Prima pagină » Actualitate » Trupele militare israeliene se pregătesc pentru o invazie terestră în Fâşia Gaza
Trupele militare israeliene se pregătesc pentru o invazie terestră în Fâşia Gaza

Trupele militare israeliene se pregătesc pentru o invazie terestră în Fâşia Gaza

13 mai 2021, 14:47,
Alexandru Ifrim în Actualitate

Conflictul dintre cele două ţări continuă să se amplifice. În decursul zilei de astăzi, 13 mai 2021, au fost desfăşurate trupele militare israeliene în apropierea graniței cu Fâşia Gaza.

Potrivit unor surse din presea internaţională militarii armatei israeliene sunt „în diverse stadii de pregătire a unor operațiuni terestre” aşa cum spune un purtător de cuvânt al armatei. Nu este prima dată când armata din Israel are incursiuni în Gaza, având în cele două războaie din 2008-2009 şi în 2014.

Conflictul este într-un plan ascendent cele două ţări arătând că nu sunt dispuse să oprească atacurile.

De cine sunt susţinute cele două ţări

Cele două ţări sunt susţinute de alte 3 mari puteri militare, Israelul de către Statele Unite ale Americii iar palestinienii de către Turcia şi Iran. În ultimele 3 zile din Fâşia Gaza spre Israel s-au trimis în jur de 1.600 de rachete, potrivit celui mai recent bilanţ al armatei din Israel.

În urma atacurilor venite dinspre Fâşia Gaza în Israel au fost ucise 7 persoane printre care un copil în vârstă de 6 ani şi un militar. Armata din Israel nu a lăsat garda jos şi a lovit puternic Gaza, în dimineaţa zilei de joi, 13 mai 2021. Potrivit unui comunicat emis de către ministrul Sănătăţii din Fâşia Gaza, s-au înregistrat 67 de morţi palestinieni dintre care 17 sunt copii şi mai au şi 400 de răniţi.

Zeci de rachete lansate iar de către militanţii Hamas

În decursul zile de azi militanţii Hamas,organizația paramilitară palestiniană islamistă, au lansat din nou un număr mare de rachete cu destinaţia Israel, după ce atacurile israeliene au ucis comandanţii superiori şi după ce au dărâmat o clădire cu multe etaje din Gaza.

În Gaza au murit în jur de 65 de perosane în urma atacurilor israeliene, iar în tabăra opusă au murit doar 7 persoane. Totul ar fi început după ce au existat tensiuni israeliano-palestiniene în estul Ierusalimului, în care s-au produs ciocniri într-un loc sfânt care este foarte venerat de către evrei. Violentele din zona Israelului dintre evreisti şi arabe mişte s-au lăsat cu peste 374 de persoane arestate, iar 36 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi.

Scutul Iron Dome şi-a făcut treaba

Până acum sistemul antiracheta Iron Dome a făcut faţă cu brio atacurilor celor de la Hamas. Chiar şi presa mondială a apreciat eficienta sistemului antiracheta care a ţinut piept miilor de rachete care au fost lansate către Israel. Mai multe imaginii circula pe reţelele de socializare cu momentul în care rachetele trimise din Gaza sunt oprite de cater sistemul Iron Dome.

„Iron Dome în acțiune, interceptând din zecile de rachete lansate în seara aceasta din Gaza către centrul Israelului. Hamas este responsabil pentru această periculoasă escaladare care amenință siguranța a milioane de copii, femei și bărbați din Israel”, scrie Ambasada Israelului.

În Bucureşti se vor face proteste în urma violentelor din Israel

Organizația Solidaritate România-Palestina va organiza sâmbăta, 15 mai 2021, începând cu ora 12:00 un miting în zona Universităţii din Bucureşti. Mai mulţi reprezentanţi ai oraganizatiei sunt nemulţumiţi de ceea ce se întâmpla în Fâşia Gaza şi sunt de părere că atacurile făcute de către israelieni.

„Miting de protest împotriva acțiunilor, în desfășurare, de purificare etnică a populației native palestiniene pe care Israel le execută un Ierusalimul de Est ocupat, în general, și în cartierul Sheik Jarrah, în special, acțiuni care, conform Convențiilor de la Geneva, constituie crime de război și, conform Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale, constituie crime împotriva umanității”, au precizat reprezentanții asociației. Până în acest moment peste 350 de persoane au răspuns la invitație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *