Prima pagină » Local » Tudor Ciuhodaru, despre drama pacientilor oncologici: „Vor fi alocate 4 miliarde de euro!”
Tudor Ciuhodaru, despre drama pacientilor oncologici: „Vor fi alocate 4 miliarde de euro!”

Tudor Ciuhodaru, despre drama pacientilor oncologici: „Vor fi alocate 4 miliarde de euro!”

26 feb. 2022, 08:00,
în Local

Pe durata pandemiei Covid-19, drama pacienților oncologici s-a acutizat, mulți dintre bolnavi fiind diagnosticați tardiv. În sprijinul pacienților oncologici vine planul european de combatere a cancerului, care dispune de finanțare în valoare de 4 miliarde de euro. De asemenea, îngrijitorii bolnavilor de cancer vor beneficia de indemnizații, concedii și asistență psihologică, fapt ce va îmbunătăți considerabil calitatea vieții acestei categorii de pacienți.

În fiecare an, 3,5 milioane de persoane din Uniunea Europeană sunt diagnosticate cu cancer, iar 1, 3 milioane de persoane ajung să moară din această cauză. Dacă nu se iau măsuri, se preconizează că,în câțiva ani,numărul de îmbolnăviri va crește cu 24%, iar cancerul ar putea ajunge principala cauză de deces în UE. Situația bolnavilor oncologici a fost cu atât mai dificilă în pandemie, când 1 milion de cancere nu au fost diagnosticate. Circa 50% din decesele provocate de cancer ar putea fi evitate, dar pentru aceasta pacienții trebuie să se bucure de diagnosticare precoce.

Spitalul Clinic de Urgenta „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iasi

Lipsa unui diagnostic precoce a făcut ca România să se afle pe locuri fruntașe în ceea ce privește numărul de decese în rândul pacienților oncologici

Planul european de combatere a cancerului, inspirat de drama pacienților oncologici din România

Tudor Ciuhodaru, medic primar medicina de urgenta

În România există programe de screening și diagnostic precoce, cu finanțare europeană, pentru cancerul de col uterin și cancerul de sân

Pandemia Covid-19 a fost resimțită crâncen de către toți pacienții oncologici. La nivel european, 1 milion de bolnavi de cancer nu au fost diagnosticați din cauza situației epidemiologice. Lipsa unui diagnostic precoce a făcut ca România să se afle pe locuri fruntașe în ceea ce privește numărul de decese în rândul pacienților oncologici.

„Foarte multe decizii au fost aberante, absolut aberante. Vorbeam de o diferențiere, apropo de accesul la tratament,au fost cozile acelea ale umilinței, pe care le-ați văzut în fața spitalelor de oncologie.Diagnosticul tardiv și lipsa tratamentelor au făcut ca mortalitatea în România să explodeze pe acest segment. Raportările Casei Naționale de Asigurări de Sănătate indică o mortalitate cum nu a fost niciodată în România”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

Planul european de luptă împotriva cancerului va dispune de o finanțare de 4 miliarde de euro. Acest plan va sprijini bolnavii oncologici în situații de criză, copiii cu cancere rare, care sunt diagnosticate tardiv în România, pacienții care au nevoie de o a doua opinie medicală, care nu pot să călătorească foarte ușor în Europa și să aibă acces la tratament.

Medicul Tudor Ciuhodaru a declarat că până în 2025, 95% la sută din ceea ce înseamnă diagnostic precoce, testare și screening pentru cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul ovarian, cancerul de plămâni și cancerul colorectal vor fi acoperite prin finanțare europeană, astfel încât toată lumea să aibă acces la aceste metode de diagnostic precoce.

copil bolnav de cancer sta pe marginea patului de spital

La nivel european, 1 milion de bolnavi de cancer nu au fost diagnosticați din cauza situației epidemiologice

 

Indemnizații și concedii medicale pentru îngrijitorii bolnavilor oncologici

o persoana tanara mangaie un pacient oncologic

Îngrijitorii bolnavilor oncologici vor beneficia de indemnizații, concedii și asistență psihologică

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 158/2005 privitoare la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Astfel, asiguratul, care îngrijește un bolnav oncologic, îl însoțește la intervențiile chirurgicale și tratamentele prescrise de medicul specialist, va beneficia de concediu și indemnizație.  Pentru fiecare an, îngrijitorului îi vor fi acordate concediul și indemnizația cel mult 45 de zile calendaristice. Îngrijitorul trebuie să fie major și să aibă acordul pacientului.

De asemenea, în fiecare an în care acordă îngrijire unui membru al familiei diagnosticat cu cancer, beneficiarul va dispune de minimum o ședință de evaluare psihologică clinică și cel puțin cinci ședințe de consiliere psihologică clinică. De aceleași drepturi beneficiază și pacientul diagnosticat cu cancer. Pacienții oncologici cu handicap auditiv sau surdocecitate au dreptul la un interpret autorizat.

„În momentul în care oferi măcar unui membru al familiei niște zile de concediu medical, practic o finanțare pentru a asigura îngrijirea bolnavului, și cine poate să îngrijească mai bine decât un membru al familiei pe un pacient cu o astfel de patologie. Eu cred că lucrurile merg deja pe o direcție bună. O patologie oncologică este extrem de costisitoare, asta înseamnă o dramă pentru fiecare membru al familie, dramă inclusiv de ordin psihologic”, a explicat Tudor Ciuhodaru.

Dramapacienților oncologici și a familiilor acestora s-a acutizat în timpul pandemiei Covid-19, însă prin diagnosticare precoce și tratament adecvat, cancerul poate fi învins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *