Prima pagină » Sanatate » Tulburarea bipolară se vindecă? Iată două tratamente utile în gestionarea simptomelor

Tulburarea bipolară se vindecă? Iată două tratamente utile în gestionarea simptomelor

30 sept. 2021, 14:55,
în Sanatate

Tulburarea bipolară reprezintă o afecțiune psihică, marcată de episoade alternative depresive, maniacale sau hipomaniacale. Ea nu se vindecă, dar poate fi ținută sub control prin intermediul unor tratamente speciale.

Există două tipuri de tulburare bipolară: tipul I, care cuprinde episoade maniacale și depresive, cu sau fără elemente psihotice și tipul II, în care pacientul este mult mai deprimat, cu episoade hipomaniacale și instabilitate crescută a dispoziției.

Tulburările dispoziției sunt o categorie importantă în patologia psihiatrică, constând în tulburări depresive, tulburare bipolară, distimie ( tulburare de dispoziție, care constă în depresie cronică), ciclotimie (perioade hipomaniacale și depresive moderate).

Tulburarea bipolară se vindecă: Tratamente utile în gestionarea simptomelor

Printre cele mai bune tratamente, care ameliorează simptomele tulburării bipolare, se regăsesc medicamentele și psihoterapia.

Medicamentele

Medicamentele pot ajuta la controlul simptomelor acestei tulburări. Există posibilitatea ca unele persoane să aibă nevoie să încerce mai multe medicamente diferite și să comunice cu medicul, înainte de a le găsi pe cele care funcționează cel mai bine. Cele mai cunoscute tipuri de medicamente recomandate de medici sunt: stabilizatori ai dispoziției și antipsihotice atipice. Stabilizatorii de dispoziție, cum ar fi litiul, pot ajuta la prevenirea episoadelor de dispoziție și la diminuarea severității acestora, în momentul în care își fac apariția. De asemenea, litiul scade riscul de sinucidere.

În plus, pot fi adăugate și medicamente care vizează somnul sau anxietatea.

Pentru a înțelege mai bine riscurile și beneficiile fiecărui medicament, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul. Nu opriți administrarea acestora înainte de a discuta cu medicul specialist.

Psihoterapia

Psihoterapia, care poartă și denumirea de „terapie prin vorbire”, este un termen care înglobează o multitudine de tehnici de tratament. Acestea au scopul de a ajuta persoana în cauză să identifice și să schimbe emoțiile, gândurile și comportamentele tulburătoare.

Rolul psihoterapiei este de a oferi sprijin, educație, abilități și strategii persoanelor cu tulburare bipolară și familiilor lor. De cele mai multe ori, psihoterapia este utilizată în combinație cu medicamentele. De exemplu, terapia interpersonală sau terapia ritmului social pot fi un tratament eficient pentru tulburarea bipolară, atunci când sunt utilizate împreună cu medicamente.

Alte tratamente eficiente

Unii oameni își pot ameliora simptomele tulburării bipolare prin tratamente, precum: terapia electroconvulsivantă, exercițiul fizic regulat sau păstrarea unui jurnal.

Terapia electroconvulsionantă  este o procedură de stimulare a creierului, care poate ajuta oamenii să se elibereze de simptomele severe ale tulburării bipolare. Acest tip de terapie este de obicei luat în considerare numai dacă boala pacientului nu s-a îmbunătățit după încercarea altor tratamente (cum ar fi medicamentele sau psihoterapia) sau în cazurile în care este necesar un răspuns rapid, ca în cazul riscului de suicid și al catatoniei (o stare de lipsă de răspuns).

Exercițiul fizic regulat, cum ar fi joggingul, înotul sau mersul pe bicicletă, sunt benefice în depresie și anxietate. De asemenea, ajută la un somn mai odihnitor și este sănătos pentru sistemul cardiovascular, dar și pentru cel nervos. Înainte de începe un program care cuprinde mai multe exerciții fizice, consultați un medic.

Păstrarea unui jurnal este de un real ajutor, deoarece în el pot fi notate zilnic simptome ale dispoziției, tratamente, modele de somn și evenimente de viață. Acest lucru ajută oamenii și medicii să urmărească mai ușor tulburarea bipolară.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Gafa făcută de George Simion în timp ce transmitea live pe TikTok. A filmat mai mult decât voia
Playtech.ro
Ce nu ai voie să pui pe parbriz. Detaliul pentru care şoferii iau amenzi usturătoare
observatornews.ro
Despăgubirea record primită de un român în baza unei asigurări de călătorie
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Femeia din viața lui Iohannis despre care nu s-a vorbit până acum
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anca Alexandrescu e terminată după ce s-a descoperit adevărul din spatele cortinei. Reacții virulente în mass-media din România
Playtech.ro
Vreme cum nu a mai fost în iunie de ani de zile, în România. Fenomenele periculoase anunţate
Dailybusiness.ro
Biscuiții Petit Beurre retrași din magazinele Supeco din cauza riscului de intoxicație
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
CÂŞTIGĂTOR ROMÂNII AU TALENT 2025. Ce surpriză! ce a spus Andi Moisescu
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 mai 2025
24 mai 2025