Intr-o dimineata, am gasit aruncat in gradinita din fata blocului un ficus si ma tot intrebam cine a facut acest gest.
Am aflat ca o vecina se enervase pe biata planta, pentru ca nu mai crestea cum voia ea, ca vedea cum frunzele ingalbeneau, se brunificau, ba chiar cadeau.
Am intrebat-o daca stie care sunt cauzele acestor probleme si a dat din umeri.
I-am explicat, precum o fac si pentru dvs., cititorii nostri, ca lipsa de lumina, curentii reci, excesul de apa in timpul iernii, acoperirea frunzelor cu praf, mutarea plantei dintr-un loc in altul sunt cateva motive pentru care nu va puteti bucura de un ficus asa cum va place.
Sa nu uitam ca ficusul este planta de interior cea mai emblematica. Cea care, prin robustetea ei, ocupa un loc in apartamentul nostru ani indelungati, cu conditia sa avem multa grija de ea.
Conform studiilor NASA, ficusul ar avea capacitatea sa purifice aerul, scazand cu 50% concentratia de formaldehida si cu 30% de benzen dintr-o camera, intr-o singura zi.
Cum se face inmultirea ficusului
Inmultirea se face prin butasi confectionati din portiuni de ramuri cu 2-3 frunze sau din varfuri de ramuri cu 2-3 frunze (15-20 cm).
In primul caz, butasul se sectioneaza la circa 1-2 mm sub o frunza, apoi se indeparteaza frunzele de la baza pentru a permite plantarea.
Deoarece din portiunile taiate se scurge un suc laptos, imediat dupa confectionare, butasul se introduce cu baza in apa calda, tinandu-se 10-15 minute.
Apoi se scoate si se presara pe taietura praf de carbune de lemn, dupa care urmeaza plantatul pentru inradacinare, intr-un ghiveci cu nisip. Frunza ramasa se ruleaza in jurul unui betisor care se infige oblic in ghiveci.
Pentru pastrarea unei atmosfere umede in jurul butasului, deasupra ghiveciuui se asaza un borcan de sticla.
In cazul cand butasul este un varf de ramura se poate introduce pentru inradacinare cca. 10 cm), intr-o sticla de 1 l cu apa, acoperita la gura cu o carpa mentinuta permanent uda.
In apa se pune putin praf de carbune de lemn pentru a impiedica putrezirea. Butasii astfel pregatiti se pastreaza in loc cald (25-30 grade C), inradacinarea avand loc dupa 1-2 luni. Apoi se face plantatul in ghivece mici, cu pamant usor.
Vasul cu ficus se asaza in loc luminat. In timpul verii se uda cu regularitate si se aplica ingrasaminte. In acest scop se poate folosi si gunoi de grajd bine descompus, care dupa ce se usuca, se sfarama si se asaza in vas, intr-un strat de 1-2 cm.
Periodic, frunzele se spala cu apa calduta. Iar cand planta a crescut prea inalta, atingand tavanul, se poate taia varful (o taietura dreapta, la 1-2 cm deasupra unei frunze), favorizandu-se astfel ramificarea. Varful rezultat se poate folosi ca butas, ce se va pune la inradacinat.
In timpul iernii, udatul se face moderat, numai cand pamantul este uscat. Pentru ca frunzele sa fie stralucitoare si curate, pe timpul iernii, se pot sterge cu un burete imbibat in bere (de doua ori/luna).
O data la 2-3 ani, ficusul se transplanteaza primavara intr-un vas mai mare umplut cu pamant proaspat (de mranita, de telina si nisip).
Cresteti si dvs. ficus, sper ca nu iubiti numai plantele care fac flori. S-ar putea ca ele sa nu aiba decat rol estetic. Este importanta estetica, dar ne dorim sanatate, cu aer curat in casa noastra. Ficusul vi-l aduce!