Cel puţin opt persoane au murit intoxicate după ce au consumat, se pare, alcool produs artizanal în nord-vestul Marocului, a precizat miercuri, 5 iunie, autorităţile sanitare naţionale, potrivit DPA. Alte 114 persoane au fost spitalizate în oraşul Sidi Allal El Tazi din provincia Kenitra, a precizat Ministerul Sănătăţii.
Intoxicaţia a fost cauzată de metanol, potrivit Directoratului regional pentru protecţie sanitară şi socială.
Majoritatea victimelor au consumat alcool în weekend şi au început să prezinte simptome de intoxicaţie luni, au spus rezidenţi locali. Victimele tinere au amânat prezentarea la spital întrucât proveneau din familii conservatoare, care dezaprobă consumul de alcool. Se crede că o fabrică locală ar fi fost sursa băuturii toxice, a declarat un martor pentru DPA. Metanolul este produs atunci când alcoolul nu este distilat corespunzător şi poate afectata celulele nervoase cauzând orbire sau chiar deces.
Presa marocană a citat un alt martor care a spus că au existat cazuri de orbire printre victimele cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani.
Autorităţile nu au confirmat încă informaţia.
Această ţară din nordul Africii s-a confruntat cu cazuri similare în ultimii ani.
În septembrie 2022, 19 persoane au murit după ce au consumat alcool contrafăcut în oraşul nordic Ksar El Kebir.
Cercetătorii trag semnalul de alarmă
Consumul de alcool urmat de somn în timpul unui zbor lung ar putea provoca probleme cardiace. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii germani. Ei recomandă introducerea de restricții privind consumul băturilor alcoolice la bordul avioanelor, scrie Mediafax.
Oamenii de știință germani au descoperit că o combinație dintre alcoolul consumat în timpul zborului și presiunea din cabină la altitudinea de croazieră poate pune presiune asupra inimii pasagerilor adormiți.
Ei au aflat că atunci când oamenii dorm după ce au consumat alcool la presiunea atmosferică scăzută în timpul zborurilor, nivelul de oxigen din sânge scade și ritmul cardiac crește – chiar și la persoanele sănătoase și tinere.
Studiul a fost realizat cu ajutorul a 48 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani. Subiecții au fost urmăriți pe parcursul a două nopți în două medii diferite, o cameră normală și o cameră în care s-au simulat condițiile de la mare altitudine.
„Am fost surprinși să vedem că efectul a fost atât de puternic. Vă rog să nu beți alcool în timp ce vă aflați într-un avion”, a declarat una dintre realizatoarele studiului, Eva-Maria Elmenhorst, pentru NBC News.
Cei mai afectați pot fi pasagerii care au deja probleme cardiace. De aceea, experții recomandă restricționarea consumului de alcool în timpul zborurilor. Recomandarea este valabilă și pentru persoanele sănătoase, avertizează experții.
un lucru e clar .. nu aveti idee ce inseamna „tuica de pufoaica” ..
Cita lume proasta….
Mai ales că a gustat și ziaristul din pufoaica îmbibată înainte de fierbere
Tineretul din ziua de azi nu știe nimic despre rachiul de pufoaică.