulpină autohtonă”
Tulpina românească de Covid-19 o nouă amenințare în valul patru: „Este posibilitatea de a se dezvolta o tulpină autohtonă”

Tulpina românească de Covid-19 o nouă amenințare în valul patru: „Este posibilitatea de a se dezvolta o tulpină autohtonă”

11 oct. 2021, 14:01,
Roxana Butuc în National

Având în vedere numărul mare de infectări, specialiștii atrag atenția cu privire la intensitatea valului 4 dar și posibilitatea ca acesta să dea naștere unor și mai multe probleme. Ținându-se cont de nivelul ridicat de al transmiterii virusului la nivel comunitar dar și a numărului mic de persoane care s-au vaccinat, o mutație autohtonă ar putea lua naștere, denumită tulpină românească.

Conform specialiștilor, aceștia cred că această nouă tulpină ar putea dezvolta o imunitate locală chiar și la persoanele vaccinate. Aceștia mai amintesc că mutațiile severe apar acolo unde pandemia este scăpată de sub control cum a fost și în situația Africa de Sud, Brazilia și India.

Tulpina românească de Covid-19, ca urmare a valului patru din cauza numărului mic de vaccinări

Un scenariu asemănător cum a fost cel din Marea Britanie, s-ar putea întâmpla și în România. Conform specialiștilor, focarele scăpate de sub control ar putea da naștere unor noi tulpini autohtone care sunt mai agresive și mai rezistente la tratamente decât virusul inițial.

„Noile variante s-au selectat în țările și teritoriile unde virusul s-a răspândit necontrolat”, a spus acesta, susținând că ne aflăm într-o conjunctură propice.

În acest caz, luând în considerare numărul crescut de infectări din România și a numărului mic de vaccinați anti-Covid-19, s-ar putea dezvolta o tulpină autohtonă, denumită tulpina românească, astfel că la persoanele care au fost imunizate împotriva anti-Covid-19, ar putea apărea simptome asemănătoare ca a celor care nu au fost vaccinați dar sunt infectați.

„Cea mai mare teamă a mea este posibilitatea de a se dezvolta o tulpină autohtonă pe acest fond și s-o luăm de la capăt”, a afirmat medicul Gindrovel Dumitra.

„Asta ar fi cea mai mare tragedie care ar putea să se întâmple. Din păcate, suportăm cu toții consecințele lipsei de decizie”, a mai adăugat medicul.

Varianta Delta debutează cu simptome ciudate

Conform medicului Laura Ghibu, despre varianta Delta considerată a fi una dintre cele mai severe tulpine. Acesta atrage atenția asupra faptului că la orice simptom, medicul trebuie consultat pentru a se evita spitalizarea.

„Aceasta variantă are şi un alt decurs, un pic mai rapid decât eram noi obișnuiți. Simptomele se văd după două, patru zile, când înainte se vedeau poate după o săptămână, iar înrăutățirea stării se face mult mai repede decât înainte. Simptome grave putem să vedem după 4-5 zile. Debutează cu simptome care pot fi uşor ciudate.

Nu este ca varianta inițială când îţi pierdeai gustul, mirosul şi aveai tuse şi dureri de gât. Această variantă poate să debuteze şi cu simptome ușoare de răceală şi poate să debuteze şi cu dureri de burtă şi alte simptome intestinale.

Lumea poate nu bagă se seamă aceste simptome şi ajunge să ceară ajutorul medicului când e poate prea târziu”, spune medicul Laura Ghibu.

Varianta „Mu”, o nouă tulpină în Europa, rezistentă la vaccin

La începutul lunii septembrie, OMS a declarat faptul că  există în momentul actual patru variante îngrijorătoare, printre care se numără variantele Alpha, prezentă în 193 de ţări, şi Delta, prezentă în 170 de ţări, în timp ce alte cinci variante sunt monitorizate, printre care și varianta Mu. Conform raportului epidemiologic al OMS, care spune că  Mu pare a fi  mai rezistent la anticorpi.

„Trebuie să vedem că din punct de vedere clinic, așa că, în lumea reală, vedem o schimbare a proprietăților care înseamnă că vaccinul își pierde efectiv eficiența”, a spus Paul Griffin, expert în boli infecțioase de la Mater Health Services, Universitatea din Queensland, informează ABC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`