Prima pagină » Actualitate » Trupele militare americane sunt în alertă maximă din cauza tensiunilor din Ucraina
Trupele militare americane sunt în alertă maximă din cauza tensiunilor din Ucraina

Trupele militare americane sunt în alertă maximă din cauza tensiunilor din Ucraina

25 ian. 2022, 08:19,
BZI.ro, în Actualitate

Aproximativ 8.500 de trupe americane pregătite pentru luptă sunt în alertă maximă pentru a fi dislocate în scurt timp pe fondul tensiunii în creștere asupra Ucrainei, spune Pentagonul.

Rusia continuă să nege planificarea acțiunii militare împotriva Ucrainei, în ciuda faptului că a acumulat 100.000 de soldați în apropiere. Președintele Biden a susținut luni un apel video cu aliații europeni, în timp ce puterile occidentale vizează o strategie comună împotriva agresiunii ruse.

Trupele militare americane sunt în alertă maximă din cauza tensiunilor din Ucraina

Pentagonul a spus că nu s-a luat încă o decizie cu privire la desfășurarea de trupe. Dar în aceste momente trupele militare americane sunt în alertă maximă. S-ar întâmpla doar dacă alianța militară NATO va decide să activeze o forță de reacție rapidă, „sau dacă se vor dezvolta alte situații” în jurul formării de trupe rusești, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

Nu există planuri de desfășurare în Ucraina însăși, a adăugat el.

Unii membri NATO, inclusiv Danemarca, Spania, Franța și Țările de Jos, plănuiesc sau iau în considerare deja trimiterea de avioane de luptă și nave de război în Europa de Est pentru a consolida apărarea în regiune.

În weekend, aproximativ 90 de tone de ajutor militar american, inclusiv muniție pentru „apărătorii din prima linie”, au sosit în Ucraina.

Pe lângă președintele Biden, apelul video de luni a inclus și premierul britanic Boris Johnson, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul Italiei Mario Draghi, președintele polonez Andrzej Duda și șeful NATO Jens Stoltenberg.

Liderii UE Ursula von der Leyen și Charles Michel au participat și ei.

„Am avut o întâlnire foarte, foarte, foarte bună – unanimitate totală cu toți liderii europeni”, a spus Biden după aceea.

Rusia plănuiește un raid răpit în Kiev, Ucraina

Luni, Boris Johnson a avertizat că informațiile sugerează că Rusia plănuiește un raid fulger asupra capitalei Ucrainei, Kiev .

„Informațiile sunt foarte clare că există 60 de grupuri de luptă ruse la granițele Ucrainei, planul pentru un război fulger care ar putea distruge Kievul este unul pe care toată lumea îl poate vedea”, a spus el.

„Trebuie să lămurim foarte clar Kremlinului, Rusiei, că acesta ar fi un pas dezastruos”.

Kremlinul a spus că vede NATO ca pe o amenințare pentru securitate și cere garanții legale că alianța nu se va extinde mai la est, inclusiv în Ucraina vecină. Dar SUA au spus că problema în joc este agresiunea Rusiei, nu expansiunea NATO.

Asta în condiţiile în care sursele au arătat faptul că trenurile militare rusești s-au pus în mișcare, ele transportând echipamente tactice militare dar și soldaţi. De altfel, o altă informație arată faptul că Rusia a adus la granița cu Ucraina tactică militară nucleară.

Administrația Biden le-a spus rudelor personalului ambasadei sale să părăsească Ucraina duminică, iar Marea Britanie a început să retragă personalul din ambasada sa. Asta în condițiile în care Rusia deja și-a evacuat Ambasada, iar Canada a trimis trupele speciale pentru a intocmi un plan de evacuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *