Prima pagină » Local » Trotinete electrice la liber, pe străzile din Iași! Lista completă a zonelor în care vehiculele vor fi instalate în municipiu – DOCUMENT
Trotinete electrice la liber, pe străzile din Iași! Lista completă a zonelor în care vehiculele vor fi instalate în municipiu - DOCUMENT

Trotinete electrice la liber, pe străzile din Iași! Lista completă a zonelor în care vehiculele vor fi instalate în municipiu – DOCUMENT

28 iul. 2021, 02:00, 1 ,
Vlad Rotaru în Local

Schimbări majore, pe străzile din Iași! Primăria a inițiat un proiect legat de mobilitatea urbană privind transportul alternativ cu trotinete electrice în municipiu. Aceste trotinete vor apărea în mai multe puncte din oraș pentru a fi folosite de ieșeni, viteza vehiculelor fiind, însă, limitată la 24 de kilometri pe oră

Primăria Iași a lansat în dezbatere publică un proiect legat de inițierea unui acord cu un viitor operator pentru închirierea trotinetelor electrice în oraș. Trotinetele electrice ar urma să fie închiriate prin intermediul unei platforme online, în regim self-service. Procedura se va derula în cadrul unui program-pilot de transport public alternativ.
După ce va sta în dezbatere publică, proiectul de hotărâre va intra în plenul Consiliului Local Iași. Documentul de 25 de pagini a fost inițiat de municipalitate în contextul planului de mobilitate urbană. Practic, Primăria ar urma să încheie un acord cu un operator care va aduce aceste trotinete în municipiu, închirierea urmând a avea loc în regim online.

Regulament nou pentru utilizarea trotinetelor electrice în municipiu

Primăria Iași a impus și un regulament pentru utilizarea trotinetelor electrice pe străzile din oraș. Acestea vor avea o viteză limitată la maximum 24 de kilometri pe oră.

„În acest context, este imperios necesară preluarea initiațivei de către autoritatea publică ieșeană, prin crearea în primul rând a unui cadru adecvat pentru constituirea unui mecanism legal și funcțional. Aceasta trebuie să genereze instrumentele de lucru pentru derularea tehnică a proiectului și să identifice soluții financiare viabile pentru implementarea în condiții optime a acestuia, astfel încât să atingă obiectivele pentru care a fost propus”, se arată în proiectul de hotărâre. Circulația cu trotinetele electrice a fost reglementată recent de autoritățile centrale printr-o serie de reguli de transport.

Două axe de transport alternativ, în municipiu

În proiect apar și unele propuneri ca locuri de amplasare a acestor trotinete. Pe axa Nord-Sud sunt incluse zone precum Rond Copou (Agronomie), intrarea în Parcul Expoziției, proximitatea Grădinei Copou, Universitatea „Al.I. Cuza”, Piața „Mihai Eminescu” (zona Casei Studenților). De asemenea, ar urma să fie amplasate trotinete și în Piața UMF (bulevardul Independenței), alte zone de pe strada A. Panu (posibil Piața Palatului Culturii), Parcul Podu Roș, precum și zone de pe Șoseaua Nicolina (din Podu Roș, până la Rond Tehnopolis / CUG 2) sau zona Galata, spre Miroslava.

Axa Vest-Est cuprinde zona capăt Păcurari / Dacia, zona Gării Centrale / strada și șoseaua Păcurari, zona Podul de Piatră, zona Podu Roș, zona Socola / zona Tudor Vladimirescu (complex studențesc, cămine, Universitatea Tehnică). În plus, în calcul intră zona Bucium-Bârnova-Vișan, precum și cea de la Tătărași – Doi Băieți. Municipalitatea a demarat un proiect referitor la achiziția unor trotinete pentru angajații săi încă de anul trecut.

Zone în apropierea infrastructurii de piste pentru biciclete

În proiect se arată că propunerile de zone se află în apropiere de infrastructura de piste pentru biciclete. Astfel, pe străzile din oraș vor apărea astfel de vehicule pe care ieșenii le vor putea folosi prin platforma respectivă. „Aceste zone ar putea fi acoperite, pe de o parte, prin sisteme alternative de transport, cum ar fi transportul motorizat cu trotinetele electrice, pentru care s-ar putea crea și dezvolta ulterior axe / linii / trasee de transport dedicate care să favorizeze dezvoltarea mobilității în interiorul orașului”, se mai arată în proiectul de hotărâre.
Acesta arată că trotinetele ar urma să reprezinte o alternativă la transportul clasic de călători.

„Rezultă, astfel, necesitatea implementării unui sistem integrat de transport cu biciclete și cu trotinete electrice, coroborat cu extinderea pistelor pentru biciclete și crearea de zone de parcare. Astfel, se va implementa un sistem de mobilitate alternativă, de independență energetică, utilizând bicicletele și trotinetele electrice”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

 

Vezi AICI proiectul de hotărâre pentru transportul alternativ cu trotinete electrice în Iași

Comentarii
  • Exista o mare problema cu trotinetele astea oribile…pur și simplu sunt oameni tâmpiți care suna continuu la ele doar că să te scoată din minți..prostii de aplicații și trotinete..de azi dimineață suna continuu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`