Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Tulburări de somn: 6 alimente anti-insomnie
Tulburări de somn: 6 alimente anti-insomnie

Tulburări de somn: 6 alimente anti-insomnie

02 apr. 2021, 11:45,
în Sanatate

Din cauza trecerii la ora de vară, ați avut probleme cu adormirea și obiceiurile de somn au fost perturbate? Aceste alimente vor deveni aliați prețioși la cină. Bogate în triptofan și magneziu, acestea te vor ajuta să cazi în brațele lui Morfeu mai usor.

În medie, dormim 7h30 pe noapte. Dar există diferențe în ceasurile noastre biologice. Nu toți avem aceleași nevoi și fiecare avem ritmurile noastre de somn-veghe. Ființele umane au capacități adaptative extinse și este întotdeauna posibil să trăiască (în familie, cu prietenii, la locul de muncă etc.) cu oameni care au ceasuri biologice diferite, dar a merge împotriva naturii va avea consecințe. Consecințe dăunătoare dacă acest comportament apare prea des.

Ar trebui să cunoaștem ritmul ceasurilor noastre

Toate aceste comportamente inadecvate de somn vor avea consecințe asupra dispoziției, bunăstării, formei fizice, relațiilor cu ceilalți, capacității de concentrare și, pe termen lung, rezistenței la boli și îmbătrânirii.

Ar fi înțelept ca toată lumea să cunoască bine ritmul ceasurilor interne: cele mai bune momente pentru a adormi, trezi, mânca, relaxa, lucra și adapta cât mai bine la circumstanțele viața, în diverse contexte, la nevoile sale fiziologice și psihologice. În afară de orice constrângere specială, cum ar fi programul de lucru sau orele de școală, în afară de oboseala specială, cum ar fi prima zi de schi la munte sau începutul vacanțelor după o perioadă de lipsă de somn sau stres: în condiții normale de viață, semnele adormirii apar cam la aceeasi ora in fiecare seara.

Tulburări de somn: 6 alimente anti-insomnie

Iaurt

Proteinele sale conțin triptofan, un aminoacid esențial pentru producerea de serotonină și melatonină. Acești doi compuși guvernează faza adormirii și cea a somnului profund. Il alegem destul de simplu și fără arome, pentru a evita zahărul și aditivii și lasam deoparte chiar și iaurturile cu conținut scăzut de grăsimi.

Seminte de susan

Presărați-le pe salate și adăugați-le pe pâine prăjită sau în produsele lactate. Bogate în triptofan, semințele de susan conțin și o cantitate bună de magneziu, esențială pentru echilibrul nervos. Dacă sunteți stresat la culcare, deoarece vă faceți griji că nu adormiți, un aport crescut de magneziu este o idee bună. Alte surse bune de triptofan de adăugat la salate includ caju și semințe de chia.

Quinoa

Această sămânță conține carbohidrați complecși cu un indice glicemic scăzut, necesar pentru a produce o cantitate mică de insulină, ea însăși esențială pentru absorbția triptofanului de către celule. O puteți înlocui, de asemenea, cu linte, fasole uscată, pâine integrală, hrișcă.

Ulei de rapita

Acest ulei este bine dotat in omega-3, acizi grași esențiali, implicați în special în reglarea echilibrului nervos. Ideal, prin urmare, pentru somnu. „Condimentați” legumele crude, după gătit, cu uleiuri de in și de camelină. Dar evităm sursele de omega-6 (ulei de floarea soarelui, porumb etc) care concurează cu omega-3 și împiedică asimilarea lor corespunzătoare.

Dovleacul

Această legumă de iarnă conține triptofan (cum ar fi iaurtul). Pregătiți-l ca o supă, cu o picătură de pătrunjel proaspăt sau gratinat cu lapte, ouă și parmezan, sau cu mozzarella.

Infuzii

Evitați orice băutură excitanta începând cu ora 15:00: cafea, ceai, dar și băuturi răcoritoare, infuzii pe bază de mate și alegeți infuzii de verbena, recunoscuta pentru proprietățile sale relaxante, sau valeriană, calmantă și anti-stres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`