Prima pagină » International » Trump îi acuză pe democrați că l-au presat pe Biden să se retragă: „Erau brutali cu el”
Trump îi acuză pe democrați că l-au presat pe Biden să se retragă: „Erau brutali cu el”

Trump îi acuză pe democrați că l-au presat pe Biden să se retragă: „Erau brutali cu el”

25 iul. 2024, 20:20,
BZI.ro, în International

Candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite, Donald Trump, i-a criticat joi pe democraţi pentru că l-au presat pe preşedintele Joe Biden să renunţe la candidatura pentru un nou mandat, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Trump a vorbit despre atitudinea „brutală” a Partidului Democrat, din rândurile căruia s-au aliniat împotriva lui Biden fostul preşedinte Barack Obama şi fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

„Dar în culise, ştiau perfect că erau brutali cu el”

Presa americană comentează pe larg de câteva zile rolul jucat în culise de cei doi foşti demnitari.

„Mă uitam la ei la televizor, erau aşa de drăguţi. ‘A, da, îl iubim pe Joe, îl iubim pe Joe’. Dar în culise, ştiau perfect că erau brutali cu el”, a spus Trump.

Biden a anunţat duminică, printr-o scrisoare către toţi americanii, că îşi retrage candidatura la preşedinţie. El avusese o prestaţie slabă într-o confruntare cu Trump televizată în direct şi se confrunta de câteva săptămâni cu apeluri – atât publice, cât şi private – din partea democraţilor să renunţe la competiţia electorală, deoarece nu este capabil să îl învingă pe rivalul său republican în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

„Au încercat o lovitură de stat”, a apreciat Trump.

Acesta o va avea ca adversară din partea democraţilor pe vicepreşedinta Kamala Harris, despre care a susţinut că este „mai rea” decât Biden.

Preşedintele aflat la sfârşitul mandatului li s-a adresat miercuri seara compatrioţilor pentru a explica cu gravitate că a luat decizia de a-şi retrage candidatura pentru a „salva democraţia” şi a face loc unor „voci mai tinere”.

Discursul său a fost „abia inteligibil şi atât de slab”, a reacţionat imediat Trump în reţeaua sa online, Truth Social.

Creșterea economică s-a accelerat în SUA

Creșterea economică s-a accelerat în SUA, consolidând pariurile că cea mai mare economie a lumii va fi capabilă să evite inflația fără a fi afectată de o încetinire dureroasă. Economia a crescut la o rată anuală de 2,8% în cele trei luni până în iunie, pe fondul accelerării cheltuielilor de consum, a anunțat joi Departamentul Comerțului, citat de BBC. Ritmul a fost mai rapid decât se aștepta, dar a marcat totuși o încetinire față de 2023.

Noile cifre apar în timpul unei campanii prezidențiale aprinse, în care alegătorii au numit în mod regulat economia drept principala lor preocupare.

Creșterea constantă a țării – cu mult peste colegii săi internaționali – ar favoriza în mod normal democrații ca partid în exercițiu. Însă actuala combinație de condiții a creat o enigmă. Șomajul, de 4,1%, este scăzut, dar în creștere. Creșterea este solidă, dar a încetinit. Și, deși inflația prețurilor a scăzut semnificativ, nemulțumirea economică rămâne ridicată, gospodăriile confruntându-se cu un salt de 20% al prețurilor din 2021 și cu costurile ridicate ale împrumuturilor.

Decizia președintelui Joe Biden de a se retrage din cursă a amestecat și mai mult imaginea de ansamblu.

„Există o mulțime de curente încrucișate aici, în ceea ce privește gândirea alegătorilor cu privire la economie”, a declarat Mark Zandi, economist șef la Moody’s Analytics. „În acest moment, nu cred că este un vânt din față sau din spate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *