Prima pagină » International » Trotinetele electrice vor fi interzise! Iată unde a intrat în vigoare legea
Trotinetele electrice vor fi interzise! Iată unde a intrat în vigoare legea

Trotinetele electrice vor fi interzise! Iată unde a intrat în vigoare legea

06 sept. 2024, 11:00, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în International

Trotinetele electrice vor fi interzise! Măsura va fi luată din cauza modului imprudent de conducere și a parcării lor haotice de către cetățeni. Iată unde a intrat în vigoare legea.

Trotinetele electrice vor fi interzise!

Madridul va interzice trotinetele electrice închiriate prin intermediul aplicațiilor mobile. Martinez-Almeida, primarul din Madrid, a declarat că licențele Lime, Dott și Tier Mobility vor fi anulate începând din luna octombrie și că orașul nu intenționează să acorde noi licențe niciunui alt operator, pentru că niciunul nu a reușit să pună în aplicare limite privind circulația clienților lor sau să controleze parcarea acestora.

„S-a constatat că piața este incapabilă să îndeplinească cerințele stabilite de primărie pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranță pentru cetățeni.”, a precizat Martinez-Almeida.

Autoritățile din Madrid sunt nemulțumite din cauza conducerii imprudente a trotinetelor de către clienți pe străzi și trotuare și a parcării lor la întâmplare, fapt care aglomerează spațiile publice.

Operatorii care s-au ocupat cu închirierea trotinetelor electrice nu au reușit să impună clienților să lase trotinetele doar în zonele autorizate și să îi împiedice să le închirieze pe străzile rezervate pietonilor sau în apropierea parcurilor. Prin urmare, închirierea trotinetelor electrice va fi interzisă.

Polițe RCA pentru trotinete

Noul Cod Rutier care ar putea intra în vigoare anul viitor prevede impunerea obligatorie a polițelor RCA pentru bicicletele și trotinetele electrice. Proiectul de lege prevede modificarea reglementărilor privind asigurările de răspundere civilă obligatorii și extinde obligația de asigurare asupra mai multor vehicule, inclusiv asupra bicicletelor electrice și trotinetelor electrice.

O regulă recentă, valabilă și în România, impune bicicliștilor și utilizatorilor de trotinete electrice să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. Refuzul de a fi testați va fi sancționat. S-au introdus criterii pentru stabilirea obligației legale a polițistului rutier de a solicita anumitor participanți la trafic să fie testați pentru consumul de substanțe psihoactive sau pentru determinarea concentrației de alcool în aerul expirat.

Se instituie posibilitatea ca determinarea prezenței substanțelor psihoactive în organism să fie realizată și în laboratoarele de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române acreditate sau în unități sanitare publice acreditate și autorizate conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Sănătății. În cazul în care concentrația de alcool este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, persoana testată are dreptul să ceară polițistului rutier să efectueze o a doua testare după 15 până la 20 de minute de la primul test. În această situație, rezultatul cu cea mai mică concentrație de alcool pur în aerul expirat va avea valoare juridică.

O altă lege aflată în dezbatere se referă la interdicția de a conduce vehicule puternice pentru conducătorii auto fără experiență.

„Conducătorilor cu vârsta de până la 21 de ani, precum şi celor care au o experienţă de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B le este interzis să conducă vehicule care depăşesc 100 CP, respectiv 75 kw în cazul vehiculelor electrice.”, prevede proiectul legislativ, aceste reguli aplicându-se și în cazul motocicliștilor.

Rămâne de văzut dacă aceste legi vor intra în vigoare în anul 2025 și dacă bicicliștii și trotinetiștii vor fi obligați să plătească polițe RCA.

De asemenea, Parlamentul European discută o serie de măsuri mai aspre pentru șoferii care încalcă legea. Dacă permisul este suspendat într-o țară europeană, posesorul nu va mai putea conduce în nicio altă țară UE. Noua legislație ar putea fi adoptată chiar din 2025. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 ianuarie 2025
14 ianuarie 2025