Prima pagină » Eveniment-Social » Trupe din întreaga țară iau parte la cea de-a XI-a ediție a Festivalului de teatru școlar în limbi străine “Teatru sub castani”

Trupe din întreaga țară iau parte la cea de-a XI-a ediție a Festivalului de teatru școlar în limbi străine “Teatru sub castani”

28 apr. 2022, 02:07,
Codruța Șoroagă, în Eveniment-Social

În perioada 27-29 aprilie 2022, la Iași, are loc Festivalul “Teatru sub castani”. Evenimentul reunește 11 trupe de teatru școlar,  din Iași, Cluj-Napoca, Baia Mare, Huedin, Paşcani, Vaslui, Chișinău și Bălți, Republica Moldova. Aceste trupe au în componența lor atât elevi din ciclul primar și gimnazial, cât și elevi de liceu. Joi, 28 aprilie, pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași, în intervalul orar 8.30 -19.00, vor fi jucate piese în limba franceză, engleză și germană.

La nivel național, există numeroase alte festivaluri de teatru școlar, însă niciunul nu este dedicat atât elevilor din ciclul primar și gimnazial, cât și liceenilor. Totodată, Festivalul “Teatru sub castani” se remarcă și datorită numeroaselor spectacole în limbi străine, precum engleză, franceză, germană, italiană și spaniolă. În plus, în cadrul evenimentului, participanții vor lua parte și o gamă variată de ateliere de lucru, de la ateliere dedicate tehnicilor teatrale la dans la ateliere de gastronomie, artă manuală,  traduceri și broderii.

Între 27-29 aprilie, la Iași, se desfășoară ediția a XI-a a Festivalului de teatru școlar în limbi străine “Teatru sub castani”

În perioada 27 aprilie-29 aprilie, la Iași se desfășoară ediția a XI-a a Festivalului de teatru școlar în limbi străine “Teatru sub castani”. Evenimentul este organizat de Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași şi Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Festivalul reuneşte 11 trupe de teatru din  Iași, Cluj-Napoca, Baia Mare, Huedin, Paşcani, Vaslui, Chișinău și Bălți, Republica Moldova.  Toate cele 11 trupe au în componenţa lor membri a căror vârstă variază de la 8 la 18 ani. În cadrul festivalului, vor fi prezentate producții dramatice diferite ca întindere, bazate pe texte ale unor autori cunoscuți, precum Jean de la Fontaine, Matei Vișniec, Eugène Ionesco, Molière, Raymond Queneau, Patti Lozano, Éric-Emmanuel Schmitt, J. Prévert &  A. Jurcan şi alţii. De asemenea, vor fi expuse publicului şi piese de teatru bazate pe creații proprii ale trupelor sau ale coordonatorilor acestora.

Deschiderea festivă a avut loc miercuri, 27 aprilie 2022, ora 19.00, sub castanii din curtea școlii,  urmând ca spectacolele prezentate în concurs să se desfăşoare începând de joi, 28 aprilie 2022, ora 09.00, în Sala Uzina cu teatru a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași.

Pe lângă spectacole de teatru, festivalul va cuprinde și diverse ateliere de lucru

Cea de-a doua zi a festivalului,  joi, 28 aprilie, va fi un adevărat maraton, cu spectacole în limbile franceză, engleză şi germană, prezentate de la 9.00 până la 19.00. Ediția de anul acesta va fi o adevărată provocare, mai ales pentru juriu, căruia îi va fi extrem de greu să aleagă dintre atâtea trupe extrem de talentate. Președinte al juriului este, ca și în cazul edițiilor trecute, conf. univ. dr. Ovidiu Lazăr, regizor al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași. Din juriu mai fac parte foști membri ai unor trupe de teatru în limbi străine, specialiști în teatru, cunoscători a cel puțin două dintre limbile străine în care se joacă spectacolele.  În cursul dimineții de vineri, 29 aprilie, tinerii actori vor participa la ateliere de teatru, dans, mișcare, gastronomie, traduceri, arta manuală, broderii și pictură susținute de specialiști.

Festivitatea de premiere va avea loc vineri, 29 aprilie 2022, ora 12.00, în acelaşi cadru în care s-a desfășurat şi deschiderea festivă, sub castani. După-amiază, participanții vor vizita o parte dintre cele mai interesante obiective turistice ale orașului Iași, iar în încheierea festivalului, în seara de vineri, tinerii participanți, odată scăpați de orice emoție, se vor delecta cu muzică și dans sub castanii din curtea Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, astfel încât participarea la cea de-a XI-a ediție a Festivalului de teatru școlar în limbi străine “Teatru sub castani” să le rămână plăcut întipărită în memorie pentru o lungă perioadă de timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *