Prima pagină » Economic Local » Tu știi ce mănânci? Ce nereguli au găsit specialiștii din Iași la produsele din pește comercializate în diverse locații
Tu știi ce mănânci? Ce nereguli au găsit specialiștii din Iași la produsele din pește comercializate în diverse locații

Tu știi ce mănânci? Ce nereguli au găsit specialiștii din Iași la produsele din pește comercializate în diverse locații

02 dec. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Specialiștii din Iași au analizat mai multe probe din produsele din pește, iar rezultatele arată că acestea erau neconforme. Printre neregulile găsite se numără comercializarea produselor alterate, cu deficiențe, cu conținut redus de pește. Specialiștii oferă câteva sfaturi consumatorilor, cu privire la achiziția de produse din pește

Specialiștii laboratorului din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași au analizat, în această perioadă, mai multe probe din produsele din pește, alimente consumate în postul Crăciunului. Rezultatele au arătat că acestea nu sunt bune pentru consum.

„Deficiențe frecvent întâlnite sunt nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere la comercializare, respectiv: pește expus în condiții necorespunzătoare, direct pe paviment; pește care prezenta modificări organoleptice – solzi desprinși, consistență flască a mușchiului –; pește și produse din pește depozitate în afara spațiului frigorific, la temperatura mediului ambient, într-un depozit neamenajat și neautorizat; pește depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător”, susțin specialiștii din cadrul laboratorului DSVSA Iași.

Specialiștii din Iași au găsit nereguli la produsele din pește

Astfel, au găsit la comercializare produse preambalate, etichetate incorect sau incomplet, fără menționarea tuturor ingredientelor și fără înscrierea datei valabilității pe etichetă. De asemenea, specialiștii au analizat pește proaspăt provenit de la comercializare pe pat de gheață, al cărui mușchi prezenta o consistență flască, burtă moale, umflată – ca atare sau amestecat cu pește care era proaspăt și fără deficiențe –, dar și pește proaspăt care prezenta semne vizibile de alterare (ochii retractați în orbite și burtă moale), iar produsul era expus la comercializare în afara datei limită de consum.

Au fost analizate, în laboratorul DSVSA Iași, și produse din pește în vid, cu lichid în ambalaj sau din cauza devidării, produsul având consistență moale și miros nespecific. Alte nereguli găsite de specialiști au fost: pește congelat care are la suprafață arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte; conserve de pește care au declarată, pe etichetă, o cantitate netă de „X” g și un conținut de pește de „Y” g, adică 60% sau chiar 50%, față de minimum 70%/80%/90% prevăzut, în funcție de sortiment și, mai ales, producător. Și alte produse comercializate în Iași au fost neconforme.

Sfaturi pentru consumatorii de produse din carne de pește

Tot în cazul conservelor de pește, specialiștii au găsit nereguli la conserve de „peste în ulei vegetal”, conform declarațiilor de pe etichetă („ingrediente: pește 72%,  ulei soia 6-8%”), care în realitate aveau un conținut de apă mai mare de 20%, față de maximum 8% admis. Au mai fost analizate în laboratorul DSVSA file cu glazură protectoare, declarată de 20%, la care s-a determinat, după decongelare, o proporție de glazură de peste 30%.

De asemenea, printre nereguli a mai fost utilizarea de denumiri improprii/mențiuni menite a induce în eroare consumatorii. Pentru ca peștele și produsele din pește să nu prezinte un pericol pentru sănătate, acum, când ne aflăm în perioada premergătoare sărbătorii Crăciunului, perioadă în care peștele este alimentul principal al mesei, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi din partea specialiștilor din Iași, respectiv: acordați o atenție deosebită aspectului exterior al produsului pentru a vă forma o primă apreciere asupra gradului de prospețime a acestuia. Nu achiziționați produse cu suprafață lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, cu aspect de vechi. Refuzați să cumpărați pește și produse din pește pentru care aveți îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare. Urmăriți modul de etichetare a peștelui și produselor din peste și nu cumpărați produse preambalate neetichetate. Produsele vegetale conțin E-uri periculoase.

Specialist: „Este interzis ca produsele alimentare congelate să se recongeleze”

De asemenea, refuzați să cumpărați pește și produse din pește preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilității minimale/data limită de consum sau dacă această dată este modificată sau depășită. La cumpărarea peștelui și produselor din peste solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea produsului. Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gustul și mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective.

„Avertizez asupra faptului că este interzis ca produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate. Nu achiziționați produsele la care constatați existența aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezența gheții în ambalaj și acordați o atenție deosebită, când cumpărați produsele alimentare congelate, asupra modului de prezentare a ambalajului. Nu achiziționați produse la care constatați că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanș și nu asigură salubritatea produsului”, mai spun reprezentanții DSVSA Iași.

Specialiștii din Iași au analizat mai multe probe din produsele din pește, iar rezultatele arată că acestea erau neconforme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`