Tulburarea de stres post-traumatic poate afecta pe oricine, și este o afecțiune care apare atunci când o persoană este expusă unor situații reale sau potențiale, precum deces, răni grave, violență sexuală.
Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) este o afecțiune de sănătate mintală care poate fi cauzată de expunerea unei persoane la un eveniment traumatizant.
Ce este tulburarea de stres post-traumatic (PTSD)?
Multe persoane care trec printr-un eveniment traumatizant vor experimenta emoții, gânduri și amintiri neplăcute. Cu toate acestea, multe dintre acestea se vor simți mai bine odată cu trecerea timpului. Atunci când aceste reacții negative nu dispar, și afectează viața de zi cu zi a unei persoane, atunci aceasta poate suferi de PTSD.
Persoanele pot fi expuse printr-unul dintre următoarele moduri: direct – li s-a întâmplat lor personal; ca martori – au văzut când li s-a întâmplat altora; prin informații – au aflat că i s-a întâmplat unei persoane foarte apropiate; expunere repetată – au fost expuse ele însele în mod repetat la evenimente traumatizante, sau la evenimentele traumatizante repetate ce au afectat alte persoane.
Știm, de asemenea, că persoanele care sunt expuse evenimentelor traumatizante prin intermediul mijloacelor electronice, televiziunii, filmelor și imaginilor la locul de muncă pot suferi de afecțiuni psihologice.
Printre exemplele de evenimente traumatizante se numără faptul de a fi martor/ă la o moarte violentă, un accident grav, de exemplu un accident de mașină, o agresiune fizică sau sexuală, probleme grave de sănătate sau spitalizare la terapie intensivă, naștere cu complicații, operații nereușite, faptul de a fi diagnosticat/ă cu o boală ce pune viața în pericol, război și conflicte, dezastre naturale sau cauzate de om, de exemplu tsunami-uri sau incendii.
Este important să ne amintim că există un număr imens de evenimente care nu sunt incluse aici, dar care pot cauza PTSD. Dacă experiența prin care treceți dumneavoastră nu se regăsește aici, nu înseamnă că nu ar trebui să solicitați ajutor sau sprijin.
Când apare aceste simptome?
Simptomele PTSD pot apărea imediat după un eveniment traumatizant, sau chiar după săptămâni sau luni de la întâmplare. De obicei, simptomele încep să apară până în 6 luni de când a avut loc evenimentul. Uneori, simptomele vor apărea după 6 luni de la eveniment, deși acest lucru este mai rar întâlnit. Din păcate, multe persoane nu cer ajutor atunci când apar simptomele.
PTSD nu poate fi diagnosticat în prima lună după ce a avut loc evenimentul traumatizant. Dacă treceți prin simptome de traumă de la bun început, iar acestea sunt severe și vă împiedică să funcționați normal, ați putea suferi de o „tulburare acută de stres”.
În urma unui eveniment traumatizant, mulți oameni vor suferi de unele simptome de traumă în prima lună. Multe dintre aceste simptome sunt reacții normale la trecerea printr-un pericol real sau perceput ca atare. Le puteți considera drept modalitatea creierului dumneavoastră de a vă proteja de daune.
Însă majoritatea persoanelor vor procesa ce s-a întâmplat după câteva săptămâni, uneori chiar mai mult, și simptomele de stres vor începe să dispară fără a apela la diferite soluții minune.
Cercetările arată că anumite grupuri de oameni prezintă un risc crescut de a dezvolta PTSD. Riscul de a dezvolta o tulburare de stres post-traumatic scade dacă persoana: are acces la ajutor social și se recuperează după evenimentul traumatizant întru-un „mediu cu stres redus”.