Prima pagină » Local » Tudor Ciuhodaru: Profilul pacientului care ajunge la Urgență de Sărbători s-a schimbat. Sunt frecvente traumatismele, intoxicațiile și depresiile

Tudor Ciuhodaru: Profilul pacientului care ajunge la Urgență de Sărbători s-a schimbat. Sunt frecvente traumatismele, intoxicațiile și depresiile

19 dec. 2021, 19:48,
BZI.ro, în Local

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar în medicină de urgență avertizează că motivele pentru care românii ajung la spital în perioada sărbătorilor de iarnă s-au schimbat în ultimii ani.

Dacă până acum, cei mai mulți pacienți prezentau indigestie din cauza excesului de preparate din carne de porc, acum sunt foarte frecvente intoxicațiile, traumatismele, plăgile mușcate, arsurile și tentativele de sinucidere.

„De-a lungul timpului, profilul pacientului care ajunge la Urgenţă în perioada sărbătorilor de iarnă s-a modificat. Nu mai vorbim de patologia digestivă, ci de patologia etilico-traumatică, legată de aceste sărbători”, a spus medicul într-o intervenție telefonică în emisiunea Talk B1, prezentată de Andreea Moraru pe B1 TV.

Femeile folosesc substanțe toxice atunci când fac curat, ceea ce prezintă risc mare de intoxicații.

„Pacienţii încep să sosească înainte de sărbători, pentru că a face curățenie, este un lucru extrem de riscat sunt tot mai multe intoxicații accidentale în ceastă perioadă şi la doamne şi domnişoare, pentru că uită să ventileze corespunzător încăperile în care utilizează diverse substanțe. Riscul de a ingera astfel de substanţe este major mai ales la pacienţii care au consumat şi alcool și confundă sticlele cu ușurința. Nu odată am avut pacienți în stare critică, chiar și copii care au avut acces la substanțe toxice”, a explicat Tudor Ciuhodaru.

Multe persoane cad înainte de Crăciun, iar altele se prezintă la urgențe mușcate de animale

„Pe de altă parte, mai vorbim şi despre pregătirea bradului, pentru că foarte multe accident traume se întâmplă în această perioadă. Nu odată persoane vârstnice ajung la spital cu traumatisme cranio-cerebrale, fracturi costale, de șold, în contextul în care au căzut de pe masă, scaun.

Legat de brad, luminițele fac ca animalele din casă să devină agresive agitate și nu o dată plăgile muscte au făcut că serviciul de urgente să fie solicitat. Reamintesc că aceste leziuni nu se vindecă de la sine și este bine să ajungeţi cât mai repede la spital pentru nu se ajunge la complicaţii.

În contextul în care se sacrifică porcul în gospodărie exista şi o răzbunarea a porcului, pentru ca nu odată plăgile muscate de porc au creat inconveniente pacienților. Vorbesc de plăci cu potențial septic, inclusiv amputație traumatică”, a precizat medicul.

Şi pregătirea mesei de Crăciun implică riscuri, iar rănile nu trebuie îngrijite după leacuri băbești care fac mai mult rău decât bine.

„Arsurile, plăgile sunt destul de frecvente, iar tratamentele improvizate (albuș de ou, miere, frunză de varză) nu fac decât să complice evoluția și să ducă la complicații nu doar de ordin estetic, ci şi funcțional

Tot mai mulți români ajung la Urgență după tentative de suicid

Tentativele de sinucidere au crescut de la începutul pandemiei și sunt mai frecvente în contextul sărbătorilor de iarnă.

„Depresia de sărbători face ravagii în fiecare an. Mai ales în ultimele zile de post şi primele zile ale crăciunului ajung pacienți cu tentative suicidare în serviciile de urgență, multe extrem de grave. Atenție la cei care sunt aproape, verificați dacă sunt bine din când în când.

Aprecierile nerealiste legate de cea ce ne-am dori şi chiar contactul cu familia poate să ducă la un potențial suicidar și este bine să nu se ajungă la astfel de lucruri”, a mai spus medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *