Prima pagină » Local » Tulpina Omicron provoacă simptome ușoare la gravide. Dr. Răzvan Socolov: „Pacientele acuză dureri în gât și le curge nasul”
Tulpina Omicron provoacă simptome ușoare la gravide. Dr. Răzvan Socolov:

Tulpina Omicron provoacă simptome ușoare la gravide. Dr. Răzvan Socolov: „Pacientele acuză dureri în gât și le curge nasul”

19 ian. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

La Maternitatea „Elena Doamna”, femeile suspecte de infecția cu Omicron prezintă forme foarte ușoare ale bolii. Astfel, gravidele din Iași infectate cu Covid-19 nu sunt afectate grav de tulpina Omicron

Medicii ieșeni au precizat că gravidele din Iași infectate cu noua tulpină Omicron nu sunt afectate grav și prezintă forme foarte ușoare ale bolii. Până în prezent, în cadrul Maternității „Elena Doamna” au fost două gravide cu simptomatologie specifică infectării cu noua tulpină de Covid-19. Trebuie precizat că, în cazul acestor paciente, tulpina Omicron nu le afectează starea de sănătate, la fel cum a fost în cazul tulpinei Delta.

„Nu am avut cazuri confirmate de Omicron în cazul gravidelor internate în cadrul maternității până în momentul de față. Însă au fost două suspiciuni cu simptomatologie specifică noii tulpini. Aceste paciente prezintă forme foarte ușoare, iar infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai agravează atât de mult starea gravidelor. Noua tulpină nu mai este atât de agresivă și cazurile sunt foarte ușoare. Pacientele acuză dureri în gât și le curge nasul. În prezent, nu avem nicio gravidă infectată cu Covid-19 în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă”, a declarat prof. dr. Răzvan Socolov, șeful Secției de Obstetrică a Maternității „Elena Doamna”, din Iași.

În edițiile anterioare a fost prezentat cazul unei mame de 41 de ani, de la Maternitatea „Elena Doamna”, ce prezenta o afecțiune rară, întâlnită în cazul gravidelor infectate cu virusul SARS-CoV-2.

Zeci de gravide infectate cu Covid-19 au născut la Maternitatea „Elena Doamna”

Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” a înregistrat în octombrie 2021 o creștere de 50 la sută a natalității, față de aceeași lună a anului 2017. Dacă în urmă cu 5 ani aici s-au născut, într-o singură lună, 67 de prunci, în 2021, în octombrie, au fost aduși pe lume 100 de nou-născuți. Creșterea este spectaculoasă, spun medicii, cu atât mai mult cu cât suntem în plină pandemie.

„Este o creștere a numărului de nașteri surprinzătoare și pentru noi, având în vedere și contextul pandemic. Luna octombrie 2021 a fost cea mai încărcată de până acum, unitatea noastră fiind și singura de suport Covid-19 pentru viitoarele mame. Acest lucru a presupus un efort colectiv al personalului din cadrul maternității. Credem că, până la sfârșitul anului 2022, acest trend de creștere se va menține și vom reveni cu alte vești bune”, au adăugat reprezentanții Maternității „Elena Doamna”.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare un caz în premieră de la Maternitatea „Elena Doamna”, când un bebeluș s-a născut infectat cu Covid-19.

Natalitatea a crescut cu 7 la sută la maternitatea ieșeană

În anul 2021, rata natalității la Maternitatea „Elena Doamna” a crescut cu 7 la sută. Trebuie precizat că această maternitate din Iași a fost și este o unitate medicală suport Covid-19, astfel că aici au ajuns să nască gravide și din alte județe ale Moldovei.

„La „Elena Doamna”, bilanțul din anul 2021 ne-a arătat că stăm foarte bine la numărul de nașteri. Putem spune că, față de anul 2020, avem cu 7 la sută mai mulți copii aduși pe lume, iar, față de acum 5 ani, situația este chiar și mai bună. Este drept că această creștere a numărului de nașteri la maternitatea noastră se datorează și faptului că, în această perioadă pandemică, am fost unitate suport Covid-19, iar, în unitatea noastră, au ajuns și mame din alte județe ale Moldovei. Chiar și așa, ne bucurăm că am putut fi de un real sprijin pacientelor care au fost confirmate pozitiv cu Covid-19 și le-am putut ajuta să aducă pe lume prunci sănătoși, dar și că ne-am continuat activitatea cu aceeași dedicare de care a dat dovadă întotdeauna personalul nostru”, au precizat reprezentanții Maternității „Elena Doamna”.

Medicii ieșeni se așteaptă la o creștere a cazurilor cu tulpina Omicron care provoacă simptome ușoare la gravide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *