Gustul racoritor particular, foarte placut, dar si beneficiile pe care le aduce sanatatii, fac din ceaiul de menta, una din cele mai consumate bauturi. Ca sa beneficiezi de proprietatile sale terapeutice trebuie sa stii cum sa prepara corect ceaiul de menta – prea mult mentol strica, iar prea putin face bautura ineficienta.
Cele 7 minuni pe care le face ceaiul de menta
Cum preparam ceaiul de menta
Daca folositi frunze proaspete de menta este esential sa le striviti inainte, pentru a activa uleiurile volatile. Se aduc la fierbere 150 de ml de apa si se adauga o lingurita de frunze de menta proaspete, strivite sau uscate. Se lasa la infuzat intre 10-15 minute, in functie de cat de tare il doriti. Daca il vreti concentrat fierbeti frunzele odata cu apa. Strecurati ceaiul si il puteti servi.
Menta este considerata medicul stomacului: amelioreaza sau chiar trateaza greturile, durerile de stomac. In functie de concentratie, trateaza diareea sau constipatia. Aceste proprietati nu se aplica si la bomboanele mentolate care, pe termen lung, irita mucoasa stomacului.
De asemenea, este bun si in caz de raceli. Uleiurile volatile sunt emoliente mai ales pentru mucoasa iritata a gatului iar continutul de calciu, vitamina B si potasiu creste imunitatea organismului.
Este demonstrat stiintific ca gustul si mirosul ceaiului de menta actioneaza asupra receptorilor nervosi, reducand stresul. Este recomandata o cana de ceai de menta inainte de culcare, pentru cei care sufera de forme usoare de insomnie.
Ce se intampla daca bei doua cesti de ceai de menta pe zi?
Menta in combinatii sanatoase
Daca doriti sa imbunatatiti ceaiul de menta, combinati-l cu levantica (care este minunata in combaterea stresului), ghimbir (extraordinar pentru digestie) sau seminte de fenicul, trasnformandu-l intr-un excelent ceai pentru detoxifierea organismului.
Efecte adverse
Nu este recomandat in cantitati mari in boala de reflux gastroesofagian pentru ca ceaiul de menta relaxeaza muschii stomacului si pe cei ai sfincterului.
Femeile insarcinate ar trebui sa fie precaute in legatura cu ceaiul de menta, care poate determina relaxarea uterului. Nu exista o concluzie medicala ferma in acest sens, dar sunt semnalate medical cazuri de avort care au fost puse in legatura cu frcventa si consumul acestuia.
Un ceai prea concentrat sau baut in cantitati prea mari ar putea avea efecte adverse asupra sanatatii: crampe, diaree, dureri musculare, temuraturi, scaderea pulsului. Doua cani de ceai de menta pe zi sunt suficiente pentru a ne bucura de toate benficiile acestuia.