Trucul pe care puțini români îl știu! Pe măsură ce iarna se apropie și temperaturile scad, cetățenii sunt preocupați să găsească soluții pentru ca locuința să fie eficientă termic. Pe lângă soluțiile știute de toți, precum aerisirea caloriferelor, izolarea locuinței, verificarea centralei termice, identificarea locurilor din casă prin care se pierde căldura, sunt români care apelează la tot felul de trucuri pentru a menține căldura în casă. Iată de ce este bine să pui iarna folie de aluminiu pe geamuri.
Trucul pe care puțini români îl știu!
O soluție simplă pentru menținerea căldurii în locuință pe timp de iarnă este folosirea foliei de aluminiu pe geamuri. În timpul iernii, ferestrele reprezintă un punct slab în izolația locuinței deoarece permit pierderea de căldură. Prin aplicarea unei folii de aluminiu pe ferestre, această radiație termică este reflectată în interior, păstrând astfel mai multă căldură în casă.
Deși folia nu are aceeași eficiență ca un geam termoizolant, poate îmbunătăți efectele termice ale ferestrelor obișnuite. Menținerea căldurii în interior înseamnă că sistemele de încălzire nu trebuie să funcționeze la fel de intens, ceea ce poate duce la economii considerabile la facturile de energie.
Folia de aluminiu este ușor de găsit în magazine, este ieftină și ușor de montat. Pe lângă menținerea căldurii în locuință, folia de aluminiu montată pe ferestre ajută la reducerea condensului format pe geamuri.
Cum trebuie pusă folia de aluminiu pe ferestre pentru eficientizarea termică a locuinței
Înainte de a pune folie de aluminiu pe geamuri, acestea trebuie curățate foarte bine. După aceea se taie folia în funcție de dimensiunea ferestrelor. Se fixează folia pe marginea ferestrei cu bandă adezivă, fără a se forma goluri de aer.
Trebuie de știut că montarea foliei de aluminiu pe geamuri are și câteva dezavantaje. Folia de aluminiu blochează lumina naturală, iar locuința va fi întunecată. De asemenea, folia de aluminiu nu va asigura o izolație completă ca în cazul geamurilor termoizolante. Un alt dezavantaj ține de aspectul inestetic al foliilor pe geamuri.
Cu toate acestea, românii apelează la acest truc pentru a menține căldura în locuință și a economisi la facturile la energie pe timp de iarnă. O altă metodă pentru a menține camerele mai calde și pentru a plăti mai puțin la facturi la iarnă este să se pună covoare în sufragerie și dormitor. Acoperirea unei mari părți din podea cu un covor de gros poate avea un efect pozitiv în reducerea pierderilor de căldură și în încălzirea camerei. De asemenea, importantă este izolația termică a locuinței, fie că este vorba despre apartament sau casă. Eficiența termică a locuinței depinde de grosimea izolației pereților.
Totodată, românii care stau la bloc sau la casă și care dețin centrale termice sunt obligați să efectueze verificările tehnice pentru a preveni eventualele defecțiuni. Această verificare se face înainte de venirea iernii și costă aproximativ 500 de lei. Specialistul va verifica toate componentele centralei, inclusiv pompa, încălzirea și schimbătorul de căldură. Toate acestea vor asigura eficiența termică a locuinței și îi va ajuta pe cetățeni să plătească mai puțin la facturi pe timp de iarnă.