Institutul Naţional de Sănătate Publică a transmis astăzi, 29 aprilie 2021, faptul că a fost identificată o nouă mutaţie a noului coronavirus. Astfel, variantă „indiană” a virusului, B.1.617.2, a fost testată iniţial la o persoană de 26 de ani, sosită în România în urmă cu o lună.
Varianta diferă de cea identificată iniţial de PHE England ar fi generat situaţia epidemiologică actuală din India. De asemenea, este investigat un focar de Covid-19 în rândul unor lucrători în construcţii din Colonia Bod, judeţul Braşov, fiind vorba de mai multe persoane venite din India.
„Ministerul Sănătăţii a fost informat astăzi, 29 aprilie 2021, de către Institutul Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (INSP – CNSCBT) că, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” (INCDMM „Cantacuzino”), investighează un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor lucrători în construcţii din Colonia Bod, jud. Braşov”, se arată într-un comunicat de presă al MS.
Cinci persoane sosite din India, testate pozitiv cu noua tulpina indiană
Astfel, opt persoane au sosit din India. Cinci dintre ele au fost confirmate cu infecţia SARS-CoV-2, iar alte trei persoane sunt testate negativ.
„INSP a fost informat în această dimineaţă asupra faptului că un laborator de analize din oraşul Sf. Gheorghe a identificat o variantă „indiană”, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună”, adaugă MS.
La data recoltării, 26 aprilie, cazul era simptomatic (tuse), cu formă clinică uşoară. Persoană s-a prezentat la laborator pentru recoltare la cerere.
„Conform INSP, varianta menţionată diferă de cea identificată iniţial de PHE England care ar fi generat situaţia epidemiologică actuală din India”, potrivit sursei citate.
DSP Braşov a demarat o anchetă epidemiologică
Direcţia de Sănătate Publica Braşov a demarat imediat o anchetă epidemiologică, aceasta fiind încă în curs, şi a dispus izolarea cazurilor identificate în Colonia Bod (fiind vorba despre forme clinice uşoare), transmite Ministerul Sănătăţii.
Varianta indiană a coronavirusului, ce provoacă COVID-19 şi care s-ar putea afla în spatele escaladării pandemiei în sudul Asiei, a arătat în studii de laborator că ar putea fi mai contagioasă şi mai rezistentă la vaccinări şi tratamente, a avertizat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de EFE.
Ce a precizat Organizaţia Mondială de Sănătate
Variantă este caracterizată de mutaţii „asociate unei intensificări a transmiterii” şi o capacitate mai mică de neutralizare a virusului prin unele tratamente cu anticorpi monoclonali, a transmis OMS în raportul său epidemiologic săptămânal.
Totodată, unele analize realizate în Statele Unite ale Americii arată o posibilă reducere a efectelor neutralizatoare a vaccinurilor împotriva acestei variante.
Astfel, studii preliminare cu vaccinul Novavax-Covaxin au arătat că acest ser nu este capabil să neutralizeze varianta indiană, potrivit OMS.
Varianta indiană, detectată iniţial la pacienţi din această ţară la sfârşitul anului 2020, este studiată prin intermediul a peste 1.200 de secvenţieri ale genomului său în 17 ţări, printre care India, Marea Britanie, SUA şi Singapore.
Tulpina indiană, mult mai agresivă și mai contagioasă. Gheorghiță: „Mutațiile fac virusul rezistent la vaccinuri”
Tulpina indiană este mult mai agresivă și mult mai contagioasă, precizează Valeriu Gheorghiță. Medicul a explicat faptul că mutațiile fac ca virusul să fie mai rezistent în fața vaccinurilor anti-COVID.
„Este vorba despre mutații care cresc contagiozitatea acestui virus. Este ceea ce spuneam până în acest moment – atât timp cât acest virus se propagă în rândul populației, are șanse să acumuleze noi mutații, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie fac ca acest virus să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor, drept pentru care vaccinarea rămâne în momentul de față, alături de respectarea măsurilor de prevenție, principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției, de limitare a consecințelor acestei pandemii”, a explicat Valeriu Gheorghiță.