Trandafirii sunt alegerea ideală când vine vorba de estetica unui spaţiu. Indiferent că vorbim despre o bordură, despre trotuar sau despre gard, trandafirii sunt o variantă excelentă. Spre deosebire de lalele sau gladiole, trandafirii înfloresc de câteva ori pe an. Aşadar, colorează spaţiul din mai şi până în octombrie, chiar început de noiembrie (în funcţie de vreme, bineînţeles). Hai să înveţi astăzi despre înmulțirea trandafirilor sub sticlă de plastic.
Trebuie spus că un trandafir se poate înmulţi prin trei metode. Prima constă în altoire. Cu alte cuvinte, lipeşti o crenguţă de trandafir de tulpina altuia. A doua presupune plantarea unui butaş cumpărat de la florărie sau din magazinele de bricolaj. A treia constă în ruperea unei crenguţe şi plantarea ei direct în pământ. Astăzi le vom dezvolta pe două dintre ele (altoirea rămâne pe altădată).
Cum se plantează un trandafir sub sticlă
Pentru acest lucru ai nevoie de un pet de plastic de 2 litri. Ideal ar fi ca, în loc de sticlă, să foloseşti un bidon de 5 litri. De ce? Pentru că asta înseamnă spaţiu suficient pentru că crenguţele de trandafir să se dezvolte. Dacă pui sticlă de 2 litri, iar crenguţele noi ating pereţii vasului, rişti că, la un moment dat, să înceapă să mucegăiască. Aşadar, folosim un bidon de 5 litri, din plastic mai gros. Bune sunt cele de la apă plată, din supermarket. Tot ce ai de făcut e să îndepărtezi partea de jos a bidonului şi să înfiletezi bine capacul. Odată băgat trandafirul în pământ, pune-i în cap bidonul. Iar de jur împrejur adună pământ şi modelează-l sub formă de muşuroi. Procedând astfel, sigilezi toate locurile prin care ar putea pătrunde aerul rece.
Ce fel de trandafir se poate planta?
Trandafirul este unic nu doar coloristic, ci şi prin faptul că se poate planta doar cu ajutorul sticlei, dacă vorbim de butaş sau de crenguță. Ideal este ca plantarea să se facă în toamnă. În perioada sezonului rece, el se concentrează pe dezvoltarea rădăcinilor. Nu greşeşti însă cu nimic dacă îl plantezi şi la început de primăvară.
Ai, de asemenea, de ales între butaş şi crenguță. Butaşul are avantajul că se prinde mult mai repede şi se dezvoltă rapid şi frumos. Dacă vrei să pui însă crenguță, acest procedeu se face numai toamna. Riscul de a nu se prinde e mult mai mare. În plus, în primii doi ani din momentul plantarii, trandafirul va arăta mai firav.
Când se iau capacele de la sticle?
Când plantezi trandafirii, asigură-le şi apă suficientă. La început de primăvară, teoretic, solul are apă din belşug. Dacă însă ţi se pare că e arid, toarnă apă de jur împrejurul sticlei de plastic, dar ai grijă să nu se desprindă pământul lipit de PET. În caz contrar, intră aer rece în sticlă şi afectează vlăstarul.
Chiar dacă soarele de martie este destul de puternic în unele zile şi ţi se pare că trandafirii se sufocă sub pet, nu lua sticlele de pe ei. Broboanele de apă din interior le asigură umiditatea necesară. Dacă îndepărtezi capacele, rişti să se pârlească şi să sufere un şoc termic (afară e rece, înăuntru e cald). Începe prin a desfileta capacele, pentru câteva minute, pe la final de aprilie. Bineînţeles, doar în zilele însorite. Treptat măreşte timpul de expunere la soare. Procedând astfel, pe la mijlocul lui mai vei putea să iei de tot sticlele de pe trandafiri.
Iată, așadar, că trandafirul ajută foarte mult la estetica uni curți. Dacă planta de ciuboțica cucului înflorește din martie și până în mai, trandafirul începe să înflorească din mai și se încheie cam la final de octombrie. Mai trebuie spus că, spre deosebire de planta de primăvară menționată anterior, trandafirul se folosește numai pentru dulceață. Vorbim, bineînțeles, de soiul din care se face dulceață. Restul trandafirilor sunt pur decorativi.