Prima pagină » Informații utile » Tu știi câte tipuri de comunicare există? Iată tot ce trebuie să știi pentru a-ți îmbunătăți această abilitate

Tu știi câte tipuri de comunicare există? Iată tot ce trebuie să știi pentru a-ți îmbunătăți această abilitate

17 mart. 2025, 10:25,
în Informații utile

Iată câte tipuri de comunicare sunt și cum poți înțelege diferențele dintre acestea, există o diversitate mare de realizare a lor.

Putem găsi tipurile acestea după scopul urmărit, după genul de activitate, din punct de vedere al relațiilor și după frecvență.

Tipuri de comunicare

Literatura de specialitate distinge mai multe tipuri de comunicare, clasificate după modul de realizare, după partenerii comunicării, după codul folosit, după statutul interlocutorilor, după finalitatea actului  de comunicare, după capacitatea autoreglării și după natura conținutului.

Un mesaj poate fi transmis printr-un limbaj verbal, non-verbal și paraverbal. Comunicarea verbală se referă la utilizarea cuvintelor și poate fi făcută oral sau scris. Comunicarea orală o folosim pentru a ne exprima în relațiile cu alte persoane, în viața noastră de zi cu zi în locurile pe care le frecventăm. În mod scris comunicăm indirect, precum în sms-uri, email-uri, cărți, documente scrise sau pe rețelele de socializare.

Non-verbal comunicăm mai mult decât doar prin cuvinte, cu ajutorul gesturilor, mersului, expresiilor faciale, posturii corpului și contactului vizual, toate acestea reprezentând comunicarea non-verbală, ce are un impact mare asupra mesajelor pe care vrem să le transmitem.

Comunicarea paraverbală include elemente precum ritmul, intonația, accentul vorbirii, pauzele, viteza vorbirii, volumul și tonul vocii. În timp ce comunicăm, cea mai mare parte o deține comunicarea non-verbală, ce reprezintă 55% din ea, urmată fiind de cea paraverbală cu 38% și verbală, ce reprezintă doar 7% din ce vrem să comunicăm. De asemenea, mai există comunicarea vizuală și estetică, cea formală și informală, pasivă, agresivă, pasiv-agresivă și asertivă. Cu toate că contează ceea ce dorim să comunicăm, contează foarte mult și modul în care o facem.

Cum îți poți îmbunătăți abilitățile de comunicare?

Pentru a comunica eficient, este important să înveți să asculți, lucru ce este foarte important în comunicarea verbală. Să asculți activ este o abilitate importantă, fiind esențial pentru o bună comunicare.

Trebuie să te concentrezi pe ce are de spus interlocutorul, nu pe ceea ce urmează să îi răspunzi, să îți păstrezi mintea deschisă și să eviți să generezi prejudecăți, încercând să lași departe ideile preconcepute. De asemenea, trebuie să te concentrezi pe direcția principală a mesajului, astfel încât să înțelegi ce are de spus interlocutorul și să eviți orice ar putea să îți distragă atenția de la conversația avută.

Un alt aspect important pentru a-ți îmbunătăți abilitățile este să fii obiectiv și să folosești toate informațiile avute, nu doar una, să folosești un ton prietenos și cald, fiind demonstrat faptul că cei cu o atitudine pozitivă și zâmbitori sunt cei care ne induc o stare plăcută.

Trebuie să te gândești la ceea ce vrei să spui înainte de a vorbi, întrucât de multe ori nu este indicat să spui tot ceea ce îți trece prin minte, dacă informația nu aduce un plus de valoare și să nu vorbești în exces, ca să nu fii considerat o persoană obositoare, ce vrea să domine conversația.

Important de menționat este și faptul că trebuie să încerci să fii autentic, sincer și transparent într-o conversație, clar și concis în exprimare și să acorzi atenție interlocutorului.

Modul în care comunicăm este esențial pentru identitatea noastră, așadar, este necesar să cunoaștem aceste tipuri de comunicare și să învățăm cum să le folosim.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea iubitului ei, Felix Baumgartner. Ce mesaj dureros a publicat în mediul online
Playtech.ro
Blestemul Mihaelei! Primul soţ al vedetei a murit tot la 56 de ani. Cine a fost Bogdan Rădulescu
observatornews.ro
Un adolescent de 14 ani și-a înjunghiat mortal cumnatul în plină stradă, în Brăila: "Ei sunt mai certăreţi"
Playsport.ro
Amendă de 8.000 de lei pentru șoferii care uită acest detaliu. De ce trebuie să-ți faci ITP-ul...
Evz.ro
Delia, revenire spectaculoasă la TV. Cu cine a bătut palma
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Semnul făcut de Elena Udrea la ieşirea din penitenciar analizat abia acum! Mesajul este clar, nu este prima oară când face asta
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 iulie 2025
19 iulie 2025