Prima pagină » Informații utile » Trucuri sugerate de știință pentru a reduce dependența de telefon! O boală nouă a omului modern!

Trucuri sugerate de știință pentru a reduce dependența de telefon! O boală nouă a omului modern!

28 oct. 2024, 12:54,
Redacția BZI în Informații utile

Dependența de telefon și de alte dispozitive electronice este o problemă despre care se vorbește din ce în ce mai des, cu un vârf în perioada pandemiei, când acestea erau aproape singurul mijloc pentru a păstra legătura cu prietenii, familia și cu cunoștințele.

Acest fenomen, a  dispozitivelor smart a afectat pe toată lumea într-o anumită măsură, dar cei mai tineri par să fi suferit mai mult decât alții din cauza acestui atașament particular față de telefon până în punctul în care a fost inventat un termen pentru a descrie cele mai grave cazuri și anume nomophobia, în engleză, no mobile phone phobia.

Trucuri sugerate de știință pentru a reduce dependența de telefon

Zilnic, zeci de milioane de tineri petrec cu orele pe telefon pentru a fi la curent cu informația sau pentru a-și evienția statutul social, pentru a socializa sau pentru a se relaxa.

Psihologii atrag atenția că dependența de telefoanele mobile poate dăuna grav sănătății pe termen lung și performanțele la învățare și muncă. Dependența se poate instala după aproape 30 de zile de utilizare excesivă a dispozitivului, adică 7 ore pe zi.

Nu știi niciodată de unde răsare soarele, așa că dacă vei stabili anumite limite sănătoase între tine și telefonul tău mobil este mai probabil să eviți dependența de acesta.

Procesul de reducere a dependenței de telefonul mobil poate fi unul gradual și necesită timp pentru ca lucrurile să revină la normal. De asemnea, evitarea utilizării excesive a telefonului mobil te va ajuta să te simți mai liniștit și mai relaxat.

O strategie excelentă pentru a gestiona numai bine utilizarea telefonului este să setezi limite de timp pentru utilizarea acestuia și să monitorizezi cât de mult îl folosești pe parcursul zilei. De asemenea, stabilește perioade în care să nu folosești telefonul.

Notificările pot fi tentante, dar și perturbatoare, așa că ia în considerare posibilitatea de a dezactiva alertele pentru a rezista tentației de a verifica frecvent telefonul. De asemenea, în timp ce lucrezi, nu ține telefonul mobil în câmpul tău viziual.

Renunță la social media, această metodă ar putea părea imposibilă la prima vedere. Dacă ți se pare imposibil, fă un experiment și încearcă să stai fără platformele pe care le folosești zilnic, măcar câteva zile sau chiar o săptămână.

Guvernele și administrațiile locale iau măsuri drastice

Unele administrații locale au luat măsuri drastice pentru a limita dependența de electronice, dar și pentru a preveni accidentele rutiere. În Constanța, pietonii surprinși pe zebră cu căști în ureche și cu ochii în telefon pe durata traversării riscă amenzi usturătoare.

Tot mai mulți tineri, adolescenți și copii, predispuși să devină depedenți, ajung să se izoleze și să devină singuratici.  Mulți liceeni care petrec prea mult timp pe telefoane, fără a fi controlați de părinți, ajung să intre în anturaje nocive pe rețele de socializare, să parieze la jocuri de noroc sau să acceseze site-uri pornografice. Lucruri mult mai grave decât dacă ar căuta doar vârsta unei vedete sau alte aspecte potrivite vârstei lor.

În Marea Britanie se încearcă măsuri pentru interzicerea achiziționării și utilizării telefoanelor inteligente de către copiii sub 12 ani. În Franța, Grecia și Țările de Jos, școlile au interzis utilizarea telefoanelor mobile pe durata programului școlar.

După cum a fost precizat, nomophobia, teama de a nu avea telefon mobil, ar putea deveni unul dintre marile afecțiuni psihice ale secolului 21, aceasta fiind definiția pentru dependența de telefon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`