Lipsa de educație a unor ieșeni se vede prin acțiunile acestora. Mai multe trotinete electrice Lime au fost părăsite în zonele interzise de parcare. Una chiar a fost aruncată în apele râului Bahlui. Persoanele care nu respectă regulile și condițiile impuse de către firmă riscă amenzi usturătoare. După finalizarea unei curse este obligatoriu ca mijloacele de transport să fie lăsate în poziție verticală
De câteva zile, străzile Iașului au fost acaparate de noile trotinete electrice Lime care au fost introduse în toate zonele orașului, pentru a facilita, în teorie, viețile oamenilor. Nu a durat foarte mult timp până când să apară și situații parcă desprinse din filme. Procesul complicat de încheiere a cursei sau poate lipsa de educație îi face pe oameni să lase aruncate trotinetele pe unde apucă. Pentru astfel de acțiuni și pentru a-și proteja investițiile, compania Lime s-a asigurat că pune către vizorul publicului un șir de reguli care necesită a fi respectate. În caz contrar, riscă amenzi usturătoare.
Trotinetele electrice Lime, lăsate de izbeliște
Noul trend apărut la Iași s-a răspândit cu o viteză cosmică în toate zonele orașului. Trotinetele electrice Lime au făcut furori și încă mai fac. Oamenii s-au împărțit în mai multe tabere și au început discuții aprige cu privire la necesitatea acestor mijloace de transport. Potrivit mai multor ieșeni, trotinetele ar fi destul de periculoase pentru toată lumea, întrucât în oraș nu există încă piste special amenajate pentru ele, iar oamenii circulă pe unde apucă și împiedică atât circulația autovehiculelor, cât și cea pietonală. De partea cealaltă a barierei sunt oamenii care susțin această inițiativă și aleg să se deplaseze cu trotinetele prin oraș.
În mai multe zone din oraș s-au observat trotinete abandonate în afara razei de acțiune a acestora, una fiind chiar aruncată în apele râului Bahlui, iar alta în boscheți.
„Sincer, decădem atât de mult în mentalitate și comportament în fața celorlalte orașe din România. Nu mai zic de altă țară. E ceva strigător la cer!”, spune ieșeanca Crystina Murașcu.
Un alt locuitor al Iașului susține că persoanele care aruncă trotinetele vor fi trase la răspundere, întrucât înainte de a începe o cursă, călătorii au obligația de a-și înregistra actul de identitate în baza de date.
„Oricum ăștia care le închiriază au datele lor! Și vedem după câteva săptămâni când trebuie să se prezinte la poliţie pentru a da explicații!”, precizează Ciprian Chirilă.
Alți ieșeni, mai inventivi, s-au gândit să scoată trotinetele la vânzare.
Ce riscă persoanele care încalcă regulamentul
Regulamentul și condițiile de închiriere a trotinetelor electrice Lime spune clar că persoanele care au ales să folosească acest tip de transport, după finalizarea cursei, trebuie să lase trotineta în poziție verticală într-o zonă de parcare permisă, în caz contrar, riscă amenzi usturătoare.
„Vehiculul trebuie lăsat în poziție verticală și într-o zonă de parcare validă. Pentru a respecta cerințele orașului, există limite în ceea ce privește locul în care se poate termina o cursă. Nerespectarea acestor cerințe de parcare poate duce la amenzi pentru dvumneavoastră sau pentru orice invitați ai plimbării în grup. Amenzile pot fi aplicate atunci când se întâmplă oricare dintre următoarele: parcarea într-o zonă de parcare interzisă; neparcarea într-un loc de parcare desemnat”, precizează reprezentanții Lime.
Potrivit mărturiilor unui ieșean, pentru nerespectarea regulamentului se pot da amenzi.
„Este preluat din regulamentul celor de la Lime pentru a conduce trotinetele: Vă rugăm să nu încuiați niciun produs cu un lacăt care nu este al nostru, pentru că atunci nu îl putem debloca(!) . Vă rugăm să nu lăsați un Produs într-o manieră sau într-o locație pe care nu le putem accesa (dacă toată lumea ar face asta, nu ar exista produse de utilizat). Vă putem percepe amenzi dacă nu putem prelua niciun produs din cauza acțiunilor dvs.”, precizează George Caraiman, un alt ieșean.
Pentru a nu fi nevoiți să plătească amenzi uriașe, ieșenii sunt îndemnați să aibă grijă de trotinetele electrice Lime, iar după finalizarea cursei, să le parcheze în zonele permise de către acestea, pentru a putea fi găsite de către reprezentanții firmei.